Zelfbouw 3.200 liter in 5 geschakelde bakken


Ik heb dat steen destijds ook via de Jong gekocht en dat beviel prima zonder verdere problemen. Mag ik vragen wat nu de prijs is per kilo want zover ik heb gehoord zijn de prijzen flink gestegen.
 
Mag ik vragen wat nu de prijs is per kilo want zover ik heb gehoord zijn de prijzen flink gestegen.
De prijs die ik betaald heb voor iets van 10 kilo was € 15,00 per kilo.
Het Caraïbisch steen was iets goedkoper omdat daarvan een complete doos heb afgenomen (quantum korting dus).
Maar zodra er weer nieuwe aanvoer is zal het prijspeil opnieuw bepaald gaan worden. Niemand die kan voorspellen wat het gevolg is van de corona maatregelen op de vervoerkosten, je weet wel dat zwemmen en fietsen zodat hierboven aangehaald ;-).
 
Nou ja dat valt me nog mee want toen ik het kocht in 2018 betaalde ik ook al rond de 13 euro uit mn hoofd gedaan.
 
Ja dat heb ik ook overwogen maar ja op de zeewaterfora werd me toch levendsteen aangeraden want anders duurt de opstart langer.
 
Ik heb inmiddels een keuze gemaakt m.b.t. het te gebruiken zand. Het is Fiji White geworden middel grote 1-2 mm korrels. En voor de mensen die zich afvragen waarom er op de verpakking staat dat je het zand goed moet wassen. De foto is van de eerste keer dat ik water aan het zand uit de zak heb toegevoegd. Ik heb dit 10x moeten herhalen voordat het enigszins helder werd.
  • Nu is het wel zo dat er mensen zijn die van mening zijn dat het vuil dat in het zand zit onderdeel uitmaakt van het micro klimaat in het aquarium. Het is natuurlijk zo dat er met dit "vuil" meer oppervlak is voor bacteriën om zich aan te hechten.
Voor de goede orde ik heb een schatting gemaakt dat ik 180 kilo nodig heb (oppervlak is 5 m2). Ik heb dus 20 zakken zand klaar liggen. Elke week voeg ik slechts 2 tot 3 zakken toe. Dit om de waterwaarden niet te veel te laten schommelen.

1588452381679.png


De verpakking geeft dit ook duidelijk aan.

1588452458177.png
 
Benieuwd hoe het er in je bak uitziet! Hoe ben je bij dit soort zand gekomen, heb je een bepaalde site gebruikt om te vergelijken?
 
Wat een project en wat een aquarium! Iets waar de meeste van ons alleen van kunnen dromen.
Moeten bezoekers straks ook entree gaan betalen bij jou thuis? :rolleyes:
 
Leuk uitje van maken dan.
Maar idd een heel mooi project.
 
Inmiddels is het Caribisch levend steen dat ik ruim 6 weken geleden had aangeschaft echt gaan leven. Ik heb eerder al diverse wieren tot ontwikkeling zien komen. Natuurlijk ook de nodige algen. Maar inmiddels zijn ook de eerste Aiptasia's aan het groeien. Die steen is direct in de quarantaine bak geplaatst. Daar mag een vijlvis zich mee gaan vermaken. Ook zijn er diverse slakjes uit het steen gekropen en heb ik een paar piepkleine kokerwormen gezien.

Het mooiste is echter dat een stukje koraal dat op een van de stenen zat inmiddels weer tot leven is gekomen. Toen ik het steen binnen kreeg was ik ervan overtuigd dat het dood koraal was. Wat je ziet is een stukje van ongeveer 3 cm in doorsnede. Op dezelfde steen zit aan de onderkant nog zo'n plek maar ik kan maar één kant belichten. Volgens de geleerden is het Siderastrea radians
1588880554175.png

En ik zou willen dat ik een betere foto kon presenteren. Ik heb echter geen macro-lens dus voorlopig moeten jullie het hier mee doen. Ik heb ook geen statief dus bewegings onscherpte is ook "part of the deal".
 
En nog een bijzonderheid. Met het Indonesisch levend steen is ook een naaktslak meegekomen. Bijna 4 centimeter. Ik zag hem gisteren avond en wist niets van het beestje. Naaktslakken hebben in de hobby een slechte naam. Het zijn voedsel specialisten en voor diversen zijn jouw koralen vaak het beoogde voedsel.
Nu ik hem zag kon ik hem ook uitvangen. Dat was nog niet zo makkelijk. Zo'n slak zuigt zich goed vast aan de ondergrond. Alleen door hem te beschadigen liet hij los van de steen en kon ik hem afzuigen. Ik heb hem in een bakje gezet maar in de nacht is hij overleden.

De grote vraag is of er eitjes afgezet zijn. Dat moet de komende tijd blijken. Nadien heb ik het dier Carminodoris op Meerwasser lexicon teruggevonden.

Ik heb een kort filmpje gemaakt van het beestje.
 
Vandaag wederom alle waterwaarden gemeten en deze zijn ongeveer correct en wijken de afgelopen 2 weken niet veel af. In de showbak heb ik het licht nu bijna 2 weken op halve kracht draaien en ben phytoplankton en copepoden aan het toevoegen. Het gevolg is dat de alg de kop op begint te steken. Dat is ook precies de bedoeling want de eerste vissen en slakken moeten iets te eten hebben.

Heb dus mijn LFS weer eens bezocht en ben thuisgekomen met 3 Gele dokters, 1 scopas dokter en 4x juffer Pomacentrus Alleni. Zij zitten nu in quarantaine tot ik zie dat iedere vis het door mij aangeboden eten aanneemt. Natuurlijk duurt een volledige quarantaine langer, maar dit zijn de eerste vissen en zij kunnen dus niet een bestaande populatie aantasten. Foto's heb ik nog niet dus nog even geduld aub.

Voor de liefhebbers, dit zijn mijn waterwaarden.
Zoutwaarde 1.0235 (dichtheid) => saliniteit 35 (bij 25 graden)
PH 8,3
NO2 0 (nitriet)
NO3 5 ppm (nitraat)
PO4 0,08 (fosfaat)
KH 6.1 (Karbonaathardheid)
CA 400 (Calcium)
mg 1200 (magnesium)
 
De vissen hadden geen problemen met eten en ik vond dat ze er gezond uitzagen. Ik heb de vissen dan ook losgelaten in mijn showbakje :)

De juffertjes hadden ieder vrij snel een grotje gevonden dat zij als uitvalsbasis gebruiken. Maar ze zijn vandaag bijna de hele tijd met elkaar bezig geweest elkaar najagen en de onderlinge rangorde bepalen. Ik zie daarin wat overeenkomsten met de Tropheus soorten uit het Tanganyika meer.

Bij de doktersvissen is de Scopas duidelijk de baas. Hij of zij is dan ook een maatje groter dan de gele dokters.

 
De drie gele dokters uit breiden tot een echte school....zie het al voor me.

Mvg ronald
 
De drie gele dokters uit breiden tot een echte school....zie het al voor me.

Mvg ronald
Het probleem is dat er op dit moment in Nederland geen Gele dokters beschikbaar zijn. In die zin dat De Jong alleen 230 Tank Bred gele dokters heeft en daar een flinke meerprijs voor vraagt. Dat staat hen natuurlijk vrij :). Ik wacht wel tot de Gele dokters uit Hawai weer beschikbaar zijn ,ik heb er een half dozijn in bestelling staan. Deze 3 komen uit de Koraal bakken van Coral & Fish Store en zij hebben wellicht nog een verdwaalde gele dokter maar dat was het dan.
Disclaimer: ik weet natuurlijk niet wat andere winkels nog op voorraad hebben. Ik heb geen reis door Nederland gemaakt en ga dat ook niet ...

Voor de mensen die niet ingewijd zijn in de zeewaterhobby, De Jong marinelife is de grootste importeur van zeevissen, koralen etc. Zij bedienen het grootste deel van de life stock van de zeewater detailhandel in Nederland.
 
Laatst bewerkt:
Ben echt benieuwd hoe het er straks uit ziet met koralen erin
Ik ook maar daarvoor moeten wij nog heel veel geduld hebben. Het is niet zo dat ik er nu voor duizenden Euro's koraal in smijt om de bak vol te krijgen. Het zal met een aantal stekjes beginnen en dan maar wachten tot het uitgroeid.
 
Ik houd op met het volgen van dit topic.
Jaloezie is namelijk erg slecht voor je hart.?
Jaloezie is nergens voor nodig. Jij hoeft de energie rekening niet te betalen en hebt geen dag per week nodig om alles schoon te maken en wat er nog meer bij kijken komt. Dus bl;ijf het topic vooral volgen ;-)
 
Ik ook maar daarvoor moeten wij nog heel veel geduld hebben. Het is niet zo dat ik er nu voor duizenden Euro's koraal in smijt om de bak vol te krijgen. Het zal met een aantal stekjes beginnen en dan maar wachten tot het uitgroeid.
Had ook niet anders verwacht, zelfs een paar leuke stekjes van een hobbykweker kunnen al flink in de papieren lopen
 
Het is iedere keer weer spannend als ik dit topic opzoek, en genieten als ik de ontwikkeling van dit project bekijk. Echt indrukwekkend, en erg mooi!
 
Vorige week liet ik een foto zien van een koraaltje dat met het levend steen was meegekomen. Die foto was genomen met mijn telefoon en dat heeft zijn beperkingen. Ik heb mijn DSLR uit de motteballen gehaald en heb een paar tussenringen besteld om macro fotografie mogelijk te maken. Dat valt nog niet mee moet ik zeggen. Scherpstellen op de millimeter nauwkeuring met handmatige scherpstelling en een plastic statief is geen goede combinatie. Maar goed, wat je hier ziet zijn de individuele poliepen van het koraal, ieder 3 à 4 millimeter in doorsnee. De mond van de poliep ligt 2 mm verzonken in de poliep.

Voor macro fotografie heb je eigenlijk een externe flitser nodig, de flitser op de body van de camera staat namelijk niet hoog genoeg, waardoor de lens het meeste licht tegenhoud. Maar er moet iets te wensen overblijven :)

uitsnede je ziet ongeveer 1,5 bij 1 cm
1589500319715.png


De volledige foto
het koraal is 4 cm groot. Pas bij deze foto zag ik dat er aan de linkerkant nog een 2de koraal naast staat. Waarschijnlijk een zoanthid of palithoa (van een paar mm hoog)
1589500687216.png


Camera opstelling
Het omkaderde deel is inderdaad het koraaltje
1589501645699.png
 
Een project als dit is nooit gereed, want tegen de tijd dat het gereed is begint het preventief vervangen van onderdelen :).

Anyway, vorig jaar heb ik de bak tijdens de zomer met zoet water laten draaien. Daarbij kwam de temperatuur op maximaal 28 graden uit, maar op dat moment was er nog geen verlichting aan het draaien. Ik wist dus dat er nog iets aan koeling gedaan zou moeten worden. In eerste instantie dacht ik aan closed loop op een meter diepte onder de plaats. Echter bij een doorrekening daarvan zou het koelvermogen van deze oplossing na enkele dagen al onvoldoende zijn omdat de grond opgewarmd wordt door het aquarium water en dan dus al snel dezelfde temperatuur zou zijn en dus geen koelend vermogen meer had. Er moest dus een andere oplossing komen.

In de afgelopen week was het in ons landje al aan het zomeren en dat heb ik geweten de temperatuur in de bak schoot door naar net geen 30 graden. Dat is niet ideaal voor de vissen en desastreus voor koraal en de bacteriecultuur. Nu heb ik nog geen koraal dus de gevolgen zijn minimaal. Het was echter wel een "call for action".

Op zeewaterforum was er een medehobbyist die gestopt was met een grote bak en een koelertje aanbood.
1590432768140.png

Dit is formaat koelkast en kan het water voor mijn bak als ik het goed begrijp maximaal 10 graden koelen. Ik zou zeggen laat de zomer maar komen :).
Euhh, het beestje verstookt maximaal 1500 watt, dus die zomer hoeft niet zo extreem te worden als de afgelopen zomer ;).
 

Terug
Bovenaan