Het verzorgen en kweken van raszuivere maanvissen


oh ok zo dat vereenvoudigd het werk ook al veel :)

bij mij is het jerrykans van 30l tillen,minder makkelijk ...
 
Heb het vorige week live gezien. Kan niet anders zeggen dan dat alles er prima verzorgd bij staat en dat het er in echt mooier uit ziet dan op de foto. Hij heeft zoveel mooie vissen zwemmen dat je niet weet waar je moet kijken ;) Naast zijn mooie maantjes waren ook de wildvang discus prachtig.
 
De Blue Scribbelt discusjes redden het niet. Ze weigeren om Artemia en ander voedsel te eten en leggen stuk voor stuk het loodje. Het wordt wachten op het volgende legsel. Met sommige legsels loopt het gewoon niet lekker.

De jonge Santarems groeien goed ze vinden witte muggenlarven heerlijk en ook de diepvriesartemia wordt graag gegeten. Ik voeg altijd ook wat granulaat toe. Misschien leren ze ook om dat te eten. Enkele achterblijvers hebben het loodje gelegd, zie ik in andere bakken ook regelmatig. De rest is ongeveer 4 cm.

Jonge Redshoulders heb ik apart gezet. Nu waren ze nog gemakkelijk te vangen. Als ze groter zijn is het lastig in een bak met planten erin.

Een koppel Peru Altums zwemt al een paar dagen met jongen door de bak. ' s nachts brandt er een led-lamp boven ipv de te. Gaat prima.

Met flink wat bleekwater heb ik twee bakken ontsmet. Het liep daar niet met de vissen zoals ik wilde. Inmiddels is het probleem opgelost.

Gisteren op de site van BVA auctions een prachtige kweekstelling gezien in Tiel. Ik heb geen ruimte qua hoogte maar anders wist ik het wel.

Hobbygroet,
Jos Hut
 
Er is inmiddels een nieuw nest Blue scribbeltjes. Ze hangen te spartelen aan een groot stuk kienhout. Nog even en dan kunnen ze gaan zwemmen.
Afgelopen week kreeg ik een mail met daarin de vraag of ik de ouders ook preventief heb behandeld met Lernex Pro. Eventuele wormen en parasieten leggen dan het loodje. Schijnt gebruikelijk te zijn bij het kweken met discussen, ik had er alleen nog nooit van gehoord. Heeft dan een positief effect op het eten van de jongen. Het wordt veel gebruikt voor vijvervissen las ik. Goedkoop was ook anders, op een website vroegen ze er €80,- voor.
De beide discussen hadden op dat moment al weer eitjes gelegd dus nog even geen medicatie voor hun.

Een nieuw nestje Redshoulders zwemt in hun eigen bakje. De hoge maanvisvinnen zijn zich nu aan het ontwikkelen. Het is uitkijken met het voeren van Artemia. Teveel kan ervoor zorgen dat ze dood gaan omdat ze zich dood kunnen eten.

Hobbygroet,
Jos Hut
 
Ik meende dat Lernex-pro niet meer mag worden verkocht..... dat hoorde ik anders de lfs hier ter plaatse. Heb zelf nog voor 20.000 liter meegenomen. Was alleen wel over de datum.
 
Toen ik deze week bij verschillende webshops keek stond het daar gewoon op.
Kennelijk wordt het nog gewoon verkocht........

Hobbygroet,
Jos Hut
 
Dat lernex pro niet meer verkocht mag worden is een kul verhaal.
Medicijnen welke over datum zijn moet je niet meer gebruiken en in dit geval zou ik het terug brengen.
 
Ondanks dat het buiten steeds om en nabij het vriespunt is is het in het eerste deel van de zolder dat ik in gebruik nam als kweekruimte 30 graden. In de andere ruimte is het koeler: 27 graden. Met dank aan de centrale verwarming in combinatie met voorlopig energielabel B. Met al die bakken verbruik ik natuurlijk wat meer energie maar dat is al jaren zo.
Mijn vrouw vindt het allemaal prima ( en daar hoor ik soms wel eens andere verhalen over van liefhebbers die langskomen.)

Weer wat interessante informatie gehoord over het preventief kuren voor discusvissen met Tremazol en Lernex pro. Zo leer je iedere dag weer wat nieuws.

Laatst trouwens nog een paar mooie Farlowella's gekocht en in mijn huiskamer aquarium losgelaten. Bij gebrek aan alg genieten ze nu dagelijks van de Nymphea glandulafera ( groene Lotus). Sommige bladen lijken sterk op die van een gaasplant. Potje algentabletten gekocht en dagelijks gaat er nu een stuk komkommer in. Ik hoop dat het werkt.

De jonge Blue scribbeltjes boven doen het goed. Ze groeien en eten flink maar zitten alleen maar op de huid van hun vader. Bij het vorige nest wisselden ze nog tussen het vrouwtje en mannetje maar nu niet.

Bij de mailtjes zaten er deze week een paar die ik echt niet kon lezen. Niet zo gek als men het Russische alfabet gebruikt......

Hobbygroet,
Jos Hut
 
Beste Jos,

Hoe is het ondertussen met de Santarems?

Mijn bak is bijna klaar, denk nog een week.

Groetjes Pepijn.
 
Tremazol en Lernex toch niet tegelijkertijd? Hoe denk jij over preventief kuren?
 
visstisck zei:
Tremazol en Lernex toch niet tegelijkertijd? Hoe denk jij over preventief kuren?

Daar ik degene was met de lernex pro tip, zal ik even reageren.

Nergens is gesproken over een gelijktijdig gebruik van lernex pro en tremazol, dus waar je dat uit distelleert?
Preventief kuren moet je in dit topic ook op de juiste waarde schatten en niet in algemeenheid trekken.

Jos had een plotselinge uitval van jonge visjes, bij serieuse discus kweek is het niet ongebruikelijk een prefentieve kieuwworm kuur te geven aan de ouders.
De ouders zijn dus kieuwwormvrij en kunnen deze dus niet overdragen aan de jonge visjes, dit is nl vaak de reden van de plotselinge uitval.

Daar er, betreffende kieuwworm bij discus, inmiddels de nodige resistentie is opgetreden, gebruiken we voor nakweek discus inmiddels, Lernex pro + een extra aanvulling nitroscanaat.
Bij wildvang waar ook geen resistentie is kan je de gewone bekende anti kieuwworm middelen gebruiken. ( dacticyd of tremazol bijv.)

Nog even een naschrift, lernex gebruiken we eigenlijk pas als de resitentie blijkt, dus na kuren nog geen oplossing, dan de lernex.
Heel goed mogelijk ook,dat de bekende middelen wel hielpen.
Voor de kweek wil je wel 100% zekerheid dat je koppel, kieuw en andere wormen vrij is.
 
Mascha&Ivo zei:
Duidelijk verhaal Jos :)



Naaaahhh ik zou graag nog een aanvulling willen zien over die toevoeging van nitroscanaat.
Namelijk hoeveel en in welke dosis.

Daarnaast is het denk ik belangrijk of de worm meegekomen is uit het wildvanggebied van de wildvang discus of dat het een worm is die opgelopen is in de bak van de liefhebber.

Om even cru te zijn, een spaans sprekende Braziliaanse kieuwworm reageert heel anders op medicijnen als een Chinees sprekende kieuwworm :D
 
500 mg nitroscanaat op 500 ml lernex pro en doseren volgens opgave lernex pro
 
De jonge Santarems groeien als kool. Ik geef ze veel diepvriesartemia, minimaal vijf keer per dag. Om de drie dagen alle water verversen want al dat voer zorgt ook voor veel afvalstoffen in het water.

Aanstaande donderdag gezellig met een goede kennis naar Duisburg. Even kijken bij Zoo zajac. 1,45 uur over de Autobahn . Misschien op de terugweg nog langs een leuk adres. Wie heeft er nog tips?


Hobbygroet,
Jos Hut
 
Boze En hongerige Santarems net in de bak. Zo van : waar blijft ons eten? Snel wat eten gegeven want vandaag ben ik samen met een kennis op stap geweest langs drie aquariumzaken.
1. Zoo zajac in Duisburg: leuke contacten dar gelegd en naar huis gereden met 5 Rotruckscalaren zoals ze ze daar noemen. Prachtige vissen die voor nieuw vers bloed bij het kweken gaan zorgen. Ik had liever wat meer meegenomen maar ze hadden maar vijf zwemmen.
2 De Maanvis in Nijmegen. Mooie Heckels uit de Rio Ninin vielen mij op evenals Scalares uit Belem.
3. Nasuta in Doetinchem. Lag op de route naar huis en was bij ons onbekend.
Er werd druk geklust en het vele achterstallige onderhoud aan de aquaria viel ons op. Geen positieve indruk gekregen helaas.

Thuis de redbacks overgevend en naar de Chinees gegaan voor een lekkere bak eten.

Hobbygroet,
Jos Hut
 
De jonge Redbacks doen het goed. Samen zitten ze in een beplante bak van 130x50x50. Ik geef ze veel diepvriesartemia omdat mijn ervaring is dat ze daar goed op groeien. Ik heb de indruk dat ze ongeveer zeven maand oud zijn.

Hobbygroet,
Jos Hut
 
Helaas lag er en van de nieuwe redbacks dood in het aquarium. Balen!

Op marktplaats staat sinds vanmiddag mijn huiskameraquarium te koop. Er komen al flink wat reacties op. Gelukkig maar want de " nieuwe" bak is vandaag gekocht. Een prachtige Aqualantis evasion van 2 meter lang, 60 cm breed en 75 cm hoog. Het wordt met zijn viertjes nog even flink tillen als we hem gaan halen maar dan heb je ook wat.
Ik ben nog aan het twijfelen over het visbestand maar denk dat mijn Eimekeis er een prima plek in gaan krijgen misschien komen er nog vier volwassen Eimekeis bij waardoor de totale groep 10 stuks gaat worden. Een alternatief zou zijn om mijn wildvang Peru discussen er in onder te brengen. Even een nachtje rustig over slapen.
Morgen de boel even goed bekijken nu twee Eimekeis het javamos bij de Anubias rechts in de bak aan het verwijderen zijn. Het gaat erop lijken dat deze twee een koppel zijn en samen een leuk plekje aan het uitkiezen zijn. Rustig worden de andere vier steeds naar de linkerkant van de bak gestuurd.

Ik houd jullie op de hoogte,

Hobbygroet,
Jos Hut
 
Lekkere maat die nieuwe bak. Zeker de hoogte is ideaal voor een manen-man als jij. Ben benieuwd naar de foto's.
 
Wordt het nieuwe huiskameraquarium meer biotoopish of gaat het wederom een type Hollandse plantenbak worden? :)

~ Ivo
 
Het wordt een speciaalaquarium voor Eimekeis , 930 liter water gaat er in.
Er zit een profilux computer bij die de led-verlichting gaat aansturen.
Ik heb er zin in.

Hobbygroet,
Jos Hut
 
Vanmorgen weer flink wat bakken verschoond. Ook om ruimte beschikbaar te hebben voor de vissen en planten uit mijn huiskameraquarium. Vrijdag gaat de bak leeg om plaats te maken voor het andere aquarium. De buurman helpt mee: werkt bij een transportbedrijf en regelt een grote bus met laadklep. Altijd fijn om een transportspecialist erbij te hebben. We willen het aquarium graag ook zo weinig mogelijk meters tillen, ik vermoed dat hij een kilootje of 150 weegt met dat 12 mm glas.

Hobbygroet,
Jos Hut
 
Vanmiddag de hele middag bezig geweest met het afzuigen van grind uit het oude aquarium en het wassen daarvan. Onvoorstelbaar hoeveel vuil er dan uitkomt. Vijf keer wassen en dan achter het huis in een speciekuip. De Eimekeis vinden het allemaal prima, ze blijven gewoon voor het glas zitten. Als ik die moet gaan vangen willen ze graag vluchten en is het niet ondenkbaar dat ze dwars door het grind willen gaan op een van hun zijkanten. Een flinke beschadiging heb je dan zo en met een beetje pech een schimmelinfectie erbij. Door het alvast weghalen van het grind voorkom ik dat. Ook voorkom ik dat bij het weghalen van de planten de hele bak een grote stofwolk wordt.

Het is even een klus al dat wassen maar het scheelt enorm.


Hobbygroet,
Jos Hut
 
Nou, grind wassen maakt geen deel uit van mijn hobby maar zie ik mee als een noodzakelijk kwaad. Gelukkig was de laatste keer hiervoor jaren geleden toen ik dit aquarium kreeg. Het laatste grind heb ik vandaag gespoeld( halve kruiwagen vol), en alle planten en kienhout zijn uit de bak gehaald. Boven in een bak met licht erboven zodat ik het straks weer kan gebruiken.
Morgenvroeg komen er aspirant kopers voor de bak kijken, als die weg zijn gaat de slang erin om alles leeg te zuigen. Vervolgens met vier man het geheel in de garage zetten zodat er ruimte is voor het andere aquarium.

Hobbygroet,
Jos Hut
 
Vanmorgen de bak verkocht. Maandagmiddag wordt hij opgehaald en gaat dan naar Coevorden. Staat nu twee daagjes in de keuken. Scheelt weer het nodige tilwerk naar de garage toe.

De vissen zwemmen nu boven in mijn kweekruimte. Opvallend vond ik het aantal jonge Columbiazalmen dat ik aantrof bij het leeghalen van de bak. Minstens een stuk of 12, ondanks dat ze bij Eimekeis in de bak zaten.

Hobbygroet.
Jos Hut
 
Dat is ook 1 van de redenen dat ik liever filterzand gebruik, het vuil blijft daar bovenop liggen en dus makkelijker te verwijderen.
Met een grind bodem verdwijnt er veel vuil tussen het grind.
 
Ik gebruik altijd een donkere bodem van grind met een korrelgrootte van 2 tot 3 mm. Lichte gekleurde zandbodems hebben niet mijn voorkeur. Planten kunnen zich er goed in vastzetten en een legertje Corydorassen houdt de bodem luchtig. Ik had er 20 Sterbays in en 7 Peru sp. ( restant van een groep van 15.)
De Corydorassen Peru sp. krijgen een plek in een van de kweekaquaria boven op zolder. De groep Sterbays ga ik uitbreiden tot 35 a 40 stuks. In de natuur leven ze ook in grote groepen. Drie Farlowella's komen er ook bij in.
Bij de Eimekeis zit een koppel die in het verleden wel legsels hebben geproduceerd. Misschien dat ik die apart een plek geef zodat er in mijn kweekruimte twee kweekkoppels Eimekeis zitten.

Hobbygroet,
Jos Hut
 
Vandaag met vier man naar Den Helder geweest om het andere aquarium op te halen. Hij was niet zo zwaar als we dachten: veeeeeel zwaarder! Met heel veel moeite hebben we met zijn viertjes de bak in de bus geladen. Daarbij ben ik blij dat mijn buurman professioneel transporteur is en mijn zwager die mee was graag naar de sportschool gaat. Thuis nog twee man opgetrommeld en het aquarium met zes man op zijn plaats in de kamer gezet. Wat een klus!
Morgen sluit ik de technische installatie aan en kijk of alles werkt naar behoren.

De filter van Eheim is een professional3 pomp van het type 2080. De grootste van Eheim heb ik me laten vertellen. Ik kies voor een kleinere versie en ga de pomp te koop aanbieden.

Hobbygroet,
Jos Hut
 
Hi Jos, ben benieuwd naar de foto,s! Zou leuk zijn als je de inrichting in beeld brengt zodat we de stappen kunnen volgen en van kunnen leren. Waarom ga je niet voor de 2080 als filter? Welke kies je nu? En bij je vorige aqua had je een bioloog, wilde je dat nu niet weer?
Heel veel succes met inrichten! :petjeaf:
 
Eergisteren de bak gevuld met grind en water. Een Eheim 2028 gebruik ik als filter . Ik denk dat dat voldoende is omdat de L nummers de grootste vervuilers waren en die inmiddels allemaal verkocht zijn. Ze presteren het om hun tijdelijk onderkomen van 120x40x40 in twee dagen dermate te vervuilen dat het water bruin was. Maar ja wat wil je met deze kienhoutgrazers..
Ook de Uv lamp, die bij het aquarium was, heb ik niet aangesloten. Ik hoop wat algen te krijgen zodat de Farlowella's daarvan kunnen eten.

Vanmorgen heeft een kennis van mij de techniek gecontroleerd en een paar kleine storinkjes verholpen. Alles werkt nu naar behoren en wordt aangestuurd door de Profilux2plus computer. ' s morgens om 9.15 uur gaat de verlichting aan met een gesimuleerde zonsopgang en 's avonds vanaf 22.30 gaat hij langzaam uit.

Morgen ga ik de bodem afzuigen en zal ik wat meer planten plaatsen. Dwergamazones en een drietal grote Nymphea glandulafera .

Foto's volgen spoedig.

Hobbygroet,
Jos Hut
 
Ik heb voor mijn huiskameraquarium een fotoalbum aangemaakt.

Hobbygroet,
Jos Hut
 

Terug
Bovenaan