Giebeltje's Goudvis Avonturen

Flinke vissen zeg en zitten die eigenlijk niet te klein? Toch hoor je vaak dat ze minder groot worden of minder goed uitgroeien met een te kleine huisvesting.
Dit is geen kritiek hoor want ze zien er prima uit maar het viel me wel op;)
 
Zo lijkt het wel hè, maar dit is nog steeds mijn bruto 200 l bak van 100 x 40 x 60 cm. Netto 186 l als ik me niet vergis. Ze hebben dus per vis ruim 90 l zwemruimte dus dat moet voldoende zijn. Deze staat in de kast ingebouwd dus een grotere bak zit er niet in. Ik had eerlijk gezegd ook niet verwacht dat ze nog door zouden groeien, er wordt altijd beweerd dat dit bij 2 jaar stopt. Gelukkig zijn dit sluierstaarten en dus geen echt snelle zwemmers. En ze zijn maar met z’n tweeën.
 
Ja ik heb dat dus niet goed ingeschat en zag je andere topic over die bak dus dacht dit is een andere.
De onze hebben we nu een jaar maar die halen net 15cm. Bij de Hornbach vertelden ze dat ze 5 jaar kunnen groeien.
 
Dan zou dit het maximum moeten zijn bij Nicolientje, Pepper kan nog een jaar doorgaan. Ik ben benieuwd… Ze hebben het in ieder geval nog steeds naar hun zin, krijgen little gem bindsla, Kingyo Sinking pellets en deze gedurende 5 dagen per maand met cacaopoeder, en bijna dagelijks biologische kruidenthee. En muziek natuurlijk 😁
 
Waarom cacaopoeder eigenlijk en hoeveel?
 
Waarom cacaopoeder eigenlijk en hoeveel?
Zie mijn topic over aangeboren afwijkingen en ziekten😀van een paar jaar terug! 1 x per maand 5 dagen achtereen hun dagelijkse portie pellets besprenkeld met vitaminepreparaat ( Kingyo) en bestoven met biologische cacaopoeder. Werkt preventief, is ontstekingsremmend en laxerend en is gunstig voor met name Ryukins, die nogal eens zwemblaasproblemen kunnen ontwikkelen.
 
Ok, ik zal eens kijken en lezen. Goede tip.
 
IMG_4396.jpeg

Hallo allen, tijd voor een update. Niet zo’n leuke, want helaas is dit de laatste foto van Nicolientje. Ze had de laatste tijd af en toe last van instabiliteit. Haar staart was naar verhouding ook te groot en te zwaar. Een paar weken terug gaf ik beide dames weer eens een zoutbadje. Nu het wat warmer is, hadden ze wat last van schimmel. Pepper is nogal relaxed, laat zich gemakkelijk optillen, maar Nicolientje had meestal meer last van stress. Na het zoutbadje kreeg Nicolientje ook nog eens een aanval van instabiliteit. Helaas heb ik haar in de morgen van 14 juni jl. dood gevonden. Toen ik haar pakte merkte ik dat haar ruggengraat wel erg krom was. Ik vermoed dat ze daarom steeds meer problemen met haar zwemblaas kreeg. Ik heb haar meteen begraven op een mooi plekje in de tuin. Ze was 5 jaar oud.

Inmiddels zwemt er een nieuw visje rond, dat ik dezelfde middag nog heb gekocht. Want een vis alleen is ook zo sneu. Ik heb het visje geselecteerd op grootte van de staart, om vergroeiing zoveel mogelijk te voorkomen. Puck is de naam, maar hij/zij laat zich maar af en toe zien want Pepper is zo groot! Puck heeft dezelfde kleur als Giebeltje, en eet goed. Hopelijk binnenkort een foto van deze nieuwe bewoner.

Pepper ondertussen is nu meer op ons gericht. Laat ‘s morgens vroeg duidelijk merken dat het ontbijt opgediend moet worden door met de staart tegen het wateroppervlak te slaan en me doordringend aan te staren.

Enfin, nog steeds twee vissen en ze doen het goed…
 
Wat sneu van de vis en veel sterkte met het verlies. Gelukkig heb je er al een nieuwe bewoner bij dus ik hoop dat je daar net zoveel plezier van hebt.
Hou wordt de gemiddelde Sluier eigenlijk?
 
Zo te lezen heb je de vissen goed verzorgd @Giebeltje . Meer kun je niet doen. En soms is de koek op.

De nieuwe vis moet, nouja moet. Je mag de nieuwe vis zien niet als een vervanging maar als een nieuw begin.
 
Dank je John🥰.

Hoe oud wordt de gemiddelde Sluierstaart?Dat vraag ik me dus af.

Ik kwam destijds filmpjes tegen waarin stond dat ze 15 jaar oud worden. Giebeltje was 17 maar dat was een gewone Goudvis die in mijn bak rondzwom en met mijn verversingsbeleid van die tijd ( welelijks 30% WW) niet volledig was uitgegroeid. Nicolientje was inclusief staart 29 cm lang en wel volledig uitgegroeid. Maar ze had een gekromde ruggengraad merkte ik, dus dat kan wel voor problemen hebben gezorgd🙁.

Als ik kijk naar vergelijkbare vissen op het forum dan zie ik af en toe Sluierstaarten van 8 of 9 jaar oud. @Barwaz en @Olympus hebben volgens mij ook oudere Sluiers. De grote Ranchu die van @michelle1 is geweest was 5 jaar oud toen hij overleed.

Pepper is nu 4 jaar oud en afgezien van af en toe wat schimmel op de huid en lymphocyten op de lip een gezonde stabiele vis. Ze heeft een korte staart, want ze is van het Ryukin type. Ik heb haar echter niet dusdanig gevoerd dat ze bolvormig is. Ze is ook relaxed van aard. Ik ben heel benieuwd hoe oud ze uiteindelijk gaat worden.

Puck heeft ook een mooie rechte staart, niet overmatig lang, en een torpedovormig lichaam. Hopelijk leidt dit ook tot minder gezondheidsklachten en een langer leven.
 
Zo te lezen heb je de vissen goed verzorgd @Giebeltje . Meer kun je niet doen. En soms is de koek op.

De nieuwe vis moet, nouja moet. Je mag de nieuwe vis zien niet als een vervanging maar als een nieuw begin.
Tja, zo gaat dat. De een zal ouder worden dan de ander. Ze heeft een mooie tijd hier in huis gehad. En iedere vis heeft zijn/haar eigen karakter. Dat gold voor Nicolientje, maar ook voor Puck( m/v). Dus Puck is er wel als gezelschap voor Pepper bijgekomen, maar zal zich toch als een volstrekt eigen persoonlijkheid ontwikkelen. Dat gebeurt nu al. Puck heeft al een eigen strategie om zich veilig te voelen in de bak, reageert ook al op de muziek hier in huis.
 
Sterkte Giebeltje, altijd naar om een vis die je al een tijdje hebt te verliezen. Vind het echt bijzonder dat er mensen zijn die jarenlang een sluier kunnen houden. 2 van mijn sluiers was ik na iets meer dan een jaar kwijt aan een zwemblaasprobleem en mijn huidige sluier, die ik nog geen jaar heb, heeft ook dit probleem ontwikkeld. Had ze alledrie als kleintjes gekocht. Hopelijk is je nieuwe visje ook een lang leven gegund.
 
Dank je. Ja, die zwemblaasproblemen kom je vaak tegen helaas. Daar heb ik een en ander over in een van de artikelen over Goudvissen gezet. Ik geef in ieder geval 1 x per maand een 5-daagse kuur van pellets met vitaminedruppels en cacao. Zo hoop ik dat ze het lang volhouden.
Sterkte met jouw Sluier.
 
  • Leuk
Waarderingen: F.
Hiep hoi, vandaag een leuke update: het is mij gelukt om onze nieuwe aa winst Puck op de foto te zetten. Van een paar meter afstand en ingezoomd, bovendien grofkorrelig maar hij/zij staat er op. En dook meteen weer tussen de filters omdat Pepper eraan kwam😁


IMG_4787.jpeg
IMG_4788.jpeg
 
Er zijn van die dieren die het vertikken om op de foto te willen. Pirrewiet (ons hondje) kan rustig liggen slapen, maar zo gauw je je camera tevoorschijn haalt, is ze er vandoor.....
 
Hiep hoi, vandaag een leuke update: het is mij gelukt om onze nieuwe aa winst Puck op de foto te zetten. Van een paar meter afstand en ingezoomd, bovendien grofkorrelig maar hij/zij staat er op. En dook meteen weer tussen de filters omdat Pepper eraan kwam😁


Bekijk bijlage 377804Bekijk bijlage 377805

wat leuk! Puck lijkt op mijn Lily toen ze nog een kleintje was :D zij is nu helemaal wit geworden
 
Mooie foto s hoor. En ja niet iedereen is weg van publiciteit moet je maar denken.
 
Terug
Bovenaan