Sluierstaarten nemen in de vissenwereld een aparte plek in. Waar het bij " normale" vissen een kwestie is van " survival of the fittest", dwz. de vis met het best aan de situatie aangepaste eigenschappen blijft in leven en heeft kans om zich voort te planten, is het bij sluiers de mens die bepaalt welke vis blijft leven en welke niet. Ik heb begrepen dat door goede sluierkwekers vanaf het moment dat de visjes 7 of 8 mm zijn wordt geselecteerd op de gewenste vorm, zodat van het oorspronkelijke aantal uitgekomen eitjes er uiteindelijk zo'n 30 visjes overblijven. Deze visjes worden met zorg grootgebracht en worden voor flinke bedragen verhandeld. Wie zo'n "HQ - sluierstaart" wil aanschaffen, betaalt daar soms honderden euro's voor. Ja, ze zijn geselecteerd op vorm en kleur, en dat is naar de smaak van de eigenaar ( en over smaak valt nog steeds niet te twisten
. Ze krijgen ook speciaal voor sluierstaarten ontwikkeld voer, drijvend dan wel zinkend, al naar gelang het model van de vis. Soms duurt het wel vier jaar voordat ze geschikt voor de verkoop worden geacht. De afgekeurde visjes worden, als het goed is, " geculld', dus afgevoerd en vernietigd.
Sommige kwekers echter verkopen hun afgekeurde visjes aan handelaren en daarom zitten er zoveel misvormde sluierstaartjes bij de LFS. Voor een paar euro zijn ze te koop, en dat maakt dat men gemakkelijk een sluierstaart aanschaft als men met een aquarium wil beginnen. En de fabrikanten van aquariums spelen daar op in door " starterkits" aan te bieden, ook niet te duur maar wel veel te klein natuurlijk. Bakjes van 20 l met een mooie foto van sluierstaarten op de verpakking. Laagdrempelig dus, en niet veel beter dan de bekende vissenkom. Door het gebrek aan kennis van zowel de verkoper als de klant worden de visjes meestal niet meer dan een paar maanden oud, en overlijden door hoge ammoniak- en nitriet waarden die voor bacteriele infecties en andere ellende zorgen. Visje dood, maar niet getreurd, voor een paar euro heb je weer een nieuwe. Totdat de klant het zat is en het aquariumpje naar de zolder of de rommelmarkt verhuist. Sluierstaarten als wegwerpartikel.
Degene die een sluierstaart in de LFS koopt kan mazzel hebben en er een gezonde, hoewel niet optimaal volgens de standaard gevormde, sluierstaart aan overhouden. Maar ook vissen die van binnen al niet goed gevormd zijn, waardoor ze zwemblaasproblemen ontwikkelen. Of het zijn kruisingen, waardoor een vis plotseling andere eigenschappen blijkt te hebben of ander voer nodig heeft. En een vis die een poos onder slechte omstandigheden heeft geleefd kan dus van binnen helemaal vergroeid zijn en problemen krijgen met zwemmen en eten.
Kortom, wie een sluier uit de LFS koopt of adopteert kan allerlei verassingen tegenkomen. Het is vaak gewoon een kwestie van uitproberen op welk voer zo'n vis het het beste doet, hem verder een zo goed mogelijk leven geven en het vervolgens accepteren als zo'n vis het door interne afwijkingen tenslotte niet redt. Helaas. Er valt dus nog een hoop te verbeteren op het gebied van sluierstaarten.
In het geval van Blub zou ik voor de doperwten en voor zinkend voer gaan. En hopen dat ze het gaat redden. Ze heeft in ieder geval al vanaf oktober een 110 l bak voor zichzelf alleen.