M
Munky
Guest
Voor het kiezen van een nieuw buitenfilter heb ik uitvoerig onderzoek gedaan. Dat onderzoek heb ik voor mijzelf opgeschreven. Ik krijg steeds vaker de vraag om te vertellen wat ik van bepaalde filters vind. Nu pretendeer ik zeker niet alles te weten, maar ik mag wel graag alles uitzoeken 'to the best of my abilities' voordat ik overga tot het maken van een keuze. In plaats van dit verslag te mailen naar vrienden en geïnteresseerden lijkt het mij een goed idee om dit op een centrale plek te posten zodat er wellicht meer mensen profijt van kunnen hebben. Ik hoop dat dit niet een topic van discussie wordt. Je hoeft het niet met mij eens te zijn. In dit verslag lees waarom en hoe ik tot een bepaalde keuze ben gekomen. Wellicht helpt dit een ander tot het maken van zijn of haar eigen keuze.
De keuze van een nieuw buitenfilter
Met de aanschaf van een nieuw aquarium kwam ook een hernieuwde interesse in de techniek daarachter naar boven. En dat betekende het internet afstruinen op zoek naar informatie. Uiteraard was er voldoende leesvoer te vinden. Websites met informatie over de opstart van een aquarium, de bedrijven die filters maken, verschillende fora en uiteindelijk ook YouTube-video’s. ik zal beginnen met een introductie van de merken.
Eheim
Een van de toch wel bekendste merken als het aankomt op filtertechniek is Eheim. En met een omzet van zo’n 70 miljoen euro en meer dan 550 medewerkers hebben ze een groot marktaandeel {i}. Het merk is opgericht in 1949 en wordt vaak gezien als de Rolls-Royce onder de filters. Veel Aquarianen zweren bij dit merk. Het zou garant staan voor kwaliteit, duurzaamheid en service. Een concept wat zich alle tallozen jaren heeft bewezen.
JBL
Als Eheim Rolls-Royce is, dan is JBL Bentley. Veel aquarianen zijn net zo enthousiast over JBL als over Eheim. Het lijken de enige twee merken te zijn waar niemand iets slechts over kan zeggen. JBL is iets gunstiger geprijsd dan Eheim, die op zijn beurt de hoofdprijs vraagt (wat je mag verwachten bij een Rolls). Opgericht in 1960 en uitgegroeid tot een bedrijf met ongeveer 180 medewerkers is het wellicht een iets kleinere organisatie landen, maar ze leveren hun producten aan meer dan 60 verschillende landen[ii]. In 2003 introduceerden zij de eerste CristalProfi buitenfilters.
Sera
Met een omzet van 56 miljoen euro[iii] is Sera een grote speler in de aquariumwereld. In 1970 opgericht en al gauw uitgegroeid tot een van de grootste op het gebied van voedsel. Ook doen zij het niet onaardig wanneer het aankomt op de kleinere aquaria. Uiteraard heeft deze grote speler alles in het assortiment. Zo ook buitenfilters. Zij zijn dé tegenhanger van Tetra en lijken op veel fronten op elkaar.
Tetra
De grootste speler binnen de aquarium wereld is Tetra[iv]. Met een omzet van meer dan 100 miljoen euro en meer dan 700 medewerkers in dienst hebben zij een gigantisch marktaandeel. Zij zijn dé tegenhanger van Sera en lijken op veel fronten op elkaar.
Fluval
Fluval is onderdeel van Hagen, een Canadees bedrijf dat opgericht is in 1955. Fluval is opgericht in 1982 [v]. Inmiddels zitten zij in de 7e generatie van de filters die ze aanbieden.
Oase
Oase is een merk wat volgens een forumgebruiker een grote speler binnen de vijvermarkt is. Ze zijn nu opkomend in de aquariumwereld. Een bezoek aan hun site lijkt dat verhaal te bevestigen. Oase is in 1949 opgericht in Duitsland als een werkplaats voor agri-culturele machines[vi]. In 1966 begonnen zij met het maken van fonteinpompen. In 2006 lanceerde zij een lijn aquariumpompen. Met 800 medewerkers is het geen klein bedrijf.
Superfish
Superfish is onderdeel van Aquadistri. Een Nederlands merk dat 30 jaar geleden is opgericht. Superfish kent geen eigen website. Daarvoor dien je bij de website van Aquadistri te zijn. Ook daarop zijn de producten niet te vinden. Wel kun je daar de catalogus downloaden.
Welk filter heb ik nodig?
Laten we voorop stellen dat het filter het hart is van je aquarium. Het is dus een heel belangrijk onderdeel. Daarom zegt iedereen dat je er niet op moet besparen. Toch zie ik op NVCweb aquarianen die met een simpel binnenfilter of een 800 L/H buitenfilter een Rio 450 hebben staan. En schijnbaar werkt dat ook nog. Dus in hoeverre heb je werkelijk een top of the bill filter nodig?
Dat is een vraag die vrij lastig te beantwoorden is. Ieder aquarium is uniek. En daarom werkt voor de een iets geweldig en voor de ander niet. Er spelen veel factoren mee. Waar we bij een filter naar moeten kijken zijn in principe twee aspecten:
1. Flowrate
2. Inhoud
Flowrate
Flowrate wordt uitgedrukt in liter per uur (L/H). Flowrate betekent hoeveel liter water het filter kan filteren in een uur tijd onder ideale omstandigheden. De vuistregel voor de beginner is dat je filter 2-3 keer de hoeveelheid liters in je aquarium moet kunnen verversen. De aquarianen met wat moeilijker te houden vissen kiezen soms voor meer, zoals 5 of 6 keer. Er zijn natuurlijk extreme voorbeelden van mensen die willen dat het water 8x per uur wordt gefilterd.
Inhoud
Binnenin het filter, dat is waar hét gebeurt. Het water wordt ontdaan van schadelijke stoffen en goede bacteriën worden aan het water afgegeven. Wanneer de inhoud van het filter heel klein is, dan zijn de filtercapaciteiten beperkt. Het water wordt minder goed ontdaan van schadelijke stoffen en er worden weinig goede bacteriën afgegeven aan het water. Je wilt dus een filter met een hoog filtervolume. Des te hoger het volume, des te meer filtermateriaal erin kan, wat weer resulteert in een betere filtering van het water. Mensen met verstand van filtering zullen je vertellen dat zij een groot filtervolume prefereren boven een hoge flowrate.
Welk filter wil ik?
In eerste instantie heb ik de filters van Eheim en Superfish bekeken. Eheim vanwege de naam, en Superfish vanwege mijn eigen positieve ervaring. Daarna heb ik alle alternatieven bekeken. Ik heb alle officiële websites bekeken, websites van resellers en diverse fora doorgespit om zo tot een globaal beeld te komen. Ik heb de bevindingen van mijn onderzoek hieronder per merk uiteengezet.
Eheim
Ik had verwacht dat de meesten hardcore aquarianen de Professionel-reeks gebruiken, maar dat blijkt niet zo te zijn. De Classic-reeks is het populairst, vaak in combinatie met een tweede filter uit de Classic-reeks. De Professionel-reeks is een goeie tweede. Tijdens een zoektocht van een week op marktplaats naar een tweedehands filter kwam ik in no-time vier Eheim filters tegen waar wat aan kapot was. Dan heb ik het over de Professionel 3-serie (de duurste serie). Het waren geen schokkende dingen, denk aan een pootje, een schakelaar of een klepje. Maar het doet wel afbreuk aan het hele Rolls-Royce verhaal. Blijkbaar is ook bij Eheim het ontwerp, de bouwkwaliteit en/of de gebruikte materialen niet optimaal. Ook tijdens het lezen van reviews van filters van andere merken waren er mensen die waren overgestapt naar een ander merk vanwege problemen met hun Eheim.
JBL
Veel aquarianen zijn net zo enthousiast over JBL als over Eheim. Het lijkt het enige het merk te zijn waar niemand iets slechts over kan zeggen. Wanneer een aquariaan een JBL heeft aangeschaft dan wordt dit ook geaccepteerd door de Eheim-fanatici. JBL is iets gunstiger geprijsd dan Eheim.
Sera
Sera maakt ook grote buitenfilters. De kwaliteit laat echter te wensen over. Ik kom meer negatieve reacties dan positieve reacties tegen. Voor mijn eigen keuze heb ik Sera niet als optie meegenomen na het zien van al die reviews op verschillende websites.
Tetra
De Tetra filters hebben uiteenlopende reviews. Sommigen zijn heel enthousiast. Veel mensen vinden de filters wel lawaaierig. Ook zijn er aardig wat reviews te vinden van mensen die de eerste maanden enthousiast waren over het filter maar van mening veranderden nadat de prestaties sterk afnamen na de eerste paar maanden. Eerst zag ik de EX Plus 1200 als optie voor mijn Rio 450 maar na steeds meer negatieve verhalen te hebben gelezen op verschillende fora en in de vorm van reviews zie ik dit filter niet meer als een optie.
Fluval
Fluval biedt filters aan met een enorme capaciteit, de reviews zien er positief uit. Ik zie de Fluval FX4 niet als een optie omdat deze om de 12 uur stopt met filteren om lucht te verwijderen uit het filter. Dat vind ik vreemde gewaarwording. Een eigenaar gaf aan dat dit te maken had met een fout in het ontwerp en dat zij dat op deze manier hebben opgelost. De flowrate waarmee zij adverteren is enorm. Maar wanneer je de specificaties bekijkt op hun eigen website, dan valt op dat de pomp in het filter wel deze capaciteit heeft, maar dat de flowrate van het filter zelf lager ligt. Stukje marketing waar ik niet van gecharmeerd ben. Bij enkele te koop staande aquariums kwam ik een Fluval filter tegen. Tweedehands wordt het minimaal aangeboden. Een tweedehands FX6 kost 150,- euro.
Oase
Na het zien van de werking van hun filters ben ik enthousiast[vii]. Het ontwerp van hun prefilter spreekt mij aan. Op dit moment worden er nog geen filters aangeboden op marktplaats. De nieuwe varianten gaan voor rond de 230 euro. Bij de te koop staande aquaria kom ik geen gebruikers tegen van dit merk. Fluval kwam ik bijvoorbeeld wel tegen.
Superfish
Ik heb vroeger een Aqua pro 2 gehad op een Vision 260 die het voortreffelijk deed. Een zoektocht op diverse fora laat zien dat sommige mensen niet gecharmeerd zijn van Superfish. Dit wordt echter in geen enkel bericht verder onderbouwd. Het is enkel een onderbuikgevoel ‘het is goedkoop dus is het geen kwaliteit’ of ‘ik hoor er slechte verhalen over’. Concreet wordt het echter nooit. De ervaringen die ik wel kan vinden zijn positief maar die gaan over de oudere series (aqua pro 1 en 2). Toch wordt het merk veel aangeboden, en dan niet alleen bij je Pet's Place in het winkelcentrum, maar ook bij aquariumzaken. Als het echt zo slecht zou zijn, dan zou het niet meer verkocht worden lijkt me (zoals de Tetratec 2400). Aan de ene kant stemt het mij wel positief dat ik geen ervaringen kan vinden. Mensen zijn immers eerder geneigd om negatieve ervaringen online te delen dan wanneer iets voldoet. Echter kan ik ook geen promotors vinden zoals je die wel vindt voor merken als JBL en Eheim. Ik heb daarom een account gemaakt op het grootste aquarium forum van Nederland en gevraagd naar ervaringen[viii]. Er waren alleen reacties gebaseerd op verhalen van horen en zeggen. Er hebben geen mensen gereageerd die zelf ervaring hebben met filters uit de X-Pro serie. Zoals eerder aangegeven heeft Superfish geen eigen website. Voor informatie kun je kijken op de website van Aquadistri. Maar ook daar vind je geen product informatie. Dat is enkel te vinden door de catalogus te downloaden. Die geeft aardig wat informatie, maar doet tekort vergeleken met de andere merken. Geen eigen website en beperkte toegang tot informatie draagt niet bij aan het vertrouwen krijgen in dit merk.
De gedachtegang bij het maken van mijn keuze
Ik staarde mij in het begin vooral blind op het aantal liters per uur. Met een capaciteit van 3x het aquarium bleken er veel opties te zijn. Vanaf zo’n 1250 L/H was ik tevreden en ging ik op zoek naar de beste deal. Door na te denken over de werking van het filter kwam ik tot de conclusie dat het filtervolume ook heel belangrijk is. Dat veranderde de zaak wel iets. Een paar dagen later kwam ik dit filmpje tegen in een topic op een aquariumforum: . De presentator besprak de vuistregel 1-2 kg filtermedia per 100 liter water. Toevalligerwijs las ik daarna in een ander topic, wat geen verband hield met het topic waarin het filmpje werd gedeeld, dezelfde vuistregel.
Wat nog het vermelden waard is, is dat in de video de presentator de website van Eheim bespreekt. Hij vertelt dat in de tabellen waarin de specificaties van de filters staan een regel staat die aangeeft wat het gemiddelde aan liters van het aquarium is waarvoor het filter is gemaakt. Deze regel was mij zelf ook opgevallen. Iedere fabrikant schrijft voor wat de wat de minimale en maximale inhoud van het aquarium mag zijn waarin het filter goed presteert. Zo ook Eheim, maar zij delen ook wat de gemiddelde grootte van het aquarium is waarvoor het filter is gemaakt (te interpreteren als voor welke grootte het filter is bedoeld). Het irritante daaraan vind ik dat volgens die gegevens zelfs de grootste filters mijn Rio 450 niet aankunnen. Er komt er maar een in de buurt, dat is de Professionel 3 1200XL met een gemiddelde van 400 liter. Het grootste filter van Eheim, de Classic 1500XL komt niet verder dan een 300 liter. Dat geldt ook voor de op twee na grootste, de Professionel 3e 700, die ook wordt voorgeschreven voor aquaria met een gemiddelde inhoud van 300 liter.
Terug naar de vuistregel, die maakte mijn opties wel wat beperkter. Daar waar eerst een Eheim Professionel 3 600 (2075) als een waardige optie werd gezien, was deze nu ongeschikt. Om de cijfers eens goed op een rij te zetten heb ik onderstaand overzicht gemaakt. De witregel scheidt de huidige opties (bovenaan) met de filters die ik eerst meenam als optie maar nu niet meer overweeg aan te schaffen (midden). Na de tweede witregel staan de filters die ik niet overweeg maar wel vergelijkbare prestaties hebben volgens de fabrikant (onderaan).
Ik heb mijn budget op zo’n 150-160 euro gezet. Daarvoor kun je de X-pro 2000 en de JBL 1502 (ik noem hem hier toch nog even ondanks dat deze is afgevallen) nieuw kopen. De Eheims zijn nieuw allemaal 300 euro of meer. Tweedehands gaan deze allemaal voor rond de 150-60 euro. (Eerder keek ik nog naar de Professionel 3 600, die gaat af en toe voor 100,- euro van de hand. De Classic 600 zelfs voor 60,- euro.)
De JBL 1502 en 1902 worden niet of nauwelijks aangeboden op marktplaats, de 1501 en 1901 worden iets vaker aangeboden. Dit zijn de voorgangers van de huidige modellen die nog steeds nieuw worden verkocht en ook nog steeds op de website staan van JBL. Het nadeel van deze filters is dat zij een ieniemienie prefilter hebben. Volgens een instructievideo op de website van JBL zelf [ix] is het mogelijk om de bovenkant van de 1501 en 1901 aan te passen waardoor op een gelijksoortige manier werkt als de 1502 en 1902. Je hebt hier dan wel een nieuw bakje voor nodig. Ik heb hier nog geen ervaringen over kunnen vinden online. Ik twijfel erover om hierover een topic aan te maken op Aquaforum om te vragen naar ervaringen.
Ik heb ook een topic gestart op het Aquaforum met de vraag welk filter zij prefereren wanneer de keuze ligt tussen de Eheim Classic 1500XL en de Eheim Professionel 3 1200XL[x]. Er waren niet veel reacties maar er was een lichte voorkeur voor de Classic. De reden hiervoor was dat er teveel problemen waren met de Professionel 3-serie. Again, te veel problemen met een Eheim.
De keuze
Ik had mijn keuze gelimiteerd tot de:
Superfish X-Pro 2000
Eheim Classic 1500XL
Eheim Professionel 3 1200XL
JBL CristalProfi 1902 Greenline
Eheim Professionel 3e 700
Eheim Professionel 3e 450
Daarnaast moet ik wel vermelden dat ik toch nog wel vaak de JBL CristalProfi 1502 Greenline overwoog om mee te nemen in mijn keuze. Ten eerste vanwege de positieve reviews, ten tweede omdat deze nieuw 160,- euro kost en daardoor in mijn budget past. Toch kan dit filter zich niet meten aan de bovenstaande filters qua capaciteiten, daarom heb ik ervoor gekozen om dit filter uiteindelijk niet als optie mee te nemen.
De JBL CristalProfi 1902 Greenline was de ideale kandidaat geweest als deze de prijs van zijn kleine broertje had, maar met een prijskaartje van bijna 230,- en een gebrek aan tweedehands modellen op Marktplaats valt deze JBL ook af.
De volgende keuze komt na het opnieuw bekijken van alle informatie die ik heb vergaard, de reactie op het topic dat ik heb geopend op het Aquaforum, de videoreview van Pondguru en de reacties op die video. Ik laat alle Professionel 3 en 4 series van Eheim voor wat het is. Ik ben een redelijk aantal negatieve ervaringen tegen gekomen over deze series. Deze videoreview[xi] over de Eheim Professionel 4+ bevestigde nog eens wat ik eerder heb gelezen op fora en in andere reviews. Het ontwerp en de bouwkwaliteit laat veel te wensen over bij deze serie. Pondguru is positief over de Professionel 3 1200XL. Diverse fora andere reviews schetsen een ander beeld van de Professionel 3. Ook deze serie kent veel problemen. Dit zal voor sommige aquarianen ook de reden zijn waarvoor zij blijven zweren bij de Classic.
Door het afvallen van de Professionel-reeksen heb ik mijn keuze weten te beperken tot de Eheim Classic 1500XL en de Superfish X-Pro 2000. Laten we beginnen met de Eheim Classic 1500XL. Dit type filter bestaat al jaren en is favoriet onder aquarianen met enorme aquaria. Het is een beproefd concept wat zich al talloze jaren heeft bewezen. Er zijn vrijwel geen negatieve reacties te vinden over dit filter. Volgens de website is het filtervolume 18 liter. Na het bekijken van meerdere videoreviews van Pondguru kom ik tot de conclusie dat ongeveer de helft van het filtervolume gebruikt kan worden voor biologisch filtermateriaal. Dat was zo bij de Eheim Professionel 3 1200 XL, de JBL CristalProfi 1501 Greenline en de JBL CristalProfi 1901 Greenline. Dezelfde maatstaf gaat ook op voor misschien nog wel de beste vergelijking, de Eheim Classic 250. Dit is een kleinere variant van de 1500XL. Daarmee zou er tot 9 kg aan biologisch filtermateriaal in kunnen. Kijkend naar andere videoreviews dan denk ik dat dit nog wat aan de hoge kant is. Ik verwacht eerder dat dit tussen de 6-8 kg ligt. Daarmee komen we op een grootte van 300 tot 400 liter aquarium uitgaande van 2kg filtermateriaal per 100 liter. Daarmee zitten we, zeker in combinatie met de Eheim eXperience 250, goed. Daarnaast heeft dit filter de hoogste flowrate van de twee.
Het nadeel van dit filter is dat het geen bakjes heeft. Al het biologisch filtermateriaal leg je dus op de filterpads. Deze worden als het ware geplet onder het gewicht van het biologisch filtermateriaal. Pondguru gebruikt een zelfgefabriceerde houder van een waterplantenpot om dit tegen te gaan. Tijdens het bekijken van andere videoreviews valt op dat veel eigenaren zakken gebruiken om het biologisch filtermateriaal in te doen. Het zijn nylonzakken waar het water makkelijk doorheen loopt. Dit vergemakkelijkt het schoonmaken van het filter aanzienlijk. Je haalt de zakken eruit, spoelt deze schoon in een emmer vol aquarium water en kunnen weer terug in je filter. Op deze manier kom je ook makkelijker bij je filterpads die onderin het filter zitten. Deze nylonzakken hebben echter een groot nadeel. Het biologisch filtermateriaal wordt namelijk nooit evenredig verdeeld over de filterpads. Water kiest altijd voor de weg van de minste weerstand. Hierdoor vergroot je de kans dat het water minder goed wordt gefilterd omdat het via de randen van de zakken richting de uitgang van het filter beweegt[xii].
In dit voorbeeld[xiii] is de nylonzak veel groter en veel meer gevuld. Hier lijken de randen geen gaten te hebben. De jongen in de video geeft aan dat hij niet zeker weet hoeveel kg er in de zak zit, maar hij gokt dat het 10 kg is. Ik heb daar mijn twijfels bij. De zak lijkt niet gevuld genoeg om 10 kg te wegen. Daarnaast tilt hij met groot gemak met een arm deze zak op. Gelet op zijn bouw lijkt het mij sterk dat 10 kg tillen met een arm zo makkelijk zou gaan.
Het tweede nadeel is dat dit filter nieuw buiten budget ligt, het zal dus een tweedehands filter moeten worden. Nu hoeft dat zeker geen probleem te zijn. Bij een tweedehands aquarium zit vrijwel ook altijd een tweedehands filter. Een aquarium is echter van buitenaf wel iets makkelijker te beoordelen hoe ermee om is gegaan en of het nog werkt dan een filter. Daarnaast is de reden van verkoop belangrijk omdat er genoeg filters met problemen zijn waar mensen vanaf willen en deze via internet te koop aanbieden.
Dan de Superfish X-Pro 2000. Het nadeel van de Superfish is dat hier geen reviews over te vinden zijn. Superfish is een Nederlands merk, maar Superfish wordt gemaakt in China. Daar vinden heel veel mensen wat van. Kortgezegd, goedkope rommel. Toch wil ik een lans breken voor Superfish. Heel veel andere merken laten hun apparatuur ook in China fabriceren. Denk bijvoorbeeld aan Sony. Ook in heel andere branches is het heel gewoonlijk om producten in China te produceren. Zara, H&M, maar ook Nike fabriceren hun veel van hun producten in China. En Nike staat toch niet echt bekend als rommel. Daarnaast kan er ook kwaliteit komen uit China. Kijk bijvoorbeeld eens naar Huawei. Scherp geprijsde toestellen die niet onderdoen voor de concurrentie en daardoor een steeds groter marktaandeel in Europa weten te veroveren. Dat het al jaren wordt verkocht geeft ook aan dat ze iets goed doen. Pondguru heeft een videoreview van Superfish op zijn kanaal staan. Daarin is hij positief over het merk. Verder zijn er geen reviews te vinden over de laatste modellen. Wel vond ik reviews van de filters van All Pond Solutions, wat in sommige landen ook wordt verkocht onder de naam SunSun. Dit merk is ook van Chinese makelij. Een niet uitvoerige zoektocht laat zien dat mensen ook positief zijn over de kwaliteit van deze filters. Degelijke kwaliteit en niet betalen voor het merk wat erop staat. Ik noem deze merken niet alleen omdat het in China wordt gemaakt, ze lijken namelijk ontzettend veel op de Superfish X-Pro 2000. Ze hebben ook nagenoeg dezelfde specificaties. Het zal mij niet verbazen als deze drie merken uit dezelfde fabriek rollen. Naast de online reviews was ook de videoreview van Pondguru over dit filter enthousiast.
Dan mijn beslissing, Eheim wint op naam, bewezen resultaten en op flowrate en filtervolume. Superfish doet niet veel onder op het gebied van flowrate en filtervolume en wint op ontwerp en gebruiksgemak. De prijs is nagenoeg gelijk, 140 euro tegenover 160 euro. Die 20 euro verschil is te verwaarlozen wanneer je een investering doet in een product dat jaren moet werken. Reviews van de Classic zijn goed, onderbouwde reviews van het merk Superfish en vergelijkbare filters zijn ook goed. De Classic-lijn bestaat al jaren. Een tweedehands model kán daardoor zo 10 jaar oud zijn. De Superfish is nieuw met 3 jaar garantie en een 24-uur service bij problemen. Om de hoek zit een aquariumzaak waar Superfish wordt verkocht. Bij problemen in de eerste 3 jaar ben ik in no-time voorzien van een nieuw filter. Dat verschil geeft voor mij de doorslag.
https://de.wikipedia.org/wiki/Eheim
[ii] https://www.jbl.de/nl/overview/section/22/de-onderneming-over-jbl
[iii] https://die-deutsche-wirtschaft.de/famu_top/sera-gmbh-heinsberg-umsatz-mitarbeiterzahl/
[iv] https://de.wikipedia.org/wiki/Tetra_GmbH
[v] http://ca-en.hagen.com/Fluval
[vi] https://www.oase-livingwater.com/en_EN/water-garden/meta/company/history.html
[vii]
[viii] https://aquaforum.nl/threads/ervaringen-superfish-x-pro-serie.167382/
[ix]
[x] https://aquaforum.nl/threads/eheim-classic-1500xl-vs-professionel-3-1200xl.167390/
[xi]
[xii]
[xiii]
De keuze van een nieuw buitenfilter
Met de aanschaf van een nieuw aquarium kwam ook een hernieuwde interesse in de techniek daarachter naar boven. En dat betekende het internet afstruinen op zoek naar informatie. Uiteraard was er voldoende leesvoer te vinden. Websites met informatie over de opstart van een aquarium, de bedrijven die filters maken, verschillende fora en uiteindelijk ook YouTube-video’s. ik zal beginnen met een introductie van de merken.
Eheim
Een van de toch wel bekendste merken als het aankomt op filtertechniek is Eheim. En met een omzet van zo’n 70 miljoen euro en meer dan 550 medewerkers hebben ze een groot marktaandeel {i}. Het merk is opgericht in 1949 en wordt vaak gezien als de Rolls-Royce onder de filters. Veel Aquarianen zweren bij dit merk. Het zou garant staan voor kwaliteit, duurzaamheid en service. Een concept wat zich alle tallozen jaren heeft bewezen.
JBL
Als Eheim Rolls-Royce is, dan is JBL Bentley. Veel aquarianen zijn net zo enthousiast over JBL als over Eheim. Het lijken de enige twee merken te zijn waar niemand iets slechts over kan zeggen. JBL is iets gunstiger geprijsd dan Eheim, die op zijn beurt de hoofdprijs vraagt (wat je mag verwachten bij een Rolls). Opgericht in 1960 en uitgegroeid tot een bedrijf met ongeveer 180 medewerkers is het wellicht een iets kleinere organisatie landen, maar ze leveren hun producten aan meer dan 60 verschillende landen[ii]. In 2003 introduceerden zij de eerste CristalProfi buitenfilters.
Sera
Met een omzet van 56 miljoen euro[iii] is Sera een grote speler in de aquariumwereld. In 1970 opgericht en al gauw uitgegroeid tot een van de grootste op het gebied van voedsel. Ook doen zij het niet onaardig wanneer het aankomt op de kleinere aquaria. Uiteraard heeft deze grote speler alles in het assortiment. Zo ook buitenfilters. Zij zijn dé tegenhanger van Tetra en lijken op veel fronten op elkaar.
Tetra
De grootste speler binnen de aquarium wereld is Tetra[iv]. Met een omzet van meer dan 100 miljoen euro en meer dan 700 medewerkers in dienst hebben zij een gigantisch marktaandeel. Zij zijn dé tegenhanger van Sera en lijken op veel fronten op elkaar.
Fluval
Fluval is onderdeel van Hagen, een Canadees bedrijf dat opgericht is in 1955. Fluval is opgericht in 1982 [v]. Inmiddels zitten zij in de 7e generatie van de filters die ze aanbieden.
Oase
Oase is een merk wat volgens een forumgebruiker een grote speler binnen de vijvermarkt is. Ze zijn nu opkomend in de aquariumwereld. Een bezoek aan hun site lijkt dat verhaal te bevestigen. Oase is in 1949 opgericht in Duitsland als een werkplaats voor agri-culturele machines[vi]. In 1966 begonnen zij met het maken van fonteinpompen. In 2006 lanceerde zij een lijn aquariumpompen. Met 800 medewerkers is het geen klein bedrijf.
Superfish
Superfish is onderdeel van Aquadistri. Een Nederlands merk dat 30 jaar geleden is opgericht. Superfish kent geen eigen website. Daarvoor dien je bij de website van Aquadistri te zijn. Ook daarop zijn de producten niet te vinden. Wel kun je daar de catalogus downloaden.
Welk filter heb ik nodig?
Laten we voorop stellen dat het filter het hart is van je aquarium. Het is dus een heel belangrijk onderdeel. Daarom zegt iedereen dat je er niet op moet besparen. Toch zie ik op NVCweb aquarianen die met een simpel binnenfilter of een 800 L/H buitenfilter een Rio 450 hebben staan. En schijnbaar werkt dat ook nog. Dus in hoeverre heb je werkelijk een top of the bill filter nodig?
Dat is een vraag die vrij lastig te beantwoorden is. Ieder aquarium is uniek. En daarom werkt voor de een iets geweldig en voor de ander niet. Er spelen veel factoren mee. Waar we bij een filter naar moeten kijken zijn in principe twee aspecten:
1. Flowrate
2. Inhoud
Flowrate
Flowrate wordt uitgedrukt in liter per uur (L/H). Flowrate betekent hoeveel liter water het filter kan filteren in een uur tijd onder ideale omstandigheden. De vuistregel voor de beginner is dat je filter 2-3 keer de hoeveelheid liters in je aquarium moet kunnen verversen. De aquarianen met wat moeilijker te houden vissen kiezen soms voor meer, zoals 5 of 6 keer. Er zijn natuurlijk extreme voorbeelden van mensen die willen dat het water 8x per uur wordt gefilterd.
Inhoud
Binnenin het filter, dat is waar hét gebeurt. Het water wordt ontdaan van schadelijke stoffen en goede bacteriën worden aan het water afgegeven. Wanneer de inhoud van het filter heel klein is, dan zijn de filtercapaciteiten beperkt. Het water wordt minder goed ontdaan van schadelijke stoffen en er worden weinig goede bacteriën afgegeven aan het water. Je wilt dus een filter met een hoog filtervolume. Des te hoger het volume, des te meer filtermateriaal erin kan, wat weer resulteert in een betere filtering van het water. Mensen met verstand van filtering zullen je vertellen dat zij een groot filtervolume prefereren boven een hoge flowrate.
Welk filter wil ik?
In eerste instantie heb ik de filters van Eheim en Superfish bekeken. Eheim vanwege de naam, en Superfish vanwege mijn eigen positieve ervaring. Daarna heb ik alle alternatieven bekeken. Ik heb alle officiële websites bekeken, websites van resellers en diverse fora doorgespit om zo tot een globaal beeld te komen. Ik heb de bevindingen van mijn onderzoek hieronder per merk uiteengezet.
Eheim
Ik had verwacht dat de meesten hardcore aquarianen de Professionel-reeks gebruiken, maar dat blijkt niet zo te zijn. De Classic-reeks is het populairst, vaak in combinatie met een tweede filter uit de Classic-reeks. De Professionel-reeks is een goeie tweede. Tijdens een zoektocht van een week op marktplaats naar een tweedehands filter kwam ik in no-time vier Eheim filters tegen waar wat aan kapot was. Dan heb ik het over de Professionel 3-serie (de duurste serie). Het waren geen schokkende dingen, denk aan een pootje, een schakelaar of een klepje. Maar het doet wel afbreuk aan het hele Rolls-Royce verhaal. Blijkbaar is ook bij Eheim het ontwerp, de bouwkwaliteit en/of de gebruikte materialen niet optimaal. Ook tijdens het lezen van reviews van filters van andere merken waren er mensen die waren overgestapt naar een ander merk vanwege problemen met hun Eheim.
JBL
Veel aquarianen zijn net zo enthousiast over JBL als over Eheim. Het lijkt het enige het merk te zijn waar niemand iets slechts over kan zeggen. Wanneer een aquariaan een JBL heeft aangeschaft dan wordt dit ook geaccepteerd door de Eheim-fanatici. JBL is iets gunstiger geprijsd dan Eheim.
Sera
Sera maakt ook grote buitenfilters. De kwaliteit laat echter te wensen over. Ik kom meer negatieve reacties dan positieve reacties tegen. Voor mijn eigen keuze heb ik Sera niet als optie meegenomen na het zien van al die reviews op verschillende websites.
Tetra
De Tetra filters hebben uiteenlopende reviews. Sommigen zijn heel enthousiast. Veel mensen vinden de filters wel lawaaierig. Ook zijn er aardig wat reviews te vinden van mensen die de eerste maanden enthousiast waren over het filter maar van mening veranderden nadat de prestaties sterk afnamen na de eerste paar maanden. Eerst zag ik de EX Plus 1200 als optie voor mijn Rio 450 maar na steeds meer negatieve verhalen te hebben gelezen op verschillende fora en in de vorm van reviews zie ik dit filter niet meer als een optie.
Fluval
Fluval biedt filters aan met een enorme capaciteit, de reviews zien er positief uit. Ik zie de Fluval FX4 niet als een optie omdat deze om de 12 uur stopt met filteren om lucht te verwijderen uit het filter. Dat vind ik vreemde gewaarwording. Een eigenaar gaf aan dat dit te maken had met een fout in het ontwerp en dat zij dat op deze manier hebben opgelost. De flowrate waarmee zij adverteren is enorm. Maar wanneer je de specificaties bekijkt op hun eigen website, dan valt op dat de pomp in het filter wel deze capaciteit heeft, maar dat de flowrate van het filter zelf lager ligt. Stukje marketing waar ik niet van gecharmeerd ben. Bij enkele te koop staande aquariums kwam ik een Fluval filter tegen. Tweedehands wordt het minimaal aangeboden. Een tweedehands FX6 kost 150,- euro.
Oase
Na het zien van de werking van hun filters ben ik enthousiast[vii]. Het ontwerp van hun prefilter spreekt mij aan. Op dit moment worden er nog geen filters aangeboden op marktplaats. De nieuwe varianten gaan voor rond de 230 euro. Bij de te koop staande aquaria kom ik geen gebruikers tegen van dit merk. Fluval kwam ik bijvoorbeeld wel tegen.
Superfish
Ik heb vroeger een Aqua pro 2 gehad op een Vision 260 die het voortreffelijk deed. Een zoektocht op diverse fora laat zien dat sommige mensen niet gecharmeerd zijn van Superfish. Dit wordt echter in geen enkel bericht verder onderbouwd. Het is enkel een onderbuikgevoel ‘het is goedkoop dus is het geen kwaliteit’ of ‘ik hoor er slechte verhalen over’. Concreet wordt het echter nooit. De ervaringen die ik wel kan vinden zijn positief maar die gaan over de oudere series (aqua pro 1 en 2). Toch wordt het merk veel aangeboden, en dan niet alleen bij je Pet's Place in het winkelcentrum, maar ook bij aquariumzaken. Als het echt zo slecht zou zijn, dan zou het niet meer verkocht worden lijkt me (zoals de Tetratec 2400). Aan de ene kant stemt het mij wel positief dat ik geen ervaringen kan vinden. Mensen zijn immers eerder geneigd om negatieve ervaringen online te delen dan wanneer iets voldoet. Echter kan ik ook geen promotors vinden zoals je die wel vindt voor merken als JBL en Eheim. Ik heb daarom een account gemaakt op het grootste aquarium forum van Nederland en gevraagd naar ervaringen[viii]. Er waren alleen reacties gebaseerd op verhalen van horen en zeggen. Er hebben geen mensen gereageerd die zelf ervaring hebben met filters uit de X-Pro serie. Zoals eerder aangegeven heeft Superfish geen eigen website. Voor informatie kun je kijken op de website van Aquadistri. Maar ook daar vind je geen product informatie. Dat is enkel te vinden door de catalogus te downloaden. Die geeft aardig wat informatie, maar doet tekort vergeleken met de andere merken. Geen eigen website en beperkte toegang tot informatie draagt niet bij aan het vertrouwen krijgen in dit merk.
De gedachtegang bij het maken van mijn keuze
Ik staarde mij in het begin vooral blind op het aantal liters per uur. Met een capaciteit van 3x het aquarium bleken er veel opties te zijn. Vanaf zo’n 1250 L/H was ik tevreden en ging ik op zoek naar de beste deal. Door na te denken over de werking van het filter kwam ik tot de conclusie dat het filtervolume ook heel belangrijk is. Dat veranderde de zaak wel iets. Een paar dagen later kwam ik dit filmpje tegen in een topic op een aquariumforum: . De presentator besprak de vuistregel 1-2 kg filtermedia per 100 liter water. Toevalligerwijs las ik daarna in een ander topic, wat geen verband hield met het topic waarin het filmpje werd gedeeld, dezelfde vuistregel.
Wat nog het vermelden waard is, is dat in de video de presentator de website van Eheim bespreekt. Hij vertelt dat in de tabellen waarin de specificaties van de filters staan een regel staat die aangeeft wat het gemiddelde aan liters van het aquarium is waarvoor het filter is gemaakt. Deze regel was mij zelf ook opgevallen. Iedere fabrikant schrijft voor wat de wat de minimale en maximale inhoud van het aquarium mag zijn waarin het filter goed presteert. Zo ook Eheim, maar zij delen ook wat de gemiddelde grootte van het aquarium is waarvoor het filter is gemaakt (te interpreteren als voor welke grootte het filter is bedoeld). Het irritante daaraan vind ik dat volgens die gegevens zelfs de grootste filters mijn Rio 450 niet aankunnen. Er komt er maar een in de buurt, dat is de Professionel 3 1200XL met een gemiddelde van 400 liter. Het grootste filter van Eheim, de Classic 1500XL komt niet verder dan een 300 liter. Dat geldt ook voor de op twee na grootste, de Professionel 3e 700, die ook wordt voorgeschreven voor aquaria met een gemiddelde inhoud van 300 liter.
Terug naar de vuistregel, die maakte mijn opties wel wat beperkter. Daar waar eerst een Eheim Professionel 3 600 (2075) als een waardige optie werd gezien, was deze nu ongeschikt. Om de cijfers eens goed op een rij te zetten heb ik onderstaand overzicht gemaakt. De witregel scheidt de huidige opties (bovenaan) met de filters die ik eerst meenam als optie maar nu niet meer overweeg aan te schaffen (midden). Na de tweede witregel staan de filters die ik niet overweeg maar wel vergelijkbare prestaties hebben volgens de fabrikant (onderaan).
Type: | L/H | Hoeveel x Rio 450 (per uur) | Inhoud filterpot: (in liter) | Filtervolume: (in liter) | Voor Aquarium tot: (liter) | Prijs: (Nieuw) |
Eheim Classic 1500XL | 2400 | 5,33 | 23 | 18 | 1500 | 325 |
Superfish X-Pro 2000 | 2000 | 4,44 | 17,3 | nb | 600 | 140 |
JBL CristalProfi 1902 Greenline | 1900 | 4,22 | 15 | 10 | 800 | 229 |
Eheim Professionel 3e 700 | 1850 | 4,11 | 14,5 | 8 | 700 | 330 |
Eheim Professionel 3e 450 | 1700 | 3,78 | 12,5 | 6 | 450 | 300 |
Eheim Professionel 3 1200XL | 1700 | 3,78 | 25 | 12 | 1200 | 385 |
Superfish X-Pro 1500 | 1500 | 3,33 | 12,5 | nb | 400 | 120 |
JBL CristalProfi 1502 Greenline | 1400 | 3,11 | 12 | 8 | 600 | 160 |
Eheim Professionel 3 600 | 1250 | 2,78 | nb | 6,5 | 600 | 190 |
Eheim Professionel 4+ 600 | 1250 | 2,78 | 9,20 | 6,5 | 600 | 250 |
Eheim Classic 600 | 1000 | 2,22 | 6 | 6 | 600 | 140 |
Oase Biomaster 600 | 1250 | 2,78 | nb | 6,8 | 600 | 237 |
Oase Biomaster 600 Thermo | 1250 | 2,78 | nb | 6,8 | 600 | 257 |
Fluval 406 | 1450/930 | 3,22/2,07 | nb | 8,5 | 400 | 139 |
Fluval 407 | 1450/930 | 3,22/2,07 | 9,2 | 6 | 500 | 190 |
Fluval FX4 | 2650/1700 | 5,89/3,78 | 14 | 3,9 | 1000 | 170 |
Fluval FX6 | 3500/2130 | 7,78/4,73 | 20 | 5,9 | 1500 | 260 |
Tetra EX Plus 1200 | 1300 | 2,89 | nb | nb | 500 | 120 |
Sera UVC-Xtreme 800 | 840 | 1,86 | nb | 6 | 800 | 231 |
Sera UVC-Xtreme 1200 | 1220 | 2,71 | nb | 11 | 1200 | 249 |
Ik heb mijn budget op zo’n 150-160 euro gezet. Daarvoor kun je de X-pro 2000 en de JBL 1502 (ik noem hem hier toch nog even ondanks dat deze is afgevallen) nieuw kopen. De Eheims zijn nieuw allemaal 300 euro of meer. Tweedehands gaan deze allemaal voor rond de 150-60 euro. (Eerder keek ik nog naar de Professionel 3 600, die gaat af en toe voor 100,- euro van de hand. De Classic 600 zelfs voor 60,- euro.)
De JBL 1502 en 1902 worden niet of nauwelijks aangeboden op marktplaats, de 1501 en 1901 worden iets vaker aangeboden. Dit zijn de voorgangers van de huidige modellen die nog steeds nieuw worden verkocht en ook nog steeds op de website staan van JBL. Het nadeel van deze filters is dat zij een ieniemienie prefilter hebben. Volgens een instructievideo op de website van JBL zelf [ix] is het mogelijk om de bovenkant van de 1501 en 1901 aan te passen waardoor op een gelijksoortige manier werkt als de 1502 en 1902. Je hebt hier dan wel een nieuw bakje voor nodig. Ik heb hier nog geen ervaringen over kunnen vinden online. Ik twijfel erover om hierover een topic aan te maken op Aquaforum om te vragen naar ervaringen.
Ik heb ook een topic gestart op het Aquaforum met de vraag welk filter zij prefereren wanneer de keuze ligt tussen de Eheim Classic 1500XL en de Eheim Professionel 3 1200XL[x]. Er waren niet veel reacties maar er was een lichte voorkeur voor de Classic. De reden hiervoor was dat er teveel problemen waren met de Professionel 3-serie. Again, te veel problemen met een Eheim.
De keuze
Ik had mijn keuze gelimiteerd tot de:
Superfish X-Pro 2000
Eheim Classic 1500XL
Eheim Professionel 3 1200XL
JBL CristalProfi 1902 Greenline
Eheim Professionel 3e 700
Eheim Professionel 3e 450
Daarnaast moet ik wel vermelden dat ik toch nog wel vaak de JBL CristalProfi 1502 Greenline overwoog om mee te nemen in mijn keuze. Ten eerste vanwege de positieve reviews, ten tweede omdat deze nieuw 160,- euro kost en daardoor in mijn budget past. Toch kan dit filter zich niet meten aan de bovenstaande filters qua capaciteiten, daarom heb ik ervoor gekozen om dit filter uiteindelijk niet als optie mee te nemen.
De JBL CristalProfi 1902 Greenline was de ideale kandidaat geweest als deze de prijs van zijn kleine broertje had, maar met een prijskaartje van bijna 230,- en een gebrek aan tweedehands modellen op Marktplaats valt deze JBL ook af.
De volgende keuze komt na het opnieuw bekijken van alle informatie die ik heb vergaard, de reactie op het topic dat ik heb geopend op het Aquaforum, de videoreview van Pondguru en de reacties op die video. Ik laat alle Professionel 3 en 4 series van Eheim voor wat het is. Ik ben een redelijk aantal negatieve ervaringen tegen gekomen over deze series. Deze videoreview[xi] over de Eheim Professionel 4+ bevestigde nog eens wat ik eerder heb gelezen op fora en in andere reviews. Het ontwerp en de bouwkwaliteit laat veel te wensen over bij deze serie. Pondguru is positief over de Professionel 3 1200XL. Diverse fora andere reviews schetsen een ander beeld van de Professionel 3. Ook deze serie kent veel problemen. Dit zal voor sommige aquarianen ook de reden zijn waarvoor zij blijven zweren bij de Classic.
Door het afvallen van de Professionel-reeksen heb ik mijn keuze weten te beperken tot de Eheim Classic 1500XL en de Superfish X-Pro 2000. Laten we beginnen met de Eheim Classic 1500XL. Dit type filter bestaat al jaren en is favoriet onder aquarianen met enorme aquaria. Het is een beproefd concept wat zich al talloze jaren heeft bewezen. Er zijn vrijwel geen negatieve reacties te vinden over dit filter. Volgens de website is het filtervolume 18 liter. Na het bekijken van meerdere videoreviews van Pondguru kom ik tot de conclusie dat ongeveer de helft van het filtervolume gebruikt kan worden voor biologisch filtermateriaal. Dat was zo bij de Eheim Professionel 3 1200 XL, de JBL CristalProfi 1501 Greenline en de JBL CristalProfi 1901 Greenline. Dezelfde maatstaf gaat ook op voor misschien nog wel de beste vergelijking, de Eheim Classic 250. Dit is een kleinere variant van de 1500XL. Daarmee zou er tot 9 kg aan biologisch filtermateriaal in kunnen. Kijkend naar andere videoreviews dan denk ik dat dit nog wat aan de hoge kant is. Ik verwacht eerder dat dit tussen de 6-8 kg ligt. Daarmee komen we op een grootte van 300 tot 400 liter aquarium uitgaande van 2kg filtermateriaal per 100 liter. Daarmee zitten we, zeker in combinatie met de Eheim eXperience 250, goed. Daarnaast heeft dit filter de hoogste flowrate van de twee.
Het nadeel van dit filter is dat het geen bakjes heeft. Al het biologisch filtermateriaal leg je dus op de filterpads. Deze worden als het ware geplet onder het gewicht van het biologisch filtermateriaal. Pondguru gebruikt een zelfgefabriceerde houder van een waterplantenpot om dit tegen te gaan. Tijdens het bekijken van andere videoreviews valt op dat veel eigenaren zakken gebruiken om het biologisch filtermateriaal in te doen. Het zijn nylonzakken waar het water makkelijk doorheen loopt. Dit vergemakkelijkt het schoonmaken van het filter aanzienlijk. Je haalt de zakken eruit, spoelt deze schoon in een emmer vol aquarium water en kunnen weer terug in je filter. Op deze manier kom je ook makkelijker bij je filterpads die onderin het filter zitten. Deze nylonzakken hebben echter een groot nadeel. Het biologisch filtermateriaal wordt namelijk nooit evenredig verdeeld over de filterpads. Water kiest altijd voor de weg van de minste weerstand. Hierdoor vergroot je de kans dat het water minder goed wordt gefilterd omdat het via de randen van de zakken richting de uitgang van het filter beweegt[xii].
In dit voorbeeld[xiii] is de nylonzak veel groter en veel meer gevuld. Hier lijken de randen geen gaten te hebben. De jongen in de video geeft aan dat hij niet zeker weet hoeveel kg er in de zak zit, maar hij gokt dat het 10 kg is. Ik heb daar mijn twijfels bij. De zak lijkt niet gevuld genoeg om 10 kg te wegen. Daarnaast tilt hij met groot gemak met een arm deze zak op. Gelet op zijn bouw lijkt het mij sterk dat 10 kg tillen met een arm zo makkelijk zou gaan.
Het tweede nadeel is dat dit filter nieuw buiten budget ligt, het zal dus een tweedehands filter moeten worden. Nu hoeft dat zeker geen probleem te zijn. Bij een tweedehands aquarium zit vrijwel ook altijd een tweedehands filter. Een aquarium is echter van buitenaf wel iets makkelijker te beoordelen hoe ermee om is gegaan en of het nog werkt dan een filter. Daarnaast is de reden van verkoop belangrijk omdat er genoeg filters met problemen zijn waar mensen vanaf willen en deze via internet te koop aanbieden.
Dan de Superfish X-Pro 2000. Het nadeel van de Superfish is dat hier geen reviews over te vinden zijn. Superfish is een Nederlands merk, maar Superfish wordt gemaakt in China. Daar vinden heel veel mensen wat van. Kortgezegd, goedkope rommel. Toch wil ik een lans breken voor Superfish. Heel veel andere merken laten hun apparatuur ook in China fabriceren. Denk bijvoorbeeld aan Sony. Ook in heel andere branches is het heel gewoonlijk om producten in China te produceren. Zara, H&M, maar ook Nike fabriceren hun veel van hun producten in China. En Nike staat toch niet echt bekend als rommel. Daarnaast kan er ook kwaliteit komen uit China. Kijk bijvoorbeeld eens naar Huawei. Scherp geprijsde toestellen die niet onderdoen voor de concurrentie en daardoor een steeds groter marktaandeel in Europa weten te veroveren. Dat het al jaren wordt verkocht geeft ook aan dat ze iets goed doen. Pondguru heeft een videoreview van Superfish op zijn kanaal staan. Daarin is hij positief over het merk. Verder zijn er geen reviews te vinden over de laatste modellen. Wel vond ik reviews van de filters van All Pond Solutions, wat in sommige landen ook wordt verkocht onder de naam SunSun. Dit merk is ook van Chinese makelij. Een niet uitvoerige zoektocht laat zien dat mensen ook positief zijn over de kwaliteit van deze filters. Degelijke kwaliteit en niet betalen voor het merk wat erop staat. Ik noem deze merken niet alleen omdat het in China wordt gemaakt, ze lijken namelijk ontzettend veel op de Superfish X-Pro 2000. Ze hebben ook nagenoeg dezelfde specificaties. Het zal mij niet verbazen als deze drie merken uit dezelfde fabriek rollen. Naast de online reviews was ook de videoreview van Pondguru over dit filter enthousiast.
Dan mijn beslissing, Eheim wint op naam, bewezen resultaten en op flowrate en filtervolume. Superfish doet niet veel onder op het gebied van flowrate en filtervolume en wint op ontwerp en gebruiksgemak. De prijs is nagenoeg gelijk, 140 euro tegenover 160 euro. Die 20 euro verschil is te verwaarlozen wanneer je een investering doet in een product dat jaren moet werken. Reviews van de Classic zijn goed, onderbouwde reviews van het merk Superfish en vergelijkbare filters zijn ook goed. De Classic-lijn bestaat al jaren. Een tweedehands model kán daardoor zo 10 jaar oud zijn. De Superfish is nieuw met 3 jaar garantie en een 24-uur service bij problemen. Om de hoek zit een aquariumzaak waar Superfish wordt verkocht. Bij problemen in de eerste 3 jaar ben ik in no-time voorzien van een nieuw filter. Dat verschil geeft voor mij de doorslag.
https://de.wikipedia.org/wiki/Eheim
[ii] https://www.jbl.de/nl/overview/section/22/de-onderneming-over-jbl
[iii] https://die-deutsche-wirtschaft.de/famu_top/sera-gmbh-heinsberg-umsatz-mitarbeiterzahl/
[iv] https://de.wikipedia.org/wiki/Tetra_GmbH
[v] http://ca-en.hagen.com/Fluval
[vi] https://www.oase-livingwater.com/en_EN/water-garden/meta/company/history.html
[vii]
[viii] https://aquaforum.nl/threads/ervaringen-superfish-x-pro-serie.167382/
[ix]
[x] https://aquaforum.nl/threads/eheim-classic-1500xl-vs-professionel-3-1200xl.167390/
[xi]
[xii]
[xiii]