Zeeaquaria van nilo1804


Afgelopen 2 weken terug 2 soorten buttons, een stekje paarse montipora plaat en 2 nemo's toegevoegd.
Gedurende het sinterklaasweekend het volgende opgehaald:
Groene silunaria
Groene caulastrea (3kopjes)
Groene hydnopora
Clavuria tricolor (2 stekjes, wilden bij de verkoper ineens niet meer openen maar staan nu iedere dag meer open dan de vorige)
Groene ster poliep (opent moeizaam maar ziet er verder goed uit)
Nog een stukje hystrix en 2 stukjes rode montipora digitata meegekregen, die staan er zeer goed bij

Begint al een erg mooi bakje te worden zo, merk dat het groene ook een fijn contrast biedt en dat het voor zowel mijn ogen als voor de camera makkelijker is om alle andere kleuren op te vangen:)

Op het wensenlijstje staan nu bovenaan:
Een poetsgarnaal
Hamertjes koraal
Duncans
Blauwe/grijze Caulastrea
2 kleuren caulastrea
En als ik heel toevallig 1 tegenkom een leuke gobie:)
 

Bijlagen

  • tempImageUX2mTq.jpg
    tempImageUX2mTq.jpg
    463 KB · Weergaven: 153
  • tempImageZVULYH.jpg
    tempImageZVULYH.jpg
    476.2 KB · Weergaven: 163
Even een kleine update:DD

Van het wensenlijstje van vorige keer zijn inmiddels het de Duncans en een poetsgarnaal gelukt. Ik vond een mooi stuk Duncan welke groeit als kool en inmiddels dik over de 40koppen heeft. Hij ligt een beetje sneu op de bodem maar daar komt volgende week verandering in. Ik ga zelf namelijk verhuizen en dan met wat stukjes doodsteen er voor zorgen dat hij een mooi plekje krijgt. Tegelijk met de Duncan kocht ik ook een Leptastrea, een mij tot dan toe onbekend LPS koraal maar ook die groeit goed. Deze zit op een steen maar die steen lijkt zo langzaam aan wat te klein te worden, dus daar zal ik ook een oplossing voor moeten verzinnen.

De foto's zijn niet heel mooi, ik had net een waterwissel gedaan en moest er weer vandoor. Normaal wissel ik 10% per week maar nu wilde ik 2 weken zonder wissel doen om te kijken wat er zou gebeuren als ik op vakantie zou gaan. Door omstandigheden werden dat 3 weken maar de bak staat er, afgezien van vieze ruiten, perfect bij. Vandaag iets van 15 a 20% ververst, volgende week zal ook weer een wat grotere kunnen zijn aangezien dan dus de verhuizing op de planning staat.

1 van de buttons groeit goed maar staat maar matig open, en een mooi rood oor lijkt wat te verbleken. Het kan zijn dat de keniaboom daar te veel schaduw op werpt, of dat de Leptastrea hem 's nachts netelt. Maar eens kijken of die een ander plekje kan krijgen.

Verder zag ik ergens een trucje voorbij komen om een rustige camera te krijgen met al dat blauwe licht. Iemand hield een oranje stuk plastic voor zijn camera. Net na de waterwissel de auto ingedoken opzoek naar m'n nachtbril om te kijken of dat ook werkt:foto:

Ik ben nog niet heel erg gecharmeerd van de kleuren maar in ieder geval zien jullie nu meer dan blauw blauwpaars en blauwgroen:DD


 

Bijlagen

  • Schermafbeelding 2022-01-16 om 16.37.09.png
    Schermafbeelding 2022-01-16 om 16.37.09.png
    2 MB · Weergaven: 121
  • Schermafbeelding 2022-01-16 om 16.37.19.png
    Schermafbeelding 2022-01-16 om 16.37.19.png
    2.1 MB · Weergaven: 120
  • Schermafbeelding 2022-01-16 om 16.37.29.png
    Schermafbeelding 2022-01-16 om 16.37.29.png
    2.6 MB · Weergaven: 109
Erg mooi Niels en de Duncan kan groeien als kool en ik begon met 3 kopjes en na 3 jaar ware dat er 150 dus toen een deel naar Frits gebracht maar wat ik heb gehouden groeit ook alweer zo snel.
 
Sinds de laatste update ben ik verhuist wat er voor zorgde dat ik de stenen op een andere manier moest plaatsen, exact hetzelfde lukt nou eenmaal niet. Nog 1kg dood steen toegevoegd als vulling, daardoor wat meer hoogte weten te creëren. Jammer genoeg staan er nog steeds veel koraaltjes op de voorgrond, een paar jaar terug had ik al eens van de 2 componenten lijm/klei gebruikt, werkte toen machtig mooi maar dit lijkt niet echt te hechten. De Duncan zat bijvoorbeeld al 3 a 4 weken vast op een steen en bij een simpel er tegen aan stoten liet het al weer los. Andere koraaltjes zoals de Kenia boom en een stuk montipora plaat kan ik wel vastzetten maar die liggen vaak na een dag weer op de grond. Ik verdenk Sjonnie (heremietkreeft) van het lomp langs de koralen lopen. Tijdje getwijfeld om hem te verkopen maar het is wel een leuk beestje, dus de koraaltjes blijven voorlopig op de grond :pp.
Door de hoogte zijn er ook maar weinig stabiele plekken om de koralen neer te zetten. Toch geeft het bakje erg veel voldoening en weet ik beter wat ik wil als ik meer ruimte heb. Waarschijnlijk wordt het dan een lange, lage bak met veel zwemruimte en ruimte voor koralen.

Sinds de vorige foto’s zijn er maar een paar koraaltjes bij gekomen, maar de koralen die er zijn zijn vooral veel gegroeid. De nieuwkomers zijn:
Montipora Hirsuta (groene takken linksvoor)
Buttons, Pinkdiamonds (linksvoor)
Een gorgoon, een fijn vertakte, (linksachter, omgevallen)

Verder zit de kleine anemoonvis veel in het paddenstoel koraal. Deze lijkt daar geen last van te hebben. Echt paar of koppeltjes gedrag heb ik nog niet waargenomen, maar gezien de leeftijd/het formaat van de vissen twijfel ik of ze überhaupt al geslachtsrijp zouden kunnen zijn. Voorlopig komen er in ieder geval geen vissen of andere diertjes meer bij. Ik kan nu prima 3 weken zonder waterwissel, en ik vermoed dat 4 weken ook probleemloos te halen is, wat erg fijn is met vakanties. Voor het toevoegen van meer dieren lijkt de bak me ook krap. Hopelijk kunnen de anemoonvissen binnen een jaar naar een grotere lange bak verhuizen, en dan zullen er snel een paar meer vissen volgen:)

Op het wensenlijstje staat momenteel dus niet zoveel, misschien nog wat meer steen voor in de sump achter het aquarium, altijd fijn lijkt mij. En misschien nog een stuk steen richting de achterwand. Als ik er dan ook meer koralen op kwijt kan staat op dit moment een stuk hamertjes koraal erg hoop op het verlanglijstje:) Oh en een stukje Echinopora, bij mijn vorige aquarium was die uitgegroeid tot een flinke schotel, dat was toch wel het pronkstuk van die bak:DD

tempImageIfXxjj.jpg
tempImageuBM5Uv.jpg
tempImagekqgzXL.jpg
tempImagevNTjd2.jpg
 
Staat er mooi bij. Ik vraag me af of je de koralen niet vast kunt zetten met 1 sec lijm op cyanoacrylaat basis, of zeg ik nu iets stoms als niet zoutwaterbak kenner 😅?
 
Dank voor jullie reacties! Ik vind het toch een beetje risky on gewone hoe het zelf secondelijm te gebruiken, misschien inderdaad maar eens wat meer over opzoeken, en anders een tientje uitgeven aan zeewateraquarium secondelijm. Jij ervaring met een goedkoop merk van bijvoorbeeld de action of Bison @jessicapilon ?
 
Dank voor jullie reacties! Ik vind het toch een beetje risky on gewone hoe het zelf secondelijm te gebruiken, misschien inderdaad maar eens wat meer over opzoeken, en anders een tientje uitgeven aan zeewateraquarium secondelijm. Jij ervaring met een goedkoop merk van bijvoorbeeld de action of Bison @jessicapilon ?
Frits verkocht me daarvoor van SF de gelvorm maar wel gewoon op basis van cyanoacrylaat. Zelf werk ik meestal met dat spul van DD wat je moet mengen maar ja dat zie je wel erg duidelijk.
 
Inmiddels zijn we weer een dikke anderhalve maand verder en heb ik een aantal mooie nieuwe aanwinsten in het bakje:)
Waaronder 2 euphylia's (paraancora groen/roze en divisa paars, 4 en ±15 koppen), 2 montipora's (digitata paars en confusa) en een stekje paarse stylopora. De digitata heeft het zwaar, combinatie van dichtbij het druifjeskoraal en de warmte vrees ik. Deze staat nu op een andere plek, hopelijk knapt die snel weer op. M'n Duncan had het een tijdje terug ook zwaar, deze had ik verplaatst naar hoger in de bak om plaats te maken voor het grote stuk druifjeskoraal, nu die weer beneden staat lijkt er niets gebeurd te zijn:). Alle koralen zijn inmiddels vastgelijmd met bison gel secondelijm van de action (2 tubes 99 cent volgens mij). Fijn spul om mee te werken. De groene vingerleder linksachter groeit aardig rap, daarvan verwacht ik 2 stekjes te ruilen tegen een groene paddestoel leder en een seritopia caliendrum, maar dat is voor de volgende update :)).

Ik heb helaas veel last van rode aanslag op de bodem, als het buiten wat kouder is trekt dat gelukkig met een week weer rap weg. Heb inmiddels een airco aangeschaft omdat ik zelf een kamertemperatuur van >30 graden ook niet echt waardeer. De verwarming van deze nano staat inmiddels uit en toch tikt de temperatuur de 27 graden nog wel eens aan. Hopelijk houdt de airco deze zomer de temperatuur een beetje onder controle, vooral tijdens de zomervakantie wanneer ik er niet ben.

Ondanks dat het een simpele nano moet blijven en ik liever niet wil doseren had ik al wel een mg en ca setje staan, 10 dagen na een waterwissel waren mg 1260 en ca 415, opzich wel prima lijkt me. Misschien haal ik nog een KH setje en dan maar eens kijken of ik met een simpele all in one toevoeging de waardes wat hoger kan krijgen, ik las iets over all for reef van Tropic Marine welke je makkelijk kan toevoegen en stuurt op basis van de KH waarde. Duur voor grote aquaria maar voor zo’n nano prima te betalen voor het gemak dat je er voor terugkrijgt:) Na een waterwissel zitten de waardes op Mg 1350 en Ca 445. No3 is praktisch altijd 0,0, soms 0,1.
 

Bijlagen

  • tempImagenabrfx.jpg
    tempImagenabrfx.jpg
    548.5 KB · Weergaven: 106
  • tempImageS8uKHS.jpg
    tempImageS8uKHS.jpg
    506.3 KB · Weergaven: 108
  • tempImage6PEgvv.jpg
    tempImage6PEgvv.jpg
    524.6 KB · Weergaven: 109
  • tempImage0EshH1.jpg
    tempImage0EshH1.jpg
    575.1 KB · Weergaven: 108
Leuk bakje Niels en ik meet wekelijks de kh en de ca en veelal moet ik deze 2 wel toevoegen. Ik denk dat je daar bijna niet aan ontkomt als je koralen het goed doen.
Ik de zomer gebruik ik ook een coolingfan omdat ik de temp max 26 wil hebben.
 
Bedankt John! Ik hoop daarmee ook iets minder afhankelijk te worden van waterwissels. Toen er minder koraal in stond kon ik probleemloos 4 weken zonder wissel, ondanks dat streef ik er wel na eens in de 1,5week 10% te wisselen. Zou fijn zijn als het toevoegen er voor kan zorgen dat ik een keer 2,5week geen wissel kan doen zonder dat de koralen er veel last van hebben.
 
Ik ben er toch vrij zeker van dat ik hier een reactie geplaatst heb maar hij lijkt weg te zijn. Nog een keer dan maar.

Het op pijl houden van de micro en macro elementen zoals kh, ca, mg etc is deels een rede om waterwissels uit te voeren. Een andere rede is het afvoeren van de overschotten aan ongewenste stoffen waaronder no3 en po4. Als no3 en po4 niet te hoog oplopen dan kun je zonder problemen minder vaak een waterwissel doen, je zal zelf moeten ondervinden welke frequentie voor jouw aquarium goed werkt.
Als de koralen verder gaan groeien dan red je het toch niet meer met wekelijkse waterwissels om bijvoorbeeld kh rond 8 te houden en zal het gebruik van toevoegingen altijd noodzakelijk zijn.


Ik doe zelf eigenlijk bijna nooit waterwissels, misschien 15x in de 7 jaar dat mijn aquarium draait. Ik gebruik een doseerpomp om alle toevoegingen dagelijks in de juiste hoeveelheden toe te voegen en ik voeg dagelijks een koolstofbron toe om no3 en po4 op pijl te houden.


Je hebt een mooi ingericht bakje trouwens! Wat mij wel opvalt aan de laatste foto's is dat de koralen wat bleek lijken te zijn, ligt dit aan de foto of zijn ze in werkelijkheid ook zo bleek?
 
Ik ben er toch vrij zeker van dat ik hier een reactie geplaatst heb maar hij lijkt weg te zijn. Nog een keer dan maar.
Hahah dankjewel voor de moeite:DD

M'n NO3 is eigenlijk altijd 0 tot 0.2, ben al wat meer gaan voeren (met een voerautomaat ook om dat regelmatiger te krijgen, ik ben niet iedere dag thuis namelijk) maar dat lijkt niet echt omhoog te willen. Het toevoegen van all for reef heeft ook niet echt als doel om waterwissels te vervangen, maar meer om de groei van de koralen wat stabiel te houden en de frequentie van de waterwissels te verlagen. Ik heb inmiddels een KH setje gekocht, morgen eens meten en waterwisselen, dan bijhouden wat het exacte kh, mg en ca verbruik is:)

Dankjewel!! ik ben zelf ook redelijk tevreden over de opbouw en inrichting. Ik denk dat de bleke kleuren aan de foto liggen, de groene silunaria is een stuk groener dan op de foto. Wel is mn duncan erg beige, dat is hij altijd al geweest. Misschien dat ik die nog eens een keer wil 'vervangen' voor een kleurrijker exemplaar...
 
Gisteren dus het water gemeten voor en na een 10% wissel. Wel geschrokken van de KH. Denk dat het tijd is om toch iets te gaan doseren, opzich ook wel logisch gezien de hoeveelheid LPS en SPS:!

Voor de wissel:
KH 4,95
Mg 1260 (of 1275, was lastig te zien met de druppels)
Ca 415

Na de wissel:
KH 5,4
Mg 1260
Ca 430

Bij de vorige waterwissels stegen Ca en Mg meer dan nu, misschien heb ik te snel na de wissel gemeten (uur of 4?) zal anders vandaag nog eens meten. Wat betreft streefwaardes zat ik te denken aan KH 9, Ca 440 en Mg 1350 (afgekeken uit de DSR Calculator), is dat te hoog denken jullie om na te streven met de balling methode? Ik had al gelezen dat je de KH niet te snel moet verhogen dus dat is ook iets om op te letten.

Heb nu over 2 periodes het verbruik van Ca en Mg bijgehouden (1 periode van 10 en 1 van 5 dagen). Het verschil tussen die is groot (verbruik per dag):
Mg. Ca
10dagen. 6 2
5 dagen. 15 4

Enige verklaring kan misschien zijn dat er de eerste dagen na een waterwissel meer verbruikt wordt en dat naarmate Mg en Ca (of KH die ik toen nog niet kon meten) dalen, het verbruik ook daalt. Een weerlegging zou zijn dat in de 10dagen periode de waardes hoger eindigden dan in de 5 dagen periode waarin meer werd verbruikt. Zo daalde Mg van 1350 naar 1290 met een verbruik dus van 6 per dag, en van 1335 naar 1260 met een verbruik van 15 per dag. (Hoop dat ik het zo een beetje duidelijk heb uitgelegd). Kan ook weer zijn dat de koralen zich beter voelen nu ze weer wat langer in de bak staan. Komende dagen nog maar eens een paar keer meten en kijken hoe de bak zich dan verder gedraagt.
 
streefwaardes zat ik te denken aan KH 9, Ca 440 en Mg 1350
Deze waarden heb ik ook zo ongeveer en wekelijks moet ik de kh met 2 verhogen en dan ververs ik 10% per week. Ca moet ik wekelijkse vaak 25 mg van bijvoegen en de mg blijft altijd wel op peil eigenlijk.
 
Deze waarden heb ik ook zo ongeveer en wekelijks moet ik de kh met 2 verhogen en dan ververs ik 10% per week. Ca moet ik wekelijkse vaak 25 mg van bijvoegen en de mg blijft altijd wel op peil eigenlijk.
Dank voor je reactie! Doe jij dat met Ballingzouten of met iets van KH+ en Ca+ van een bepaald merk?
 
Wat betreft streefwaardes zat ik te denken aan KH 9, Ca 440 en Mg 1350 (afgekeken uit de DSR Calculator)
Dit zijn ook de waarden die ik probeer aan te houden, voor ca zit ik meestal op 450.

De kh waarde die je meet zijn wel echt extreem laag, dit moet je niet te lang zo laten want hier gaan je koralen zeker op reageren (in negatieve zin!!)
Probeer de kh niet meer dan 1 dkh per dag te verhogen anders heb je kans dat de koralen het verhogen weer niet leuk gaan vinden. Dus berekenen hoeveel van jouw toevoeging je totaal moet doseren om op 9 uit te komen en dat dan verdelen over 4 dagen.

Waar je bij het meten/berekenen van een dagelijks verbruik rekening mee moet houden is dat nu de kh heel laag staat, de koralen zullen dus niet optimaal groeien waardoor het dagelijkse verbruik nu een leuke indicatie is maar nog absoluut niet wat het straks zal zijn.
 
Dank voor je tips @lbakker! Ik heb ook even het vers aangemaakte water gemeten, daarvan zat de kh krap aan op 7.0. Viel mij tegen van het Aquaforest reef salt welke op 7.7-8.3 zou moeten zitten... Gemeten met splinternieuw Salifert setje.

Ik ga vanmiddag de toevoegingen halen:)
 
Voor een grote correctie zoals deze kun je waarschijnlijk beter de kh+ (niet ph+), ca+ en mg+ van DSR kopen, als je hiervoor All for Reef van TM gebruikt dan ben je waarschijnlijk heel erg duur uit.
Als je er niet uit kom hoeveel je moet corrigeren dan kan ik je daar wel mee helpen.

Reef Salt van AF is een mooi zout met redelijk lage waarden wat prima samenwerkt met het los doseren van toevoegingen, dan wil je namelijk dat het zout de waarden niet te veel beïnvloed omdat dit dan je waarden weer verstoort. Prima dus.
 
Voor een grote correctie zoals deze kun je waarschijnlijk beter de kh+ (niet ph+), ca+ en mg+ van DSR kopen, als je hiervoor All for Reef van TM gebruikt dan ben je waarschijnlijk heel erg duur uit.
Als je er niet uit kom hoeveel je moet corrigeren dan kan ik je daar wel mee helpen.

Reef Salt van AF is een mooi zout met redelijk lage waarden wat prima samenwerkt met het los doseren van toevoegingen, dan wil je namelijk dat het zout de waarden niet te veel beïnvloed omdat dit dan je waarden weer verstoort. Prima dus.
Dank voor het aanbod!! Ja het mooie van TM leek mij dus dat daar alles in zit. Aan de andere kant ik heb een 4 kanaals doseerpomp staan. TM is inderdaad duur maar voor een bakje met een waterinhoud van ±45L leek het mij wel een fijne oplossing.
 
Voor een grote correctie zoals deze kun je waarschijnlijk beter de kh+ (niet ph+), ca+ en mg+ van DSR kopen, als je hiervoor All for Reef van TM gebruikt dan ben je waarschijnlijk heel erg duur uit.
Als je er niet uit kom hoeveel je moet corrigeren dan kan ik je daar wel mee helpen.

Reef Salt van AF is een mooi zout met redelijk lage waarden wat prima samenwerkt met het los doseren van toevoegingen, dan wil je namelijk dat het zout de waarden niet te veel beïnvloed omdat dit dan je waarden weer verstoort. Prima dus.
Ik gebruik ook dat AF salt maar is het voor de ca,mg en kh niet voordeliger om de poeders te kopen bij de oplosmiddelenspecialist?
 
Ja ik zit er dus een beetje mee dat ik eigenlijk liever niet veel losse dingen wil doseren. Aan de andere kant heeft dat bij mn vorige bak wel mooie resultaten gegeven en heb ik ook de kans dat als ik dat TM all for reef zal gebruiken dat ik dan alsnog een keer (DSR) kh ca en mg+ moet kopen om het exacter bij te sturen.
Bij de oplosmiddelenspecialist is ballingszouten bestellen inderdaad relatief goedkoop, misschien dat ik toch dat dan maar ga doen. Is een doseerpomp sterk genoeg om dat vanuit het meubel naar boven het aquarium in te pompen?
 
Ik voeg het wekelijks na het verversen toe en heb geen ervaring met zo n pomp maar ik denk dat een doseerpomp dat moet kunnen toch?
 
Ja ik zit er dus een beetje mee dat ik eigenlijk liever niet veel losse dingen wil doseren. Aan de andere kant heeft dat bij mn vorige bak wel mooie resultaten gegeven en heb ik ook de kans dat als ik dat TM all for reef zal gebruiken dat ik dan alsnog een keer (DSR) kh ca en mg+ moet kopen om het exacter bij te sturen.
Bij de oplosmiddelenspecialist is ballingszouten bestellen inderdaad relatief goedkoop, misschien dat ik toch dat dan maar ga doen. Is een doseerpomp sterk genoeg om dat vanuit het meubel naar boven het aquarium in te pompen?

Ik snap je punt maar ik verwacht dat het met voldoende sps en lps koralen toch op den duur wel noodzakelijk zal zijn om in ieder geval kh, ca en mg toevoegingen los te hebben staan om een individuele correctie te kunnen uitvoeren.
Een doseerpomp is zeker sterk genoeg om de vloeistof 1,5m omhoog te pompen, zo doe ik het ook al 7 jaar (doseerpomp + vloeistoffen onder in de kast en de doseerslangen komen direct uit in het aquarium). Het aandachtspunt hierbij is dat voor de goedkopere Jecod doseerapparaten meestal een terugslagventiel nodig is om er voor te zorgen dat de vloeistof niet terugloopt de fles in.



is het voor de ca,mg en kh niet voordeliger om de poeders te kopen bij de oplosmiddelenspecialist?
Natuurlijk maar ik verwacht dat dit voor een 60L bakje als deze niet voor hele schokkende besparingen zal zorgen. Daarom heb ik de toevoegingen van DSR genoemd, deze zijn in vergelijking met andere merken niet duur en er is veel uitleg voor beschikbaar.
Een nadeel van de oplosmiddelenspecialist is dat de verzendkosten redelijk hoog zijn waardoor kleine hoeveelheden nogsteeds niet veel goedkoper zijn.


In het 2de boekje van Tanne Hoff staat trouwens een hoofdstuk over het zelf maken van toevoegingen, heel duidelijk en goed voor behoorlijke besparingen voor het onderhouden van een zoutwater aquarium.
 
Ik snap je punt maar ik verwacht dat het met voldoende sps en lps koralen toch op den duur wel noodzakelijk zal zijn om in ieder geval kh, ca en mg toevoegingen los te hebben staan om een individuele correctie te kunnen uitvoeren.
Een doseerpomp is zeker sterk genoeg om de vloeistof 1,5m omhoog te pompen, zo doe ik het ook al 7 jaar (doseerpomp + vloeistoffen onder in de kast en de doseerslangen komen direct uit in het aquarium). Het aandachtspunt hierbij is dat voor de goedkopere Jecod doseerapparaten meestal een terugslagventiel nodig is om er voor te zorgen dat de vloeistof niet terugloopt de fles in.

Dank voor de tip! Ik heb zojuist bij de oplosmiddelenspecialist de ballingzouten besteld waarmee ik een paar jaar geleden ook mijn zeeaquarium in stand hield:) Dank voor alle tips vandaag! Hopelijk gaan de koralen het nog beter doen:DD
 
Afgelopen vrijdag kwam vlak voor ik een weekendje wegging een pakketje met de toevoegingen binnen. Besloten om het na het weekend pas te doen want haastige spoed… Uiteindelijk de DSR calculator ingevuld en berekend hoeveel ik moet toevoegen. Het aantal grammen staat er dan over hoeveel dagen dat moet worden toegevoegd en het aantal milliliters ook. Dacht ik. Dat bleek dus niet zo te zijn… Balen en domdomdom dat ik het niet nagevraagd heb maar daardoor dus de gehele hoeveelheid KH+ toegevoegd ipv dat over het aantal dagen te verdelen. Na het toevoegen bleek de KH gestegen van 4,7 naar 8,3. Een verhoging waar ik dus 5 dagen over had moeten doen. Ca en Mg zijn dus ook te snel gestegen. Na wat tips en geruststellingen van het zeewaterforum kon ik niet veel doen dan afwachten hoe de dieren zouden reageren. Men gaf daar vooral aan dat de Ca stijging voor een snelle pH stijging kan zorgen en dat de garnaal dat niet zo fijn zal vinden. Verder zou de KH stijging ook veel te snel zijn maar gezien ik geen moeilijke koralen heb zou het effect daarvan mee moeten vallen. Ik hoop het maar.
Toen ik gistermiddag thuis kwam zag ik niets bijzonders aan de koralen en dieren, dus dat lijkt inderdaad hopelijk mee te vallen. Toen weer een meetrondje gedaan en daarmee kwam ik uit op KH 7.3, Ca 445, Mg 1410. Ben benieuwd wat ik vanmiddag zie en meet als ik weer thuiskom. Mg is wat hoog en de KH zou in 1 dag een heel punt gezakt zijn gisteren als ik de metingen zo zie. Ondanks dat ik alle oplossingen naar mijn idee juist gemaakt heb lijkt de Mg oplossing dus meer te verhogen dan de calculator had voorspeld (1410 ipv 1350) en de KH minder te verhogen dan voorspeld (8.3 ipv 9.0). Dat laatste is dan misschien maar weer geluk bij een ongeluk...
Ik ben in ieder geval blij met de keuze om voor 3 losse toevoegingen te gaan :), wordt vervolgd!
 
Deze week nu 3x geprobeerd om de waardes wat omhoog te krijgen, met Ca en Mg wil dat aardig lukken maar met een KH die iedere dag 1punt mag stijgen gaat dat nog niet zo soepel. De KH zakt ongeveer 0.8 punt per dag. Zeker nu ik (nog) handmatig doseer merk ik dat nu ik niet iedere dag thuis ben het lastig is om de KH stabiel omhoog naar 9 te krijgen. Een doseerpomp heb ik gelukkig al staan, dit weekend even langs Ocean&Lake voor een paar nieuwe (en langere) doseerslangen en hopelijk kruip ik dan dagelijks 0.2punt dichter naar de 9.0 toe, dat is de theorie althans. Denken jullie dat het kwaad kan om anders 1.5 of 2.0 per dag te doseren als het verbruik 1.0 per dag zou zijn? Dan heb je een netto stijging van 0.5 a 1.0 per dag.

Wat mij verder nog opvalt is dat de leptastrea voluit open staat de afgelopen week. Ik begin een beetje te twijfelen over mijn Duncan, ben benieuwd of die meer kleur gaat krijgen de komende paar weken/maanden onder stabielere waardes of dat dit nou eenmaal de kleur is. Ondanks dat hij super goed groeit overweeg ik om hem misschien te verkopen en een nieuwe, kleurrijkere Duncan weer terug te kopen...
 

Bijlagen

  • tempImagexcpoTb.jpg
    tempImagexcpoTb.jpg
    172.4 KB · Weergaven: 77
  • tempImageS9ci2s.jpg
    tempImageS9ci2s.jpg
    205.2 KB · Weergaven: 74
  • tempImageo1A7Kw.jpg
    tempImageo1A7Kw.jpg
    193.9 KB · Weergaven: 76
  • tempImagedkof6e.jpg
    tempImagedkof6e.jpg
    234.4 KB · Weergaven: 74
Hier zakt de kh 2 per week dus ik vindt voor zo n klein bakje met relatief weinig koralen dat wel erg veel zeg. Vraag me niet hoe het komt .
Ik moet zeggen dat ik in het begin wel met 2 kh heb verhoogd omdat ik toen niet wist dat dit wat veel was en heb nooit verder nadelen ondervonden.
 
Het is geen enkel probleem om als het verbruik er naar is 2, 3 of 10 dkh per dag toe te voegen, zolang je er maar voor zorg dat de waarde zo stabiel mogelijk blijft.

Door middel van een doseerpomp verdeel ik het totale dagelijkse verbruik van kh over 24 doseringen (1x per uur) waarbij ik overdag meer toevoeg dan snachts. Als het licht uit is verbruiken de koralen ook minder.
Overige toevoegingen doseer ik minder vaak omdat deze ook minder verbruikt worden.
 

Terug
Bovenaan