Wat is er nieuw

Filterwatten vervangen van buitenfilter aquarium, maar wat, hoe dan?


Nicolientje-W

Well-known member
Lid geworden
30 januari 2018
Berichten
8,964
Locatie
Hellevoetsluis
Bedankt @Nicolientje-W en @Hoogheid en iedereen die ik vergeet. Zou het dan toch kunnen dat meer Siporax opzich niet verkeerd is zoals Gino88 ook aangaf, maar dat wat ik nu als uiteindelijke overtuiging misschien fout heb.... Eerst een te weinig uit elkaar gehaalde watten, losjes een dun laagje is dan toch beter.... Het moet haast wel. (Edit, minder soort van verstikkend laagje in het filter zelf)
Ik denk dat je daar de spijker op zijn kop slaat en dat je daarna minimaal 1,5 maand niks veranderd en de boel laat uit stabiliseren en dan pas kijken hoe het dan gaat
 

Leopard

Well-known member
Lid geworden
2 maart 2015
Berichten
243
Locatie
Wolvega
Dat zal ook afhangen van je belasting maar in mn bak met Manen moest ik het in de 2217 ook wel elke 2-3 wk vervangen hoor.
Ongetwijfeld. Maar elke 2-3 weken? Wauw dat is best vaak (vind ik).

Ik moet zeggen dat de bak van de TS er niet verkeerd uitziet zo op de foto's. Kan er IRL natuurlijk altijd anders uitzien.
Misschien inderdaad een voorfilter gaan gebruiken als je teveel last hebt van zweefvuil. Het voorfilter vol met mechanische filtering, dan kun je de pot volgooien met biologisch materiaal. Het mechanische gedeelte kun je dan bijvoorbeeld wekelijks reinigen zonder het biologische deel te verstoren.
Zo heb ik bijvoorbeeld met t-stukjes en kranen een bypass gemaakt zodat ik filter niet eens uit hoef te zetten als ik het voorfilter schoonmaak.

Groeten,

Leopard
 

Henton

Well-known member
Lid geworden
2 september 2014
Berichten
927
Leeftijd
56
Locatie
X-Land
Als ik mijn filter schoongemaakt heb, doe ik de filterkop erop zonder water erin, dan zorg ik er eerst voor dat de filterkop goed aansluit en vast zit.
Dan vul ik met een trechter het filter tot hij vol is, dan even een paar keer schuin houden, dan hoor je de lucht eruit lopen, beetje bijvullen tot beide buisjes vol staan.
Dan sluit ik mijn pomp weer aan en zet hem aan, geen centje pijn op deze manier.

Misschien een tip voor je?
 
Topicstarter
Friesian

Friesian

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
9 februari 2020
Berichten
1,896
Locatie
2e boom, 4e tak rechts.
Je lucht moet je uit je filter halen door het ding even wat te schudden of schuin te houden. Dat hoeft niet via je spraybar.
Deze reactie had ik nog niet gezien. Mijn gedachte is minder tegendruk zonder dop 1e dag om het laatste deel van de lucht eruit te krijgen, dat die lucht beter verdwijnt uit het filter. Maar dat is mijn persoonlijke mening. En ja ik beweeg het filter ook maar de terugvoer leg ik even in een emmer zodat er aquariumwater in het filter gemakkelijkker kan lopen.
 
Topicstarter
Friesian

Friesian

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
9 februari 2020
Berichten
1,896
Locatie
2e boom, 4e tak rechts.
Als ik mijn filter schoongemaakt heb, doe ik de filterkop erop zonder water erin, dan zorg ik er eerst voor dat de filterkop goed aansluit en vast zit.
Dan vul ik met een trechter het filter tot hij vol is, dan even een paar keer schuin houden, dan hoor je de lucht eruit lopen, beetje bijvullen tot beide buisjes vol staan.
Dan sluit ik mijn pomp weer aan en zet hem aan, geen centje pijn op deze manier.

Misschien een tip voor je?
Ik zal het eens proberen. Of dat gaat bij mijn filter durf ik niet te zeggen.
 
Topicstarter
Friesian

Friesian

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
9 februari 2020
Berichten
1,896
Locatie
2e boom, 4e tak rechts.
Ongetwijfeld. Maar elke 2-3 weken? Wauw dat is best vaak (vind ik).

Ik moet zeggen dat de bak van de TS er niet verkeerd uitziet zo op de foto's. Kan er IRL natuurlijk altijd anders uitzien.
Misschien inderdaad een voorfilter gaan gebruiken als je teveel last hebt van zweefvuil. Het voorfilter vol met mechanische filtering, dan kun je de pot volgooien met biologisch materiaal. Het mechanische gedeelte kun je dan bijvoorbeeld wekelijks reinigen zonder het biologische deel te verstoren.
Zo heb ik bijvoorbeeld met t-stukjes en kranen een bypass gemaakt zodat ik filter niet eens uit hoef te zetten als ik het voorfilter schoonmaak.

Groeten,

Leopard
Ik meen dat het vuil vooral komt als er het onderste deel van de planten eruit gaat en de bodemvissen zoeken in het grind.

*Edit *
Niet bijv de cryptocoryne, die knip ik als de bladeren te groot zijn zodat nieuwe zich kunnen ontwikkelen.
 
Laatst bewerkt:

Hoogheid

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
1 maart 2018
Berichten
1,591
Leeftijd
31
Als ik mijn filter schoongemaakt heb, doe ik de filterkop erop zonder water erin, dan zorg ik er eerst voor dat de filterkop goed aansluit en vast zit.
Dan vul ik met een trechter het filter tot hij vol is, dan even een paar keer schuin houden, dan hoor je de lucht eruit lopen, beetje bijvullen tot beide buisjes vol staan.
Dan sluit ik mijn pomp weer aan en zet hem aan, geen centje pijn op deze manier.

Misschien een tip voor je?
Interessant, ga ik de volgende keer eens proberen als het nodig is. Wat ik momenteel doe is de filterslangen losmaken bij de inlet naar de spraybar toe, daar vul ik ze met water zo ver mogelijk tot de rand en sluit de slangen opnieuw aan.
 
Topicstarter
Friesian

Friesian

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
9 februari 2020
Berichten
1,896
Locatie
2e boom, 4e tak rechts.
Interessant, ga ik de volgende keer eens proberen als het nodig is. Wat ik momenteel doe is de filterslangen losmaken bij de inlet naar de spraybar toe, daar vul ik ze met water zo ver mogelijk tot de rand en sluit de slangen opnieuw aan.
Ik meen dat Eheim een inset heeft met een dopje dat je eraf kunt draaien en dan vullen met water.
 

Hoogheid

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
1 maart 2018
Berichten
1,591
Leeftijd
31
Ik heb zelf een zwarte achtergrond in mijn aquarium en vind de inset van JBL dan mooier passen. Die is namelijk zelf ook zwart. Maar slim bedacht van Eheim hoor @Friesian.

@jessicapilon hoe los jij dit dan op als het dopje van de eheim set ook maar een gedoe is?
 

LunatiC

Active member
Lid geworden
19 augustus 2009
Berichten
43
Leeftijd
33
Locatie
Vlaardingen
Ik vervang wekelijks m’n fleece en daarmee zakt ook m’n NO3 en de hoeveelheid zweefvuil.
Het is voor mij dus niet echt te doen om de doorstroming.

Met 1 rol doe ik dus ongeveer 50 weken
Dat werkt goed inderdaad, zit ondertussen aan mijn zoveelste rol en zeer tevreden.
Met filterwatten heb je altijd dat de bovenkant vol zit en de rest eronder(80%) nog wit en schoon is.. met dit fleece is het gewoon vol als die dicht zit en makkelijk te vervangen voor nieuw op maat geknipt stukje.
Ik gebruik het in 2 vakken 45x12cm beide en vervang de 1e om de 2dgn en 2e om de 4a5dgn. (Laat de kids het op maat knippen voor een paar eur):pp
 

tuinkabouter

Well-known member
Lid geworden
18 januari 2010
Berichten
8,636
Leeftijd
31
Locatie
alkmaar
Dat werkt goed inderdaad, zit ondertussen aan mijn zoveelste rol en zeer tevreden.
Met filterwatten heb je altijd dat de bovenkant vol zit en de rest eronder(80%) nog wit en schoon is.. met dit fleece is het gewoon vol als die dicht zit en makkelijk te vervangen voor nieuw op maat geknipt stukje.
Ik gebruik het in 2 vakken 45x12cm beide en vervang de 1e om de 2dgn en 2e om de 4a5dgn. (Laat de kids het op maat knippen voor een paar eur):pp
Kan niet wachten tot m’n koters zakgeld krijgen en bijklussen voor extra geld :p
 

flipper34

Well-known member
Lid geworden
9 mei 2013
Berichten
4,893
Leeftijd
58
Locatie
Andijk
Je wilt het te goed doen, maar een aquarium reageert met een vertraging van een paar weken, dus als je iets veranderd zal je echt op je handen moeten zitten van minimaal een maand eer je resultaat ziet
Nou op dat handen zitten gaat werken :juggle: dit :cooll: en dit Schermafdruk op 2021-04-08 20-03-30.png werkt beter waarschijnlijk :sorry: Friesian
 

jessicapilon

Beheerder
Forumleiding
Lid geworden
12 februari 2011
Berichten
109,737
Leeftijd
55
Locatie
Groningen
Ik heb zelf een zwarte achtergrond in mijn aquarium en vind de inset van JBL dan mooier passen. Die is namelijk zelf ook zwart. Maar slim bedacht van Eheim hoor @Friesian.

@jessicapilon hoe los jij dit dan op als het dopje van de eheim set ook maar een gedoe is?
Ik heb deze set snel vervangen omdat de buizen me te snel vies werden en de gaatjes van de spraybar vond ik te groot dus ik heb een paar maal ze wel op die manier gevuld. Maar ideaal vond ik het niet en ik hou liever de uitstroom naar de filter toe laag even boven een emmer en dan trekt ie ook wel water.
Nu heb ik een 1502 en dan heb je geen last hiervan.
 

meksjoef

Well-known member
Lid geworden
29 oktober 2008
Berichten
2,789
Locatie
Eindhoven
Website
www.hetncf.nl
Maar Friesian, je zet je pomp toch niet zonder water terug :oops:. Je hebt het toch de hele tijd over een JBL en niet over een Eheim? Mijn ene JBL heeft het probleem van teveel lucht niet (de pompknop werkt;)) maar de andere als ik die verschoont heb, leg ik gewoon op z'n kant sodat de lucht makkelijker weggepompt wordt. In mijn optiek heeft de JBL niet de macht om een leeg filterhuis aan te trekken. Dus ik laat de inlaat met het filterdeksel eraf, het water in de behuizing lopen. Net op tijd stoppen, de deksel er op en dan het filter aan. Soms moet deze dan dus op z'n kant om het restant lucht te laten ontsnappen.
Als je wel een Eheim hebt dan moet je dit commentaar maar skippen :D
 
Topicstarter
Friesian

Friesian

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
9 februari 2020
Berichten
1,896
Locatie
2e boom, 4e tak rechts.
Van de terugvoer haal ik de gaatjesbuis af. De terugvoer leg ik in een emmer, beter gezegd ik hout;) hem in de emmer. Kraantjes open en dan hoor ik het filter vollopen met aquariumwater. Dan de kraan van de terugvoer dicht, terugvoer in de bak. Is de pot volgelopen dan..... Kraan open en pomp aan...filterpomp laten werken en wat heen en weer bewegen van de filterpot om de rest van de lucht eruit te krijgen. Kleine beetjes lucht gaan er dan nog uit in ongeveer een dag.
 
Laatst bewerkt:

Daniel 82

Well-known member
Lid geworden
14 januari 2010
Berichten
1,759
Leeftijd
38
Locatie
Maastricht
Waarom allemaal fratsen bedenken terwijl de leverancier van de pompen en filters hier al over nagedacht heeft en dit ook heeft beschreven in de handleiding.
🤔

Als je de slangen leeg hebt omdat deze zijn schoongemaakt dan is het ff lastig maar met onderhoud van de filters maak je toch altijd gebruik van het hevel effect van de slangen zodra je de pompkop weer terugplaatst en je slangen weer open zet.
 
Topicstarter
Friesian

Friesian

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
9 februari 2020
Berichten
1,896
Locatie
2e boom, 4e tak rechts.
Waarom allemaal fratsen bedenken terwijl de leverancier van de pompen en filters hier al over nagedacht heeft en dit ook heeft beschreven in de handleiding.
🤔

Als je de slangen leeg hebt omdat deze zijn schoongemaakt dan is het ff lastig maar met onderhoud van de filters maak je toch altijd gebruik van het hevel effect van de slangen zodra je de pompkop weer terugplaatst en je slangen weer open zet.
Voor mij ligt het voordeel in het volgende. Ik hoor en zie dat als de aanvoerslang al gevuld is dat het vollopen van de filterpot vlot op gang komt zonder de startknop te (hoeven) gebruiken. Een paar keer al in de problemen gekomen daarmee, bleef onderin hangen en kon hem dus niet (meer) bedienen. Dat wil ik liever niet meer meemaken.
 

TonHageraats

Beheerder
Forumleiding
AquaForum Donateur
Lid geworden
30 augustus 2011
Berichten
15,785
Leeftijd
66
Locatie
Andijk
Een paar keer al in de problemen gekomen daarmee, bleef onderin hangen en kon hem dus niet (meer) bedienen. Dat wil ik liever niet meer meemaken.
Smeer deze knop eens vanuit de buitenkant, zoveel mogelijk onderin met vaseline of met een siliconen spray, elke keer na onderhoud en de knop blijft gewoon bewegen, hier doe ik dat elke keer met de JBL 901 en na jaren nog steeds soepel werkend. (wel zeggend dat ik de pomp ongeveer 4x per jaar openmaak)
 
Topicstarter
Friesian

Friesian

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
9 februari 2020
Berichten
1,896
Locatie
2e boom, 4e tak rechts.
Smeer deze knop eens vanuit de buitenkant, zoveel mogelijk onderin met vaseline of met een siliconen spray, elke keer na onderhoud en de knop blijft gewoon bewegen, hier doe ik dat elke keer met de JBL 901 en na jaren nog steeds soepel werkend. (wel zeggend dat ik de pomp ongeveer 4x per jaar openmaak)
Geen teflonspray Ton?
 

jessicapilon

Beheerder
Forumleiding
Lid geworden
12 februari 2011
Berichten
109,737
Leeftijd
55
Locatie
Groningen
Een paar keer al in de problemen gekomen daarmee, bleef onderin hangen en kon hem dus niet (meer) bedienen.
Herkenbaar en ik had dat met de oude 901 en nam dan een waterpomptang ( ja die heb ik dus wel :DD) en trok hem dan weer omhoog. Smeren zoals Ton schetst zal denk ik wel helpen.
 

flipper34

Well-known member
Lid geworden
9 mei 2013
Berichten
4,893
Leeftijd
58
Locatie
Andijk
He slangen uit de bak halen en dan de pomp vol laten lopen mensen wat een gedoe
gewoon slang houder loskoppelen (dicht zetten) pomp huis naar wasbak toe brengen leeg halen reinigen spullen er weer in in juiste volg-orde.
pomp weer vullen met water van uit de kraan bij erg koud water even warm bij mengen (bijna vol) kop er weer op terug in kast zetten slang houder weer aankoppelen en boel open zetten en pomp inschakelen klaar.
 

michelle1

Well-known member
Lid geworden
31 december 2015
Berichten
4,082
He slangen uit de bak halen en dan de pomp vol laten lopen mensen wat een gedoe
gewoon slang houder loskoppelen (dicht zetten) pomp huis naar wasbak toe brengen leeg halen reinigen spullen er weer in in juiste volg-orde.
pomp weer vullen met water van uit de kraan bij erg koud water even warm bij mengen (bijna vol) kop er weer op terug in kast zetten slang houder weer aankoppelen en boel open zetten en pomp inschakelen klaar.

Snap ook het slangen verhaal niet helemaal. Zoals jij beschrijf gaat prima. Als je de de hendels op de pomp dicht zet blijven de slangen vol. Dan hoef je deze helemaal niet meer te vullen.

Maar alle oplossingen geeft @Friesian weer wat andere opties om uit te proberen :ROFLMAO: Filter staat al weer in de keuken :rolleyes:
 

flipper34

Well-known member
Lid geworden
9 mei 2013
Berichten
4,893
Leeftijd
58
Locatie
Andijk
Snap ook het slangen verhaal niet helemaal. Zoals jij beschrijf gaat prima. Als je de de hendels op de pomp dicht zet blijven de slangen vol. Dan hoef je deze helemaal niet meer te vullen.
Doe dit al jaren op deze manier nooit geen problemen mee zowel bij de eheim als jbl
sinds kort weer een fluval fx 6 draaien met zijn 20 liter inhoud is die wat bewerkelijker (au mijn rug) maar ook daar zijn oplossing voor (vul slang)
 
Topicstarter
Friesian

Friesian

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
9 februari 2020
Berichten
1,896
Locatie
2e boom, 4e tak rechts.
Herkenbaar en ik had dat met de oude 901 en nam dan een waterpomptang ( ja die heb ik dus wel :DD) en trok hem dan weer omhoog. Smeren zoals Ton schetst zal denk ik wel helpen.
Bij mij zat de knop helemaal beneden, gereedschap komt er dan ook niet.
 

Vis&versa

Well-known member
Lid geworden
24 juli 2019
Berichten
2,036
Leeftijd
41
Locatie
Ruddervoorde West-vlaanderen Belgie
Wat een gedoe allemaal met die filter.
Ik zet al m'n filters zonder water terug onder m'n bakken. Eens terug aangesloten en de kraantjes open gezet lopen ze vanzelf terug vol met water.
Eens er terug water in de uitstroombuis staat heb ik enkel de stekker in te steken.
Meer dan enkele seconden komt daar geen lucht meer uit. Rateling stopt al even snel.
 

jessicapilon

Beheerder
Forumleiding
Lid geworden
12 februari 2011
Berichten
109,737
Leeftijd
55
Locatie
Groningen
Meer dan enkele seconden komt daar geen lucht meer uit. Rateling stopt al even snel.
Nou als ik de 1502 opstart dan kantel ik hem na een uurtje wat en dan komt er nog best veel lucht uit hoor. Misschien zal dat per filter verschillen.
 

benvo

Well-known member
Lid geworden
28 mei 2014
Berichten
10,865
Leeftijd
69
Locatie
Hellendoorn
Website
aquaforum.nl
Wat een gehannes met het vullen van filters en/of slangen. Ik doe dit nooit. Als ik al een keer m'n filter helemaal schoonmaak doe ik ook de slangen en m'n reactor. Wanneer ik de boel weer aansluit en opstart dan volstaat het om een paar keer op de start knop te drukken. Ik hoor dan m'n filter vollopen. op een geven moment zie ik dan ook water komen in m'n uitgaande slang. Dat is het moment om de stekker in het stopcontact te steken en het filter even schuin te houden totdat hij mijn reactor heeft gevuld en ik het water in mijn bak zie stromen. Oh, en ik heb gewoon een JBL 1502.
 

LaLizzerd

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
18 januari 2020
Berichten
1,060
Leeftijd
31
Locatie
Leeuwarden
Maar de eerste dagen als het filter open is geweest en er dan de lucht beter uit te krijgen kan (in mijn ogen) zonder doppie kan toch geen kwaad? :cooll:
Als ik het filter open heb gehad gaat de uitstroom boven water en dan pas aan. Vervolgens doe ik langzaam het filter even schuin bewegen naar alle kanten, of de knop gebruiken (oase). Even laten staan en na 10 minuten herhalen. Vervolgens ding weer op de spraybar zetten en klaar :)
 

willem666

Well-known member
Lid geworden
18 oktober 2015
Berichten
2,516
Bij de fietsspecialist nagevraagd. Silicone spray is beter.

Uhu...
Allemaal goed voor mij hoor...
Maar ik vraag me toch het volgende af:
Stel (totaal fictief hé) dat je vragen hebt over je fietsketting... (Just imagine)

Vraag jij dan om juiste informatie inzake de te gebruiken productjes bij je LFS?
Of hoe werkt dat precies?
:stars:
:DD:sorry:
 

LaLizzerd

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
18 januari 2020
Berichten
1,060
Leeftijd
31
Locatie
Leeuwarden
Geen teflonspray Ton?
"de startknop van de buitenfilter cristalprofi is geblokkeerd en komt na het indrukken niet meer in de uitgangspositie.
de oorzaak is naar grote waarschijnlijkheid dat de startknop ietwat verklemd geraakt is met indrukken

oplossing: de vier schroeven aan de hoeken losdraaien waarmee de handgrepen aan de zijkanten bevestigd zijn. na het verwijderen van de handgrepen verschijnen nog vier schroeven. na het verwijderen van deze schroeven kan de deksel van de pompenkop eraf gehaald worde

de startknop is op een schroefkoppeling vastgezet en kan door draaien losgehaald worden. doorgaands ontspant de veer van de startknop zich al na de eerste keer draaie

montage van de deksel vindt in omgekeerde volgorde plaats."


Bron: https://www.jbl.de/nl/faq /show_faq/service-faq?faqid=310&searchq=1
 

Bovenaan