Wat tof. Weet je waarom d elaatste naam problematicus is? Haha
Ja, toen deze soort ontdekt werd was de functie van de "post-cephalic rods" een mysterie voor zeer lange tijd, vandaar de naam.
🙂
Uiteindelijk zou het gediend hebben om de kieuwen te verstevigen voor ademhaling.
Lijkt me ook wel een prijzige hobby.
Dankje, en ja het is wel best prijzig.
Sommige fossielen kunnen erg prijzig zijn afhankelijk van zeldzaamheid en kwaliteit.
Super fascinerend, maar je moet er wel voor naar verre landen reizen, en da's niet goedkoop.
En wat ik me afvraag, mag je dat zomaar meenemen. als je wat vindt?
Kan me indenken dat het een hele papierwinkel met zich meebrengt.
Het merendeel van mijn fossielen zijn aangekocht net vanwege die reden omdat het bijna onmogelijk is om als één persoon dit allemaal zelf op te graven.
Ik heb ook verschillende fossielen van locaties die al verschillende decennia niet meer toegankelijk zijn of van landen waar export al jaren van is opgeheven.
Zelf ga ik wel fossielen opgraven, maar tot nu toe altijd binnen Europa.
Ik ben lid van de Belgische vereniging voor paleontologie die meermaals per jaar excursies organiseren in België en buitenland.
Ik zoek meestal zelf in België, Nederlands en Frankrijk, maar ik ben met de club ook al gaan graven in Duitsland (Solnhofen regio in Beieren) en in Polen (Gdansk en Opole).
En dit jaar staat zoiezo ook nog een weekendje Luxemburg gepland en volgend jaar een week fossielen zoeken in Kreta en misschien zelfs Portugal.
Het reizen kost natuurlijk altijd wel geld, zeker hoe verder je naar het buitenland gaat.
Ook al het materiaal om op te graven (hammers, beitels, breekijzers, etc.), converseermateriaal (Cyanoacrylaat lijm, Paraloid, etc.) en prepareer materiaal (dremels, zandstralers, compressoren, luchtdrukbijtels, prepareernaalden, etc.) is niet altijd even goedkoop.
Qua legaliteit is het erg belangrijk om op de hoogte te zijn van lokale wetgevingen want ieder land heeft wel andere wetten omtrent fossielen.
Zo mag er in Italië zelf helemaal niet naar fossielen gezocht worden.
Ook de meeste Zuid Amerikaanse landen en landen zoals Zuid-Afrika, Mongolië en China hebben strenge export bans op fossielen die het land niet mogen verlaten.
En bepaalde landen/regio's vereisen vergunningen om fossielen te zoeken zoals Schotland en Florida.
Als je zoals ik lid bent van een club, dan ben je automatisch aangesloten bij de raad van aardwetenschappen die standaard wat regels oplegd en een deontologische code heeft waar ieder lid zich aan moet houden.
Het grote deel van de groeves waar ik zoek is altijd samen met onze club, omdat deze in de meeste gevallen enkel toegankelijk zijn voor onze club zoals de Romontbos groeve in Eben-Emael waar we een uitzonderlijke toegang als club voor hebben kunnen verkrijgen.
Ook recent hebben we mogen graven bij de werken aan de Oosterweeltunnel in Antwerpen wat uitzonderlijk was en waar de vereniging bijna 2 jaar lang heeft voor moeten werken om de toestemming kunnen te bemachtigen.
Foto: graven naar fossiele haaientanden op de Oosterweel site
De enige echte uitzonderingen qua regels was in Solnhofen in Duitsland, waar alle vondsten van wetenschappelijk belang moeten worden afgestaan (wat ook logisch is) of fossielen die boven een bepaalde marktwaarde zitten (omdat de groeve eigenaars deze liever zelf verkopen).
foto: graven in de jura gesteenten van de Solnhofen platenkalk in de Besuchersteinbruch in Muhlheim, Beieren, Duitsland
De andere plaats met erg strenge regels was in Krasiejow in Polen, dit is een beschermde site met een grote wetenschappelijke waarde.
Dit is een gigantisch "bone bed" dat dateert uit het Trias (ongeveer 228 miljoen jaar geleden) en dit heeft een grote concentratie aan skeletten van prehistorische amfibieën en reptielen (en zelf enkele van de oudste dinosauriërs).
Hier waren we ook aan het graven met de veldschool, dit was dus echt helpen opgraven voor wetenschappelijk onderzoek en de fossielen die door ons gevonden werden moesten dus in principe allemaal afgestaan worden voor onderzoek.
Iedereen heeft wel met toestemming van de onderzoekers (en met het nodige papierwerk) wel enkele fossielen die geen wetenschappelijk belang had mogen meenemen.
Zo heb ik enkele fossiele zoetwatermosselen en twee Metoposaurus werveltjes mogen mee naar huis nemen.
En ik weer dat andere leden een Osteoderm van een of ander dier had mogen meenemen en een gedeeltelijke Pythosaurus tand.
PS: ergens in April opent er normaal een nieuwe tentoonstelling over deze locatie in het oertijdmuseum in Boxtel, omdat zij ook steeds meewerken bij deze opgravingen in Polen.
Ze zijn momenteel erg druk bezig met de opbouw van wat Metoposaurus skeletten en ik weet dat er in het labratorium ook nog een Pythosaurus schedel ligt waar ze recent aan begonnen zijn.
Onze fieldschool op de digsite:
Een deel van het "bone bed" waar een bezoekerspavilioen rond gebouwd is.
Op deze plek liggen duizende schedels van Metoposaurussen en resten van verschillende andere dieren.