El gran rio Amazonas de Raoul (rjoemman)


Tja,maar zo heb ik het ook uitgelegd rjoemman,,,met turbo-snelheid en ik herken dit fenomeen heel goed,op ons vroegere forum berichten gelezen dat ze zich doodzwemden tegen een zijwand of zich zo zeer verwonden dat de kop er heel erg aan toe was,ze gaan na zo'n klap ook gelijk alle kleuren kwijtraken,en laten soms een doodskleed (lichaamskleur) zien.
Ik heb ook niet gezegd dat je droomd,ik herken het zo goed,je schrikt je zelf ook kapot,uit ervaring weet ik dat je daar zelf ook een beetje panisch van wordt.

Lang geleden werd er nog wel eens een link gelegd naar slechte waterwaarde's / vergiftiging of iets dergelijks,maar dat is bij jou geheel uit te sluiten.
Probeer als ik het mag zeggen iets met schot te onderzoeken in de zin van "iets wat op het lichaam zit"maar dit is een raadgeving,en geen oplossing,,zijn 2 verschillende dingen.Lang geleden(vergeef mij) gingen er ook praatje's rond dat het ook een hersenaandoening kon zijn,,maar sorry excuses vooraf als ik iets te ver ga met mijn reactie

Stuur desnoods enkele mail's naar winkels die gespecialiseerd zijn in discusvissen,en leg het voor,misschien is het op te lossen zonder dat we het weten en zijn er nu behandelmethode's mijn ervaringen met dit vreemde ziekte-verschijnsel gaat zeker 20 Jaar terug,toen was dit bizarre euvel er al.
Misschien een mail naar hustinx, belgie,misschien dat hij of zijn personeel wat e-mail vaak beantwoord je een bepaalde richting op kan sturen.

Rjoemman zoals vermeld heb ik dit ook eens zelf meegemaakt met een groep discusvissen,ik meen er 2 uit een bestand kwijtgeraakt te zijn,en inderdaad ze schieten de bodem in en je bak is meteen in chaos,ook de overige vissen nemen in dergelijke mate dit schrikgedrag over en copieren dit,en denken zo van wat is er aan de hand.Ik lees tijdens dit typen je vorige reactie op een bepaald voer,maar daar geloof ik niet zo in,dat geeft geen jeuk,alelen maar verstoppingen of zichtbare darmproblemen.

Misschien dat je de huidige vissen even wat rust geeft door de verlichting matig te zetten,en ze de schaduw indien aanwezig kunnen opzoeken,let wel als het in de bak redelijk donker is dat ze snel schrikken van onverhoede bewegingen voor de bak,bekijk het daarna op afstand,

@ lalizzerd,goed dat je vermeld dat je ze ook apart gezet had,maar dit afwijkende gedrag laat zich niet vooraf zien,het gaat gewoon goed,en helemaal naar je zin en 10 seconden later is het een drama.
gr.bert
 
Er zijn eigenlijk 2 problemen.

1 pannenkoek die zich echt niet lekker voelde.
Al een paar dagen in de hoek of onder een plant hing, donker, slecht tot niet at. Niet meeging met de rest van de groep. En dus sowieso reden om apart te zetten om die in de gaten te houden, warmtebadje te geven en evt medicatie, indien nodig.
Echter in de Q bak laat deze geen afwijkend gedrag zien.

De andere vissen schieten inderdaad uit het niets weg, zwemmen zich zowat te pletter, draaien om hun eigen as, duiken de bodem in. Dit is voornamelijk direct na het eten van merk X.
Ze veranderen niet van kleur, als in, ze worden niet donkerder. Direct daarna zwemmen ze weer met de groep mee.
Het lijkt dus een uiting van ongemak wat slechts van korte duur is.
Ook schuren ze niet tegen het glas, hout of zand.
Zwemmen verder actief mee met de groep en gedragen zich normaal, op die uitschieters na.

In de Q bak is dit binnen 2 uur na overplaatsen verdwenen.

Of het aan het voer ligt is natuurlijk makkelijk uit te proberen door het voer niet meer te geven. En te voeren wat tot op heden wel goed ging.
 
...

Lang geleden werd er nog wel eens een link gelegd naar slechte waterwaarde's / vergiftiging of iets dergelijks,maar dat is bij jou geheel uit te sluiten.
Probeer als ik het mag zeggen iets met schot te onderzoeken in de zin van "iets wat op het lichaam zit"maar dit is een raadgeving,

De samenvatting van Judith hierboven is precies goed verwoord van wat we gezien hebben.

Waterwaarden bij mij zijn voor deze vissen prima maar dat vergiftiging dat ben ik niet helemaal zeker van.
Vandaar mijn verhaal over dat voer van merk X hierboven. Het zou zomaar eens de oorzaak kunnen zijn.
Vandaag en morgen zitten de vissen in de showbak verplicht op dieet om te zien of er nog wat flipt, die gisteravond flipte zit nog in de showbak.

Met Steven ben ik ook al bezig te kijken naar wat op de huid zit.
Op zijn verzoek heb ik een microscoop (simpel dingetje voor kids) gehaald en ik heb al iets gezien wat ik even met hem overleg voordat ik het hier neerzet.
 
Nanoe en rjoemman

Met alle respect maar in een kale quarantaine bak zie je niet snel afwijkend gedrag,daar is de omgeving niet naar,maar als dit in de Q bak zou gebeuren wat dan,,,er is weinig ruimte misschien indien het weer gebeurt dat ze richting afdekruit gaan,maar laten we het beste hopen.

In een aquarium als dat van rjoemman kun je het gedrag beter uitlezen omdat ze in een groep aanwezig zijn en inderdaad als een discus uit de groep zich niet lekker voelt zonderd hij of zij zich af,heel vaak staat de betreffende vis dan met de kop richting achterwand en in een hoek.

Ik denk wel te weten over welk voer het gaat,anders gezegd makkelijk te achterhalen,maar dat voer was er meer dan 20 jaar geleden niet en had ik ook discusvissen met dit bizarre verschijnsel.
Maar laten we hopen op een klein wonder.

Een mikroskoskoop is een mooi apparaat om ongewenste dingen vergroot te bekijken,maar je moet wel weten wat je ziet.Verder heb ik al even het boekje van C.vanDuijn Jr.Ziekten in zoetwateraquaria met als isbn 90-03-97610-4 het is uit 1983 maar laat ondermeer zwart-wit foto's zien van wat je onder een mikroskoop ziet,en dat is erg belangrijk,het ene lijkt al veel op het andere.

Maar wat heb je onder de mikoroskoop gelegd als ik vragen mag,ontlasting-kieuwafstrijkje.Als je ontlasting bekijkt van een vis moet dit opgevangen worden,mag de bodem niet raken.

Gr, bert
 
Heeft niemand het adres van Rob de Fouw.
Dat was vroeger de man.Betreffende discus ziekte op het discus forum.

Mvg ronald
 
Rob is jaren geleden al gestopt en verhuisd van Nieuwegein naar het hoge noorden ergens.
Ik ken hem nog uit de tijd van DCH.
 
Inderdaad ronald.

Rjoemman,ik heb mijn boekje waar ik het net over had even doorgelezen,nu kom ik uit op iets wat met krampen te maken heeft,ik schrijf het even letterlijk over,wie weet.

Ik pak het halverwege even op,bij ph 6.0 kan prakisch geen vrij ammoniak meer in het water voorkomen,maar dus wel ammonium-ionen.Deze zijn wel veel minder giftig,maar toch evenmin onschadelijk: ze veroorzaken overmatige huidslijmafscheiding en aantasting van het epitheel ( bekledingsweefsel) van de kieuwblaadjes,die opzwellen en kunnen loslaten.Plotseling kunnen hevige krampen optreden,waarbij de vissen wild rondzwemmen met wijd gestrekte vinnen en opengesperde kieuwdeksels.Concentraties van niet meer dan 0,05 % ammoniumchloride zijn binnen 6 H dodelijk.

Rjoemman wat ik net heb geschreven is voor mij niet meer dan abc,,weinig verstand van de diepere materie over water,maar het was alleen maar om weer te geven waar de vissen met zoiets als net geschreven krampen kunnen veroorzaken,ik probeer mee te denken,niets meer maar ook niet minder.

Heb je iets of een onderwerp,een naam of gegeven laat het even weten dit inmiddels al oude boekje geeft veel,maar misschien achterhaalde oplossingen.
gr. bert
 
Ammoniumchloride is Salmiak.
Dat zit nu niet meer in het aquarium. Wel tijdens indraaien in februari.
Er staat meer dan 10 l/u richting 15 zelfs water verversing op.
Kans dat er ammonium of nitriet in het water zit is vrijwel nul.
Iig mij test druppels meten niets aan ammonium of nitriet.
Het wordt of omgezet door het filter of afgevoerd naar het riool.

Bij het uitvangen van de vis heb ik geen overdreven slijmhuid gezien.
 
Leuk speelgoed voor de kids om te leren kijken. Niet al te duur en je kan je telefoon eraan hangen om een foto of video te maken.

IMG_20200825_172408.jpg


Een poepje bekeken.
Iets gevonden wat duidelijk lijkt op een worm.

IMG_20200825_170931.jpg
 
Wat jullie niet zien is dat ik op de achtergrond veel overleg met Steven en Judith.

Een rondworm (nematode) volgens Judith en Steven.
Op zich goed te behandelen met medicatie van Manaus (Levamicil).
Levamicil is ook een van de medicijnen waar Steven al in het weekend mee kwam en vandaag werd het ook nog eens door Judith op basis van de foto verteld.

Maar...
Ik heb twee poepjes bestudeerd. En alleen in het eerste poepje zit 1 zo'n worm.
Als er echt iets aan de hand is dan moet het wemelen van de wormen in alle poepjes.
Dus die ene worm is nu ook weer niet zo'n drama.

Advies van Steven is voorlopig met het warmte kuurtje door te gaan.
En dat aanvullen met het zout waar ik het eerder over had, alleen die is nog niet binnen, daarmee start ik donderdag hoop ik.


Ik heb deze dagen al weer veel geleerd.
 
Levamicil goed medicatie! Wel diploral erna gebruiken, dit advies gehad van michelle1 destijds. Als je dit gaat gebruiken in de toekomst.
 
Status update:

Gisteren een dag dieet in de showbak en geen flippende vissen daar meer gezien.
Ook de vis die een dag eerder door het dollen heen was heeft zich gedragen.
Er zijn dus geen vriendjes meer naar de quarantaine verhuisd, aantal daar is nog steeds vijf.
Temperatuur in de showbak is 30.2 en laat ik zo, vandaag nog een dieet dag en morgen weer eens voorzichtig gaan voeren en kijken wat er dan gebeurd.

In de quarantaine bak is het nog steeds chillen alsof er niets aan de hand is.
Beetje Artemia geprobeerd maar dat wordt nog niet geaccepteerd.
 
Als ik alles zo lees , er is ook geen duidelijk ziektebeeld zichtbaar, en je niet meer ziet dan die ene enkele worm...(die bij discussen zon beetje latent altijd aanwezig zijn) , kan ik ook alleen maar concluderen dat er iets niet klopte met het voer.
Opnieuw ingevroren, teveel conserveringsmiddelen noem maar op.
Vuilnisbak in ermee, ga voor voer dat wereldwijd of zeker goed nationaal verkocht wordt.
succes verder
 
Ben geen Discus kenner bij uitstek, maar alles zo lezende neig ik toch ook te denken dat het een voerkwestie is. Net wat Jan zegt hierboven kan het wel eens een verkeerde batch zijn. Blijf het volgen.

Gr. Ed
 
Als discusvissen niet of weinig willen eten wil het nog wel eens helpen om ze levende artemia te geven,is zacht voedsel.

Ik geef het de scalare's ook zo nu en dan,ik gooi de inhoud van een zakje artemia door een thee-zeefje en deponeer ze daarna in een groot glas wat gevuld is met aquariumwater tezamen met enkele druppels esha optima,roer dit door en laat het een uurtje inwerken,de vitamine's.

Vissen die in het algemeen niet willen eten gaan soms nog wel iets bewegend's achterna.

Gr.bert
 
Mijn onderbuik praat af en toe tegen me en zegt me ook dat het door het voer komt.
Ik kan me niet voorstellen dat er na drie maanden ineens een probleem in mijn werkwijze in de showbak is opgetreden.
En bij Niels is het dit voer wat gegeven werd met daarna dezelfde symptomen maar helaas daar wel dode vis.

Ik zie nu in de showbak en in de quarantaine bak gewoon normaal gedrag, geen ziekte verschijnselen.

Het betreft hier voer waar paprika in verwerkt is. Antje kwam in PM met de volgende tekst:
"paprika is familie van de nachtschade en als er pitjes mee verwerkt zijn is dat de boosdoener (die pitjes zijn funest voor je vissen)"
 
Nachtschade ken ik. Dat gebruik je om te trippen als je niets anders hebt🤓

Aldous Huxley:
Een kennis at dertig zaden van de doornappel en belandde in een krankzinnigengesticht, waar hij drie jaar verbleef
 
Het betreft hier voer waar paprika in verwerkt is. Antje kwam in PM met de volgende tekst:
"paprika is familie van de nachtschade en als er pitjes mee verwerkt zijn is dat de boosdoener (die pitjes zijn funest voor je vissen)"
Dit kan hem wel eens wezen idd @rjoemman
 
Ken je de geur van gebakken tosti's? Zo heerlijk elke morgen als ik beneden in de keuken kom :DD

Met de vissen in quarantaine lijkt het goed te gaan het zijn er 6 nu.

De showbak had twee dagen dieet en dat ging prima.
Gistermiddag weer eten gegeven, eten wat gewoon goed is dus niet dat nieuwe voer, meteen begon er weer 1 te flippen.
Of dat die ene vis is die eerder flipte of een nieuwe dat weet ik niet.
Vandaag als het licht aan is nog eens voorzichtig voeren en kijken wat er gebeurd.

Desnoods zet ik ze alle 18 over in de quarantaine bak maar liever niet natuurlijk, is een beetje krap daar.
 
Hallo rjoemman

Je kunt toch niet 18 van deze volwassen discusvissen kwijt in de Q bak,ook dat kan weer een probleem opleveren.De watersamenstelling is in de Q bak toch gelijk aan die van het aquarium.Staan ze in de Q bak wel rustig.
 
Lang geleden toen ik te maken had met hetzelfde probleem dacht ik dat het water niet in orde was,ik werkte toen nog met een kation-anion ving dit water op in een opvangbak doorluchte het en 2 dagen later wanneer de Ph gestabiliseerd was gebruikte ik het pas.

Maar ik herinner mij nog wel dat toen ik de waterstand ging verlagen ( in de huiskamer-bak) de stress toesloeg,dus een verversing was in mijn idee ( toen) ook niet de manier want met een lagere waterstand gingen ze alle in de stress en de vissen maakte allerlei onverhoedse en snelle schokkende bewegingen,en gingen daar na hevig ademend in een hoekje staan,terwijl de waterstand niet echt laag was.

Waarom verteld mijn onderbuikgevoel dat dit gedrag meer te maken heeft met de watersamenstelling,dus waar de vissen in verkeren,het voer heeft er misschien zijdelings ook mee te doen maar is in mijn idee niet de hoofdzaak van dit aparte gedrag bij de discusvissen.
Ik denk dat we iets missen in het water voor ( de discus) deze vissen,of dat er misschien meer mineralen toegevoegd mogen worden,maar dat is een veronderstelling.
Het vreemde blijft toch dat er uiterlijk geen ziekte verschijnselen zich openbaren,ja ze eten niet,maar dat is altijd de eerste waarschuwing voor als het niet goed gaat
gr,bert
 
Maar alle grapjes terzijde: het is allesbehalve leuk dat dit gebeurt natuurlijk.
En al helemaal aangezien je volledig in het duister tast qua oorzaak (zeker nu het blijkbaar toch niet aan het voer ligt)...

Heb je nog symptomen gezien in de quarantainebak eigenlijk?

Ik weet er niets van, hé, maar aangezien de oorzaak niet duidelijk is lijkt het me moeilijk uit te sluiten dat de bron van het "kwaad" niet (ook) in de bak/bodem/filter of water zit. En in zo'n geval is het behandelen in de q-bak enerzijds misschien niet zinvol en anderzijds misschien ook een bron van stress (al is het maar doordat de groep gescheiden is)?
Vandaar de vraag:
Vanaf welk moment kies je ervoor om toch in de bak zelf te behandelen?
 

Terug
Bovenaan