Ik geloof dat mijn bakje eendenkroos vrij is, nog niks gespot in de afgelopen 3 weken.Dat plantje heb ik ook gehad lang geleden, kan echt snel groeien ja, helaas zat er bij mij ook eendenkroos tussendoor.
Hahaha ja zo'n nep ding voor in de vijverVolgende keer gewoon tijdelijk een eend in de bak zetten
De lucht boven het bakje zal dus warmer zijn dan de watertemperatuur.
Ook met de fan aan?
Extern, Tetra Ex600+Heb je een intern of extern filter?
Dan misschien beter om het filter te koelen, in een koelbox zetten en daar een koel element in, 2x perdag vernieuwen en klaar, wel even de werking monitoren.Extern, Tetra Ex600+
Ik denk niet dat dat gaat passen helaas. Er is amper plaats voor het filter, bakje staat achter een deur die nu al geen 90 graden meer open kan, even geschat 75 graden.Dan misschien beter om het filter te koelen, in een koelbox zetten en daar een koel element in, 2x perdag vernieuwen en klaar, wel even de werking monitoren.
Die temperatuur haalt het nooit in huis, tenminste nog nooit geweest behalve toen ik zelf een paar weken afwezig was (en toen ik thuis kwam pfoei!)zou niet te snel gaan koelen bij betta's, i.v.m. dat labyrint orgaan.
ze moeten overigens echt wel wat kunnen hebben aan temperaturen, zolang het niet boven de 31-32 graden uitkomt zou ik het zo laten.
De koeler (ventilator type) koelt zelf niet, blaast alleen lucht uit de kamer over het wateroppervlak. Het water koelt dan af door verdamping.
Dan gaan ventilators dus nooit werken als het het in de kamer warmer is dan in het bakje. Hoe kan dan de temperatuur in het bakje steeds wat verder dalen dan de kamertemperatuur? Ik weet niet of je het zo bedoelt, maar dan zou het toch nooit werken?Wat ik weet (denk ik) is dat wanneer er koelere lucht over het water wordt geblazen het water makkelijker de warmte kwijt kan maar hoe het precies werkt is mij ook een vraag hoor.
Voor mij ook hoor John. Zal ik er eens een nieuw topic over openen? Kunnen anderen ook van leren.Pfff, nu wordt het weer ingewikkeld Nicole
In het stuk staat dat de verdamping zorgt voor afkoeling, als de damp blijft hangen gaat de afkoeling langzamer of stopt zelfs, en daar komt dan de ventilator in beeld.Het een sluit het ander niet uit maar toch is deze eigenwijsneus niet overtuigd.
Dat is inerdaad ook mijn verklaring, wetenschappelijk verklaren kan ik niet hoor. Maar ik denk dat dit dan stap 1 is in het verdampings/afkoelingsproces.ik bekijk het volgens het volgende principe:
houd uw hand in een bak met water en houd deze daarna voor een ventilator, koelt lekker.
dus in zo'n bak vol wat zou je dan hetzelfde effect hebben als met je natte hand/voet/been/kontje/pielemuis voor een ventilator.
Heb er overigens geen wetenschappelijke studie van gemaakt maar zo zie ik het 😀
Uit eigen ervaring weet ik ook dat de verdamping aanzienlijk sneller gaat als er een ventilator opstaat, ook kan ik me voorstellen dat de damp die boven het water hangt flink afkoelt (effect wat @RichD1011 ook aanhaalt) en dit zal voor nog meer verkoeling zorgen, omdat de koele lucht op/tegen de wateroppervlakte wordt geblazen.
En persoonlijk denk ik dan dat die koele lucht niet zo goed zal zijn voor mevrouw Betta.
Ik heb het destijds gedaan toen ik nog een 80 cm bak had, en dat werkte prima.Dan blijft de koelbox over als ik dat kan realiseren hier.
Nee dat denk ik ook niet.Wat mij betreft is dat apart topic niet meer nodig
Dat zou leuk zijn om te weten, maar dat moet je dan doen als de kamertemperatuur hoger is dan de temperatuur van het water.Nee dat denk ik ook niet.
Wat ik een keer zou kunnen doen is; de ventilator laten draaien en dan de luchttemperatuur meten vlak boven het water (in de luchtstroom), en dan zien hoeveel het scheelt met de watertemperatuur.
Edit,
Ik besef me nu alleen dat ik geen losse thermometer meer heb
Ja dat wel, even afwachten op een paar warme dagen dus, 26 graden moet het dan minimaal zijn in de woonkamer (en nee ik ga de kachel niet op 26 zetten😀maar dat moet je dan doen als de kamertemperatuur hoger is dan de temperatuur van het water.
Afhankelijk van de soort koeler die je denkt te gebruiken is het wel oppassen geblazen. Een ventilator gericht op het water lijkt me niet gezond voor een labyrintvis. Ook Corydorassen die ook af en toe wel een hap lucht komen halen zou het slecht kunnen bevallen. Maar zo'n ventilator kan natuurlijk de warme lucht ook wegzuigen.Djuh, die dame springt echt heel frequent en altijd voor het voeren zodra ze het potje voer boven de bak ziet. Bij diepvries nog niet. Is ze eenmaal aan het eten dan springt ze niet meer.
Kan haar helaas alleen voeren als het bakje helemaal open is door de afdekplaat. Oppassen geblazen dus.
Ik had voor dit bakje een koeler willen kopen maar zal eerst een net of gaas moeten vinden dat over de bak kan voordat ik een koeler kan installeren. Is een koeler voor een labyrintvis wel zo handig?
Met koelen is het water natuurlijk altijd iets koeler dan de omgevingstemperatuur, met koelen zal het hier 28-29 graden in huis zijn. Bakje zal dan afkoelen tot 26 of zo, wil er thermosstaatje op. De lucht boven het bakje zal dus warmer zijn dan de watertemperatuur.
Wat vinden jullie?
En ik ga binnenkort toch weer proberen haar te filmen. Haar lijf is blauw aan het kleuren.
Maar zo'n ventilator kan natuurlijk de warme lucht ook wegzuigen.
The proof of the pudding is in the eating...Kan ik daar misschien dan de stofzuiger ook voor gebruiken Ben 😀
Maar zo'n ventilator kan natuurlijk de warme lucht ook wegzuigen.
Dat valt me wel tegen van je Patrick 😀Ja dat wel, even afwachten op een paar warme dagen dus, 26 graden moet het dan minimaal zijn in de woonkamer (en nee ik ga de kachel niet op 26 zetten😀
Bekijk de onderstaande video om te zien hoe je onze site als een web app op je startscherm installeert.
Opmerking: Deze functie is mogelijk niet beschikbaar in sommige browsers.