Fishie & Friends


Nou 10 weken vind ik je filter er super schoon uitzien hoor (y) Werkt zo te zien prima met de juwel filter
Merci! Ik ben er eigenlijk ook geheel tevreden over! En ik denk dat ik ook echt veel te danken heb aan de posthoornslakken wat dit betreft.

Ik zou zeker de 2x per dag optie doen gezien het ook op het potje staat.
Ga ik doen!

Ja de rest moet natuurlijk ook gewoon eten want 10 dagen zonder voer zou best kunnen maar ik denk dat je Fancy s je nooit meer willen aankijken. Zou dan na 10 dagen vasten ook even niet uit de hand laten eten. :br:
:LOL: i agree.
Momenteel heb ik een soort oplossing door er even tijdelijk een schotje tussen te zetten tijdens het voeren. Fishie spuugt die tab eerst 326782 keer uit dus ik ben steeds bezig dat terug te voeren dus het is een tijdrovend klusje, maar hey, alles voor m'n Fishie ;).
Wil even kijken of het helpt als ik dat tabletje eerst wel in water, mogelijk dan iets makkelijker verteerbaar voor hem.

Kool in je filter? Ik weet niet of wat er nog in de uitwerpselen zit zo van invloed zou kunnen zijn op je filter bacties. NH3 en NO2 meten. Als je iets wil om het uit te vangen zou ik gaan voor een zakje zeoliet in de outflow hangen. Geen filter open want die heb je net te grazen genomen en zeoliet kun je renegeren maar ik ben nu eenmaal meer fan van zeoliet dan kool. Ik weet niet goed waarom iedereen kool gebruikt ipv zeoliet. Maar ieder zijn ding. Als je kool in huis heb dan prima dit werkt ook. Zou het wel erna meteen weg gooien want je weet niet of de kool na z on klusje verzadigd is.
Dank voor deze uitleg. Ik heb de vissen gisteren laat op sterk vers water gezet, ;), morgen weer even meten hoe het ervoor staat met de waarden.

Kool lijkt mij nu niet nodig. Leuke bak trouwens en gaaf om te zien hoe jij voor Fishie zorgt.
Dank! Voor de tip en het compliment!

Wat betreft de zeoliet/kool uitleg, aan jullie allebei veel dank hiervoor! Ben blij dat jullie deze info met me delen. Er is me een en ander weer wat duidelijker! Ik wist dat van het zout bijvoorbeeld niet. Toch niet geheel onbelangrijk... Veel dank!
 
Wat betreft sluiers en goudvissen lekker naar Michelle luisteren hoor, ik heb daar geen kaas van gegeten :p
 
Slakjes in het filter helpen zeker! Heb ze super veel in m'n vijverfilter en ze smikkelen lekker het organisch materiaal op. Maar opbouw van smurrie krijg je sws uiteindelijk
 
Wat betreft sluiers en goudvissen lekker naar Michelle luisteren hoor, ik heb daar geen kaas van gegeten :p

Volgens mij heb je wel eens verklapt dat je in een heel donker verleden ook sluiers heb gehad of ik haal weer de mensen/zaken door elkaar.

Wat bacties betreft vertrouw ik helemaal op jou maar heel soms wijk ik een tikje af maar misschien ook eens een proefopstelling kool versus zeoliet :DD Wie weet dat ik dan meer in het gareel ga lopen en dozen kool ga inslaan.;)
 
Dat heb je goed onthouden! In een ver verleden inderdaad ooit eens zo'n Juwel hoek bak met sluiers gehad. Ging niet heel geweldig, achteraf gezien ook onderschat en te weinig water verversen en filter capaciteit. Was een beetje in de begin periode van mijn (serieuze) aquarium hobby en zoals velen onderschat hoe moeilijk die vissen eigenlijk zijn.
 
De vorige update is alweer van een poosje terug zie ik! Tijd voor een volgende.

Met Fishie en friends gaat alles eigenlijk best wel prima! Heb Fishie nog een poosje de baktotabs gevoerd, maar dat heeft niks verbeterd aan zijn ogen. Dus daar ben ik weer mee gestopt. Het lijkt nu wel constant te blijven, dus ik laat het er ook bij.

Ook nog wel een nieuwtje ;), intussen is er een new fish in school bij gekomen!

boyband_compleet.jpg


Daarmee is de boyband nu compleet :DD.

Nu zullen sommigen misschien wel denken, huh, is dat een maanvis?
Jep, dat is een maanvis. Het is mijn voormalige boze terrormaanman Luna.

Ik zal even uitleggen hoe dit komt ;).
Het heeft te maken met de dramaantiek in m'n andere aquarium (een rio 450). Lang verhaal heel kort: deze maan was enorm agressief naar de andere manen en het kon gewoon niet samen. Uiteindelijk heb ik een week of twee geleden besloten om Luna (voorlopig) bij de goldies te plaatsen (de bejaarde gentlemen's club).

Ik kan niet anders zeggen dan dat dit een gouden zet geweest is. Vanaf moment één dat Luna bij hen de bak in kwam was alles vredig, kalm, relaxed, ontspannen. Luna was eerder erg agressief, en al die agressie is volledig verdwenen. Ik had verwacht dat Luna zich een beetje op de vlakte zou houden, maar niets was minder waar. Hij probeerde gelijk contact te maken met de goudjes, mee te zwemmen met de groep, ik wist niet wat ik zag. Hij beschouwt Fishie als een soort Goldfather, die volgt hij de hele bak door, en als Fishie op de bodem ligt te slapen gaat hij erboven hangen als een soort schildwacht bijna.
Met de andere twee sluiers vindt hij het ook helemaal prima. Ze liggen tegenwoordig met z'n vieren in een hoekje te rusten, gaat allemaal geheel gemoedelijk. Luna wordt tegelijkertijd gevoerd met ander eten (o.a. de vibra bites van hikari) en de vissen zitten elkaar totaal niet in de weg met het eten; de goudjes gaan al snel grondelen, waar Luna het voer uit 't water pikt.

Wat me echt heeft verbaasd is de interactie tussen de soorten. Beide soorten hebben een groepsstructuur 'ingebakken', dat zie je nu ook wel, dat de maanvis duidelijk toch behoefte heeft om uit te maken van een groep. Maar wat misschien nu ontbreekt en bij de maanvissen wel aan de hand was, is een soort gevecht om een plekje op het apenrif, en daarmee ook een geldingsdrang. Dat is in deze situatie met de goudjes volledig weggevallen.

Ik vermoed dat deze situatie werkt vanwege de balans tussen de vissen, en hun eigenaardigheden. Er zit geen vis bij die duidelijk groter, sterker, sneller of dominanter is dan de andere vissen. Er zit geen vrouw bij die concurrentie of territoriumdrift of nestdrang (of hoe dit ook heet bij vissen) triggert. En ook, er zit geen andere maan bij met wie Luna een rangorde moet bepalen. Ik denk dat deze maan van zichzelf al een ontzettend sterke geldingsdrang heeft, en dat de combinatie met andere manen (en dan vooral ook vrouwen) bij deze vis tot veel stress heeft geleid. Sinds hij bij de goudjes zit, is die noodzaak om te ageren volledig weggevallen, en daarmee ook de stress, het beestje is eindelijk ontspannen. Hij maakt het goed, de anderen ook, en daar ben ik erg blij mee.

Raad ik de combinatie maanvis/goudjes aan of af? Nee, ik niet. Ik heb daar geen onderbouwde mening over.
Deze situatie was een gok die voor alle partijen goed uitgepakt heeft. Daar hebben de vissen en ik geluk mee gehad. Maar ik weet niet of de pacifishtische combinatie maanvis/sluier te vertalen is naar een situatie met andere individuen, een andere bakmaat, andere visbestandsamenstelling, etc.
Vind ik wel belangrijk om er even bij te schrijven, mocht iemand na dit te lezen overwegen om een sluier/maanvisbak op te zetten :DD.
 
Out of the box denken heet dat! I love it. :D Als dit in jouw situatie werkt, dan werkt het toch? Los van het gedrag onderling ben ik ook wel benieuwd hoe die maan het in de winter gaat doen; je hoort wel eens dat manen graag warm zitten. Maar het zou goed kunnen dat zij (net als de meeste soorten overigens) prima een tijd rond de 20 graden kunnen hebben. Of verwarm jij je goudjesbak? Dat weet ik eigenlijk niet.

Maar hoe dan ook een mooi gezicht. Ik zou ook wel een of meerdere maantjes willen houden. Ben alleen bang dat het water in mijn goudvissenbak te hard stroomt, dat zouden ze niet fijn vinden denk ik.
 
Wat een leuke foto :love:

Ik denk dat je inderdaad wel een vrij bizar bestand bij elkaar heb zwemmen. Een blinde goldfather, 2 voormalige vijveraars en nu dan nog Luna de maanvis erbij.

Ik ben blij om te horen dat deze oplossing werkt (y) Je moest toch wat met dat kreng van een maanvis. Ik kan me wel voorstellen dat hij zich wat nederig gedraagt tegen de goldies want dit is toch een maatje groter dan zijn slanke collega s. Na maanden je 450 liter telkens op de kop vanwege zichtlijnen, in separatie en dergelijke is natuurlijk ook niet ideaal voor Luna.

Het voeren komt inderdaad wel mooi uit dat de maan drijvend voer pakt anders was dit wellicht een issue geweest met die golden vreetzakken.

Hoe plant een maanvis zich voort? Eitjes en behommen? Wie weet straks ook nog een nieuwe variant erbij :ROFLMAO: Een bolle sluier me met grote zwaarden. Zou maar geen foto plaatsen in dit geval want dan krijg je denk heel wat shit berichten :DD Stuur maar per PM

Wat werkt, werkt en erg leuk om te lezen dat de karaktertjes goed bij elkaar passen. Soms zijn nu eenmaal creatieve oplossingen nodig in belang van al je andere vissen.
 
Mooi om te zien, dit. Fijn dat je deze oplossing hebt gevonden, ik hoop dat ze nog een poos samen van hun oude dag kunnen genieten.
 
Mooi om te zien inderdaad! Ik vraag mij alleen af hoe je dat doet met de temperatuur? Maanvissen zitten toch het liefst vanaf 24-26c en goudvissen/sluiers 18-22c?
 
Mooi gezicht zo die bij elkaar.

Ook ik hou wel van "anders dan anderen " ;)

---
 
Mooi om te zien inderdaad! Ik vraag mij alleen af hoe je dat doet met de temperatuur? Maanvissen zitten toch het liefst vanaf 24-26c en goudvissen/sluiers 18-22c?
Vraag me inderdaad af waar voor maanvissen de ondergrens ligt. Het "geijkte" wat men aanhoudt is zoals je zegt iets van 24+. Is dat terecht? Er is ongetwijfeld meer over te vinden als we gaan kijken hoe maanvissen het doen in buitenkwekerijen in bijv. Florida... er wordt daar van alles buiten gehouden. Weet in ieder geval van de Afrikaanse cichliden daar dat die goed tegen lage gemiddelde temperaturen kunnen. Terwijl ook dat vissen zijn waarvan wordt verondersteld dat ze redelijk warmteminnend zijn.

De temperatuur bij twijfel wat hoger zetten kan voor goudvissen verder geen kwaad. :) Die zwemmen net zo lief rond bij 30 graden als bij 15; ze hebben brede marges van tolerantie. Enige nadeel van hogere temperaturen is dat ze wat sneller verouderen.
 
Vraag me inderdaad af waar voor maanvissen de ondergrens ligt. Het "geijkte" wat men aanhoudt is zoals je zegt iets van 24+. Is dat terecht? Er is ongetwijfeld meer over te vinden als we gaan kijken hoe maanvissen het doen in buitenkwekerijen in bijv. Florida... er wordt daar van alles buiten gehouden. Weet in ieder geval van de Afrikaanse cichliden daar dat die goed tegen lage gemiddelde temperaturen kunnen. Terwijl ook dat vissen zijn waarvan wordt verondersteld dat ze redelijk warmteminnend zijn.

De temperatuur bij twijfel wat hoger zetten kan voor goudvissen verder geen kwaad. :) Die zwemmen net zo lief rond bij 30 graden als bij 15; ze hebben brede marges van tolerantie. Enige nadeel van hogere temperaturen is dat ze wat sneller verouderen.
Tsja het is lastig inderdaad. Er wordt zoveel over geschreven en wat is nu echt de waarheid. In mijn beleving kun je veel vissen inderdaad in een breed spectrum aan temperatuur houden maar ik heb wel gezien dat vissen die te koud zitten zich anders gaan gedragen. Worden slomer, eten minder en als je daar niets aan doet 'verpieteren' ze en gaan ze langzaam dood. Zo te horen gaat het hier goed, als de vis levendig is en nog goed eet dan werkt het blijkbaar.

Verder ben ik niet zo thuis in de goudvissen maar er staat mij wel bij dat die juist ook periode van koudere temperaturen (18c etc) willen hebben en dat kan lastig zijn met Luna er bij. Maar goed, wat daar allemaal waar van is weet ik ook niet.
Het klimaat in Florida is natuurlijk wel even anders dan bij ons en daarom zie je ook dat daar juist die kwekerijen zitten. In ons kikkerlandje is het gewoon te duur om al die liters water tropisch te verwarmen voor de kweek. Net als de tropische zwemparadijzen voor mensen, die zijn zonder vakantiepark er bij ook niet echt rendabel te maken ;)
 
Weet niet wat de kamer temperatuur nu bij Barwaz doet maar hier is mijn aquarium zonder heater nog 25,5 graad. In de winter z on 22 graad dus dan een beetje bij kachelen naar 24 graden voor de maan mag toch geen probleem zijn. Kost alleen wat extra aan voer voor de goldies maar die zullen alleen dit gegeven al met blijdschap verwelkomen.
 
Ik zal eens kijken of ik hier binnenkort een stukje bewegend beeld over kan plaatsen, dan kunnen jullie zien hoe alles samen zwemt.

De vissen zitten nu op 25 graden. Dat lijkt prima voor ze. Hiervoor zaten ze op rond de 23 graden. De bak is inderdaad verwarmd, maar deels gebeurt dat al vanzelf vanwege de zomerperiode, omdat de omgeving waarin de bak staat nu ook warmer is.
Fishie zit al jaren iets verwarmd (vroeger ook met zijn soortgenoot), jaartje of 7 inmiddels denk ik zeker. En dat bevalt hem voor zover ik weet best aardig.

Ik denk wel, de situatie hier en nu is er eentje die ontstaan is door wat ik al heb rondzwemmen. Het zijn allemaal vissen met een voorgeschiedenis en hun eigenaardigheden, en die niet helemaal goed (meer) mee kunnen komen in de gebruikelijke vissamenlevingen. Diego is hier gekomen omdat hij in de vijver steeds op z'n rug lag, die situatie was voor hem niet ideaal, net zoals dat Fishie niet in een vijver kan omdat hij blind en brakkig is, en Luna niet bij andere manen omdat hij daar te veel stress van krijgt. Ik ben blij dat dit voor hen werkt, en dat het voor deze vissen nu een goede oplossing is, zo'n speciale school waarin/waarop ze nu zitten.

Overigens, de oblongi die er nu bij zitten verhuizen binnenkort naar de rio 450, wanneer ik die bak ga aanpakken, dan voeg ik ze bij hun andere soortgenoten.
 
Filmpje nog niet gelukt, maar een foto van gisteravond wel!

R180-24-9-21.jpeg


Het gaat allemaal eigenlijk best wel goed. Vredig. Geen conflict, geen agressie, gewoon rustig.
Met de ex-terrormaan gaat het ook erg goed. Hij lijkt het hier erg naar zijn zin te hebben. Is erg actief, onderzoekend, maar daarbij lijkt elke vorm van kwaadaardigheid te zijn verdwenen. Ik vermoed dat andere manen hem gewoon erg veel stress geven, waardoor hij agressief werd. Man of vrouw gelijk. Hij hoeft zijn plek in de orde nu niet te bevechten, hoeft niet te presteren. Dat doet hem duidelijk goed.
Wat hem ook duidelijk goed lijkt te doen, zijn andere vissen om hem heen. Al vanaf het moment dat hij deze bak in kwam ging hij actief op zoek naar contact, en de goudjes hebben hem geaccepteerd. Nu is dat laatste hier niet heel moeilijk, want Fishie boeit het allemaal niet zo wie er allemaal nog meer zwemt, die ligt op de bodem te dommelen en merkt het wel als er eten is. Ik vraag me af of dat gedrag van Fishie iets is wat in deze situatie de kalmte in de bak (mede) veroorzaakt. Als de andere vissen hem kopiëren, dan zou dat me niks verbazen.

De goudjes maken het ook goed! Diego en Fishelangelo immer actief, het zijn leuke grappige visjes, heel lief ook. Diego is ontzettend tam. Ik zou bijna zeggen, fearless. Fishie maakt het ook goed, maar hij is duidelijk echt oud aan het zijn. Ik heb soms het idee dat het verteren van voedsel hem wat minder goed af gaat dan vroeger. Hebben jullie nog tips voor wat lichter verteerbaar voer?
Ik verbaas me soms echt over hoeveel kracht er nog in het beestje zit. Ik weet niet hoe lang hij nog heeft, maar ik denk dat het bijplaatsen van de sluiers een ontzettend goede zet geweest is. Eeuwig dank aan jullie ook, wat dit betreft (en vooral @Olympus)!
 
Ik vraag me iets af, na jouw Maanvissentopics te hebben gelezen, en na eerder topics over Discussen te hebben gevolgd. Maanvissen zijn Cichliden die van nature strepen hebben. Van Discussen weet ik inmiddels dat die communiceren d.m.v. hun strepen. Doen Maanvissen dit ook? In jouw oorspronkelijke groep had je zowel gestreepte als gemarmerde als effen exemplaren, alleen Luna was helemaal wit. Kan hij een communicatieprobleem hebben gehad, en heeft hij in Fishie een gelijke gevonden? Een van mijn eerste Sluiers, Quick, was donker, een man, en reageerde erg sterk op Bessie en vice versa. Bessie is sowieso territoriaal. Ik bedoel, zouden vissen op de kleur afgaan en elkaar daarom al dan niet als soortgenoot zien? Zomaar een gedachte die bij me opkwam.
Ondertussen is het goed om je vissen zo rustig bij elkaar te zien😀
 
Ik vraag me iets af, na jouw Maanvissentopics te hebben gelezen, en na eerder topics over Discussen te hebben gevolgd. Maanvissen zijn Cichliden die van nature strepen hebben. Van Discussen weet ik inmiddels dat die communiceren d.m.v. hun strepen. Doen Maanvissen dit ook? In jouw oorspronkelijke groep had je zowel gestreepte als gemarmerde als effen exemplaren, alleen Luna was helemaal wit. Kan hij een communicatieprobleem hebben gehad, en heeft hij in Fishie een gelijke gevonden? Een van mijn eerste Sluiers, Quick, was donker, een man, en reageerde erg sterk op Bessie en vice versa. Bessie is sowieso territoriaal. Ik bedoel, zouden vissen op de kleur afgaan en elkaar daarom al dan niet als soortgenoot zien? Zomaar een gedachte die bij me opkwam.
Ondertussen is het goed om je vissen zo rustig bij elkaar te zien😀
Oeh, dit vind ik heel erg interessant wat je hier zegt.
Het is inderdaad zo dat Luna op het moment dat ie de bak in kwam eigenlijk instant naar Fishie toe trok. Direct. Inmiddels is dat wat minder, maar vooral in het begin was dit heel duidelijk gedrag. Hij was hem overal aan het volgen. Had toen ook al het idee dat dat kleurgerelateerd kon zijn. Iets wat hij herkent.
Fishie omgekeerd niet. Die ziet immers niks. Misschien denkt ie dat het een platte Fishelangelo is :DD.

Bij mijn maanvissen zag ik iets soortgelijks met het voorkeur hebben voor bepaalde tekening. De manen met gelijkende tekening hadden de neiging om naar elkaar toe te trekken. De platinamaan met de platina-clown-maan, de marblemanen met de andere marbles, en de gestreepten met de gestreepten. Daar is nu voor het eerst een verandering ontstaan nu de platinaclownmaan een team gevormd heeft met de marblemaan, maar dat was niet de oorspronkelijke keus inderdaad. Ariël, de gouden maan die de (droevige) aanleiding is dat ik lid ben geworden van dit forum, trok ook gelijk naar de lichter gekleurde manen, en werd door hen ook niet verjaagd, terwijl ze de andere maanvissen niet echt in de nabijheid duldden. Bij LFS hebben ze ook met de eigen kleurvariant gezeten. Zou me niks verbazen als dat allemaal invloed heeft gehad op de verhoudingen tussen de manen.

Vind het echt een interessante hypothese die je aan draagt. Ook je eigen voorbeeld over Bessie en Quick illustreert het mooi. Ik ben benieuwd of meerdere mensen soortgelijke ervaringen hebben.
 
Ik zou bijna denken dat is een leuke vraag voor een topic Barwaz;)
 
Vind het echt een interessante hypothese die je aan draagt. Ook je eigen voorbeeld over Bessie en Quick illustreert het mooi. Ik ben benieuwd of meerdere mensen soortgelijke ervaringen hebben.
Destijds had ik een pony, een schimmeltje, en ze stond met andere paarden in de wei. Wat opviel dat bij mijn pony altijd maar een ander paardje stond, en dat was ook een schimmeltje. Discriminatie op kleur? Paarden zien zwart-wit maar dit viel wel op.
 
Voelt een ieder zich vrij om er een topic over te openen!
Dat voortouw neem ik nu even niet, omdat ik me eerst wil richten op m'n 450L-visverbouwing. Genoeg om handen op visgebied ;).
 
Gauw even iets neergezet over dit onderwerp:

https://aquaforum.nl/threads/strepen-kleuren-en-communicatie….175075/
 
Nog even een korte update.

Een paar dagen geleden heb ik de maanvis weer uit de bak moeten halen. Het is vier weken compleet rustig en zen geweest in de bak, maar de maan kreeg het ineens vanuit het niets in de kop om Fishie aan te gaan vallen. Gevechtspose aannemen, en er op in happen. Volledig vanuit het niets.
Fishie negeerde de maanvis compleet, die heeft er gelukkig ook geen enkele last van gehad. Het was vrij bizar, die boze agressieve maan die Fishie aan het najagen was, er op in hakkend, en Fishie die onverstoorbaar aan het grondelen bleef, alsof er niks aan de hand was. Dat leek de maan alleen maar bozer te maken. De sluiers werden compleet genegeerd.

Voor mij een opluchting dat Fishie er geen last van heeft gehad. Maar dit moeten we niet hebben natuurlijk, wie aan Fishie komt, komt aan mij, dus de maan zit nu weer apart, in afwachting van een duurzame oplossing.
Vind het jammer dat dit zo gelopen is, ben er geen fan van dat vissen alleen zitten.
 
Misschien is het maar een tijdelijke ruzie??

Mensen hebben ook wel eens ruzie en dat gaat dan meestal ook

na een tijdje weer over.

Gewoon bij elkaar zetten en een tijdje zo min mogelijk op letten.

Kan ook gewoon uitdagen zijn of zoiets...

---
 
Dank voor het meedenken, dat waardeer ik!

Mensen hebben ook wel eens ruzie en dat gaat dan meestal ook

na een tijdje weer over.
Je zegt hier iets heel treffend.
Mensen zijn op een bepaald punt in staat om het met elkaar uit te praten, of te besluiten dat ze de ander negeren, etc. Maar er is in ieder geval sprake van begrip van de sociale verhoudingen.
"We agree to disagree".

Ik vermoed dat dit principe bij m'n maanvis niet op gaat. Hij blijft ageren op een agressor die ik niet kan identificeren. Ik kan inmiddels na maandenlang observeren afstrepen dat het (eenzijdig) conflict wordt getriggerd door voedselconcurrentie, territoriumdrift, of vrouwtjes in de bak, of mijn goudvis die hem intentioneel heeft uitgedaagd. Blijft over: ?
@Giebeltje opperde mogelijk een communicatiestoornis bij m'n maanvis, en ik vermoed inmiddels dat dit best een factor kan zijn. Hoe dit op te lossen/wat ermee te doen? Er is een topic over onder het maanvis-gedeelte van dit forum, daar staat deze kwestie ook beschreven en ik hoop dat een van de maanvishouders er nog iets op weet.

Misschien is het maar een tijdelijke ruzie??
Inmiddels lijkt me dat niet meer het geval, helaas. Ik ben sinds april '21 bezig met een oplossing zoeken voor het agressieve gedrag van deze maanvis.

Gewoon bij elkaar zetten en een tijdje zo min mogelijk op letten.

Kan ook gewoon uitdagen zijn of zoiets...
Hier kun je lezen waarom bij elkaar zetten m.i. geen optie is.
 
Dat is idd een heel verhaal met veel "problemen" met manen :(

Ik heb al heel veel soorten vissen gehad, maar nog nooit maanvissen , dus

ik kan er niet over meepraten. [ gelukkig ??? ]

Ik hoop voor je dat er iemand is die misschien een oplossing heeft !!
---
 
Dank je wel @musketier! Dat hoop ik ook.
Hoop dat ik hem uiteindelijk toch ergens in een bestand kan plaatsen (met of zonder andere maanvis). Een leven als kluizenaar doet het beest denk ik ook geen goed.

Zit er nu weer over na te denken. Iets wat ik nog niet zo bedacht had. Wat als de motivatie van de maan geweest is om de vermeende alpha positie in de groep aan te vechten?
Zou het zoiets kunnen zijn? Dat hij na vier weken heeft gedacht, ik probeer het gewoon, want die goldfather ligt toch de halve dag op de bodem te dommelen, dit is mijn kans?
Die alpha is dan toevallig m'n bejaarde blinde vis die alle externe input op z'n ignore list heeft staan, behalve eten ;). Dus die reageert gewoon niet.

Bij de gevechten tussen de twee maanmannen heb ik de boel gemonitord laten uitvechten. Uiteindelijk geeft de een zich dan gewonnen, waarna de ander de nieuwe koning is. De verslagen maan moet dan de aftocht blazen en is vanaf dat moment ondergeschikt.
Fishie zal hier zich nooit naar gedragen, die is zich volledig onbewust van wat voor hiërarchie dan ook. Ook de goudjes onderling voeren voor zover ik zie een anarchie; pakken wat je pakken kunt qua eten, ieder voor zich, en bij elkaar slapen omdat dat iets oplevert. Dingen als territoriumdrift of rangorde heb ik bij hen nooit gezien.

Bij manen ligt dit dus anders. Die hebben een rangorde, en vormen eigen territoria, een heel andere groepsdynamiek en orde.
Stel dat de maanman dus inderdaad agressief werd om zijn positie binnen de groep te bevechten, dan zou dat kunnen betekenen dat de maanvis de omgangsnormen van maanvissen projecteert op goudvis/sluiers.
Wat dan zou kunnen betekenen dat hij deze vis(sen) beschouwt als zijn eigen soort. Drie andere maanmannen. Of Fishie als concurrerende maanman. :unsure:
 
Vandaag hebben de goudjes afscheid genomen van de drie oblongi's die ongeveer een jaar bij Fishie gezwommen hebben.
Ik heb ze herenigd met hun soortgenoten in mijn andere aquarium.
Het was nog even een dingetje om ze te vangen, want ze zijn vliegensvlug. Maar ik was vlugger, dus uiteindelijk was het ook nog best snel gepiept.
Volgens mij zijn ze nu al aardig ingeburgerd in de grote bak, ze lijken het er in ieder geval prima naar hun zin te hebben!
Ben benieuwd wat het gaat doen met de algvorming in mijn bak.
 
Ik hou van groen!
Liever groen dan bruin ;).
Maar ik vermoed dat het mee gaat vallen. Er zitten nog steeds 2836235,2 posthoornslakken in de bak, die weten ook wel raad met alg (en elk ander organisch materiaal)
 
Met de algvorming valt het erg mee! Ik zie eigenlijk weinig verschil ten opzichte van eerder.

Het verdere nieuws uit deze bak. Dat begint met nieuws over mijn andere bak (450L aan tropische (on)gezelligheid).
Inmiddels een kleine 3 weken geleden heb ik een bakverbouwing gepleegd in m'n rio 450. Binnenfilter er uit, inrichting op de schop, met daarbij in het achterhoofd het gedoe met mijn 5 maanvissen (die helaas dus niet zo gezellig met elkaar om gaan). Factor in dat probleem was een boos maankoppel dat later ook onderling ruzie kreeg, waardoor de maanman van dat koppel een poosje bij m'n goudjes gezeten heeft. Enfin, het verhaal staat hierboven. Dat ging niet goed. Deze vis zit nu apart en wil ik toch nog eenmaal proberen terug te plaatsen in de 450. Dat eerst maar proberen, lukt dat niet, dan op zoek naar een volgende oplossing.

Het vrouwtje heeft, toen ze ruzie kreeg met haar vent, weer een tijd in de 450 gezeten. Dit vrouwtje is veel minder agressief, maar zet wel de verhoudingen tussen de andere manen op scherp door haar aanwezigheid; het andere maanmannetje wordt er erg territoriaal door, waardoor mijn andere twee manen erg worden beperkt in hun vrijheden. Ook niet ideaal dus.

Dat heeft ertoe geleid dat ik tijdens de bakverbouwing het vrouwtje apart gezet heb, bij de goudjes. Ik wil straks eerst het mannetje (wat nu apart zit) proberen terug te plaatsen, zonder de aanwezigheid van het vrouwtje. Omgekeerd werkt niet, heb ik al gemerkt, dat werd vechten (om het vrouwtje).

Het vrouwtje is nu dus aan het logeren bij de goudjes. En dat gaat goed.
Interessant zijn de verschillen in het gedrag tussen maanman Luna (die uiteindelijk agressief werd) en dit vrouwtje (Neil). Neil gedraagt zich rustig. Ze heeft een eigen hoekje in de bak gevonden waar ze slaapt, tussen de vallisneria, maar zwemt verder ook met de goudjes mee. Het volgen van Fishie, wat Luna deed, doet zij niet. Al met al lijkt ze volledig op haar gemak te zijn. Geen stress, schiet niet weg, eet inmiddels ook rode muggenlarven uit m'n hand, het gaat goed met die vis.

De goudjes vinden het allemaal prima dat ze mee zwemt. Geen gejaag, geduw, niks, allemaal prima. Het verbaast me echt hoe harmonieus dat samen gaat.
Dat heb ik over de maanman ook gezegd, toch heb ik het gevoel dat die plotselinge agressie hier niet zal ontstaan. Het is niet de intentie om deze maan lang in de bak te houden, maar het is fijn om te zien dat ze het hier goed maakt, in afwachting van een oplossing voor alle manen.

De overige drie manen in de 450 zitten (weer) in een prima harmonie met z'n drie.
De lastpak zit apart en ik begin me zo langzamerhand wel zorgen te maken om zijn lot. Als bij ons bijplaatsen niet lukt, hoop ik dat dit misschien nog bij iemand zal kunnen in een grotere groep maanvissen, maar ook dat zal mogelijk een probleem opleveren voor de andere vissen, en dat is natuurlijk ook niet goed.

Terug naar de goudjes.

Want dan nog een ander nieuwtje uit deze bak. De filtering door het interne juwelfilter + JBL 902 lijkt het eigenlijk behoorlijk goed te doen hier. Deze combinatie draait nu inmiddels al een aantal maanden, en ik merk dat het behoorlijk mee valt, wat voor zooi ik in de filters vind. Ik denk dat de vissen inmiddels allemaal wel 15cm+ zijn, maar met de vervuiling lijkt het bij mij erg mee te vallen. Zou dat ook te maken hebben met de vele posthoornslakken in de bak?
 
Wat een vervelend gedoe met die maanvissen ...

Ik had ze allang naar een andere eigenaar gebracht :rolleyes::DD


"" Want dan nog een ander nieuwtje uit deze bak. De filtering door het interne juwelfilter + JBL 902 lijkt het eigenlijk behoorlijk goed te doen hier. Deze combinatie draait nu inmiddels al een aantal maanden, en ik merk dat het behoorlijk mee valt, wat voor zooi ik in de filters vind. Ik denk dat de vissen inmiddels allemaal wel 15cm+ zijn, maar met de vervuiling lijkt het bij mij erg mee te vallen. Zou dat ook te maken hebben met de vele posthoornslakken in de bak? ""


Ik heb in mijn bak ook geen hele grote hoeveelheden afval in de filters zitten, en ik

heb er zelfs niet één slak in de bak zitten...

Ik heb het in mijn "eigen topic" ook al eens geopperd, dat het misschien ook komt

omdat wij minder voer geven aan de sluiers als ik dat tenminste vergelijk met wat

anderen allemaal geven op een dag :oops:

En ze groeien toch fantastisch en zien er heel goed uit !!

---
 
Ik heb in mijn bak ook geen hele grote hoeveelheden afval in de filters zitten, en ik

heb er zelfs niet één slak in de bak zitten...

Ik heb het in mijn "eigen topic" ook al eens geopperd, dat het misschien ook komt

omdat wij minder voer geven aan de sluiers als ik dat tenminste vergelijk met wat

anderen allemaal geven op een dag :oops:

En ze groeien toch fantastisch en zien er heel goed uit !!
Wat goed om te lezen dat het zo goed gaat met je sluiers! Top!

Op zich, ze krijgen hier best aardig wat te eten. Twee, soms drie keer per dag een beetje. Dat eten is waar Fishie spreekwoordelijk de moeite nog voor doet om z'n bed uit te komen, om het zo te zeggen, dus ik geef nu kleine beetjes verspreid in de namiddag/avond. En dat wissel ik een beetje af. Twee verschillende soorten hikari, met groenvoer (erwten, soms beetje broccoli, echt de 'roosjes'), of 'pulled courgette' (gekookt, dan krijgt het een soort draderige structuur, lijkt op hele fijne miehoen en vooral Fishelangelo vindt dat heerlijk). En zo af en toe eens rode muggenlarven (diepvries), daarvan gaan ze in turbo modus, dat vinden ze heerlijk. En verder vreten ze de planten op. Dat vind ik prima want ik heb erg veel in de bak staan.

Merk trouwens wel dat sinds dat ik de JBL 902 erbij heb dit wel echt iets goeds gedaan heeft voor mijn bak. Moeilijk uit te leggen wat dat precies is, maar de vissen lijken gewoon veel blijer dan eerder.

Wat een vervelend gedoe met die maanvissen ...

Ik had ze allang naar een andere eigenaar gebracht :rolleyes::DD
Ik zal niet ontkennen dat het inderdaad gedoe is ;), maar daar kunnen de manen zelf niet veel aan doen.
Zeker betreffende de boze maanman is het maar de vraag of die op een andere plek wel goed zit, daar wil ik ook niet iemand anders mee opzadelen.
Eerst maar eens kijken wat het terugplaatsen gaat doen.
 
Bij mij krijgen ze 's morgens en eind van de middag eten.

Ik heb drie soorten droge, zinkende korrels door elkaar gemengd en die krijgen ze [ een beetje ]

En 's middags soms eendenkroos uit mijn andere bak of één van de drie soorten

diepvries-blokjes [ eentje !!]

Ze doen het daar geweldig op ;)

---
 

Terug
Bovenaan