Boomtaks' Iwagumi project


Jammer van je iwagumi!
Zit er T5 of T8 boven deze bak? Of led misschien?

Je glosso wordt wel erg lang in ieder geval.
Meestal kruipt het flink.
 
Goed bezig ! Ik blijf je volgen en ik hoop dat het nu allemaal beter gaat. Over scapen hoeven we je iig niks meer wijs te maken !

:thumbs:
 
Dank jullie!

@pdfvr, takken van bovenaf is momenteel niet mogelijk.

@franketrank, er zit T5 boven. Ik heb de planten pas net een paar dagen geleden gepoot, dus wacht nog even met knippen. Ik heb op http://www.aquascaping-blog.com/1258/co ... t-aquarium gelezen dat als de planten naar het licht toe groeien ze vaak tekort aan CO2 hebben. Zit nu weer op iets van 120 bellen per minuut. Lange termijn test neigt naar licht groen. Uit de uitstroom komen er af en toe ook hele kleine CO2 belletjes die uit de reactor worden geblazen. Lijkt in ieder geval dat er nu voldoende stroming is.

De planten achteraan geven in ieder geval nu al submers blaadjes; smalle spitse- ipv korte ronde blaadjes.
 
Dit is een onderzoek naar ethyleen en langgerekte groei van waterplanten: http://www.plantphysiol.org/content/114/4/1501.full.pdf

"In summary, we found that ethylene and a low O, concentration
stimulated petiole elongation in the floodingtolerant
plant, R. palustris. [...] This effect of ethylene could be counteracted by low
O, and high CO, concentrations"

Groeten
Gilles
 
Zo ziet het een week later eruit:

tn_img_4976.jpg


tn_img_4977.jpg


tn_img_4978.jpg



En voordat ik 50% ging verversen even de NO3 en PO4 meten;
tn_img_4979.jpg


Vandaag te horen gekregen dat deze bodem die ik gebruikt heb zich de eerste maanden absorbeerd met alle voedingsbestanddelen. Die Ada soil had ik beter kunnen gebruiken dan deze van JBL.

CO2 is nog steeds te laag:
tn_img_4980.jpg

tn_img_4982.jpg


Ben nu langzaam aan het verhogen. Zit al op meer dan 150 bellen, maar dat zegt niets. Ik houd middels mijn lange termijn test in de gaten of er niet te weinig CO2 in de bak zit en onderstaande houdt in de gaten of er niet teveel in zit!
tn_img_4984.jpg


Er zitten er nu 5 in en zijn hard aan het werk. Vandaag ook even tijdelijk een Eheim skimfilter geplaatstvoor het oppervlak.
 
Je glosso moet je laag houden door vaak te trimmen. Na een tijdje blijven ze laag.
Heb je je glosso ook met lange bladeren gekocht?
 
Ik denk dat deze glosso zielig is en te weinig co2
 
Is goed mogeljk, maar je moet de plant daarbij wel kort houden en niet omhoog laten groeien.
 
Zou 'm inderdaad veel korter houden. Kans bestaat dat de onderste delen alleen maar slechter en slechter worden, waardoor je 'm uiteindelijk niet meer kunt snoeien.

Welke bodem heb je nu eigenlijk dan? In je openingspost staat Colombo, maar nu heb je 't over JBL? Ik heb eerder al eens gehoord dat JBL Amano niet inert is en dus ook je waterwaarden om zeep kan helpen. Keertje testen voor de zekerheid?
 
Ik heb me inderdaad vergist, het is de Colombo Flora Base Japanse bodem. Daaronder zit JBL ProScape Volcano Mineral om de boel aan de achterzijde wat op te hogen.

CO2 ben ik nu langzaam weer aan het verhogen. Een deel van de glosso heb ik gesnoeid. en de stekjes weer in de grond gezet. Zag dat aan sommige stekjes wortels zaten.

De garnalen hebben het in ieder geval naar hun zin!
 
en na het onderhoud:
tn_img_4993.jpg
 
150 bellen per minuut?! Das best wel veel volgens mij. Wat is je KH. Ik heb een KH van 6, PH 7 en planten beginnen al te assimileren bij 30bellen per minuut :)

Elke bak is anders en ben er niet helemaal in thuis, gebruik geen continu test. Maar bellen komen bij mij al vrij vroeg. Je bak ziet er top uit, ben benieuwd als die bodembedekker lekker aan gaat trekken.

Kienhout in het midden is goed gelukt!
 
Kom ik weer aan om te zeuren over de glosso. :p

Ik denk niet dat je glosso nog kruipend wil gaan groeien. Hetgeen wat je nu heb staan, is nog steeds veel te lang.

Hoe heb je de glosso binnen gekregen? Kort of lang?
Ik zou zelf, maar dat is mijn mening, de huidige glosso vervangen voor nieuwe exemplaren die al kruipend aangeleverd worden. De zijscheuten met wortels knip je dan in losse stekjes die je dan opnieuw in de bodem zet.
Als je techniek dan in orde is, zal de glosso laag blijven en zich al kruipend over de bodem verspreiden.

Dit is een exemplaar waaraan je kunt zien dat dze al kruipend groeit:

glossostigma_elatinoides-450x600.jpg
 
Ik heb de planten binnen gekregen zoals te zien op de foto van 27-12-2014, lang dus. Toevallig heb ik vandaag als test, een potje 1-2-grow gekocht en die erin gezet, nadat ik het in stukjes had verdeeld. Die ziet er overigens ook iets anders uit dan die ik al had. Moet volgens de beschrijving met een maand een mat van 30 cm2 moeten kunnen worden. Zal in mijn bodem niet gaan gebeuren, ben ik bang. Nooit meer zo'n bodem als ik nu heb gebruiken!

Vandaag ook wat leven erin gezet. Is nu:
14 hyphessobrycon bentosi (had er 15 gekocht, maar tellen is niet helemaal gelukt)
10 Japonica Amano
5 Otocinclus

Zal eerdaags een foto proberen te maken.

En wat de bellen betreft, ik kijk daar niet echt naar. Ik houd de lange termijn test in de gaten. Zit nu tussen geel en licht groen in. Ik gebruik meer CO2 in de hoop dat de glosso gaat kruipen. De aquarium specialist zei vandaag nog dat ik misschien meer mijn licht moet temperen om het verticaal groeien van de glosso tegen te gaan. Licht nu nog steeds op 6,5 uur aan en CO2 7,5 uur.
 
Welk licht heb je boven de bak? Meen dat het 'rode' spectrum vooral voor de breedte van de plant was, en het 'groene' spectrum meer voor de lengte.

Groeten
 
De bak is echt schitterend hoor, je hebt je planten echt prachtig rond het hout geschikt, erg mooi stuk hout is het :thumbs:
 
Week 3 met EI

Net onderhoud gepleegd en weer flink moeten snoeien. Vooral achterin hebben de planten het schijnbaar naar hun zin. De rode kleur van de planten in het midden achteraan blijft achterwegen.
De Glosso heeft het totaal niet naar hun zin. Ook het nieuwe van vorige week niet. Blaadjes worden gelig, stengels en wortels rotten weg. Groeit nog steeds omhoog. CO2 staat inmiddels zo hoog afgesteld dat het niet eens meer te tellen is. Lange termijn is 's ochtends donkergroen en aan het einde van de dag tussen groen/geel in.
Ligt het dan aan de bodem? Hoorde in dat deze bodem die ik gebruik de eerste paar maanden alle voedingsstoffen absorbeerd en daarna afgeeft. Merk er niets van.

Ook heb ik mijn vraagtekens bij het doseren van de sporenelementen van aquariumbemesting.nl. Ik heb besteld voor 3 maanden en in het zakje zat +/- 57 gram. Op de gebruiksaanwijzing staat:"Het poeder in een fles met warm water aanvullen tot 500ml. Schudden zodat alles is opgelost. Een beetje residu is niet erg." Maar op de site staat het recept dat je 2,44 gram moet oplossen in 500ml. Het lijkt mij dat de planten voeding te kort komt. Ik vul het ook al steeds aan met 3ml Profito en 3ml Ferro om de dag als ik macro toevoeg.

Bij de grotere planten heb ik ook een enkel kleiballetje in de bodem gestoken. Kan geen kwaad.

CO2 heb ik weer iets opgevoerd. Hoop geklots in de CO2 reactor. Uitstroom van de pomp nog verder naar beneden gezet zodat er bijna geen beweging meer is aan de oppervlakte.

Zo stond het er gisteravond bij:

tn_img_5006.jpg


tn_img_5007.jpg
 
Misschien moet je eens een potje van een andere bodembedekker proberen: Hemianthus callitrichoides bijvoorbeeld, of naaldgras ? Ik heb geen idee meer waarom jouw glosso's het vertikken ... Ik mag het niet vergelijken, want iedere bak is anders, maar ok heb ook CO2, pas de EI toe, en mijn glosso's groeien best goed. Afkloppen dan maar.
 
Net voor de tweede keer macro stock gemaakt. Nu met gedeminiraliseerd water van de ah. Kost een twaalfde met de vorige keer toen ik gedestilleerd water kocht bij de apotheek! Ik blijf het maar vreemd vinden, dat de oplossing slechts 2,44 gram sporenelementen hoeft te bevatten. Hoe doe jij dit nu, Crash Cowboy?

De CO2 staat inmiddels zo hoog dat het wel lijkt alsof ik een atomizer gebruik. er komt constant een wolk fijne CO2 bellen uit de instroom:
tn_img_5016.jpg


Zo staat het er een dag na de snoeibeurt uit.
tn_img_5018.jpg


Ik zag dat de Glosso die ik gesnoeid had en in een kweekbakje had gemikt met led lampje, dat zij als malle aan het wortelen waren. De led lamp staat 13 uur per dag aan! Ik heb als test een paar van deze stekjes in een hoekje van mijn Dennerle 10 liter bakje geplaatst. Geen CO2, alleen Easy Carbo (8 druppels per dag) en wat plantenvoeding. Ik hoop dat de garnalen ze een beetje in de grond laten. Een restje HC van de vorige keer is ook mooi geworden in ditzelfde bakje. Let niet op de techniek in dit bakje, ik moest even wat ruimte maken!
tn_img_5023.jpg



tn_img_5022.jpg
 
ik denk zelf dat je licht te kort komt voor de Glosso
 
De termijn test is in de ochtend groen en aan het einde van de dag tegen geel aan. Het lijkt mij dat als ik de lamp langer aan doe, of een spiegel boven de lamp plaats, waardoor de lichtintensiteit hoger wordt, de planten nog meer CO2 gaan gebruiken. Misschien moet ik het gewoon eens proberen.
Ik heb in ieder geval totaal geen algen, waar ik erg blij mee ben!
 
richard2970 zei:
ik denk zelf dat je licht te kort komt voor de Glosso

Dat denk ik ook.

Ook je achterste planten groeien richting licht en hebben vrij lange internodi�n (de stukken tussen 2 blaadjes) en dat wijst op te geringe lichtsterkte.
 
Boomtak zei:
Net voor de tweede keer macro stock gemaakt. Nu met gedeminiraliseerd water van de ah. Kost een twaalfde met de vorige keer toen ik gedestilleerd water kocht bij de apotheek! Ik blijf het maar vreemd vinden, dat de oplossing slechts 2,44 gram sporenelementen hoeft te bevatten. Hoe doe jij dit nu, Crash Cowboy ?
Ik heb op de website van aquariumbemesting.nl de maten van mijn aquarium ingevoerd, en ik gebruik dus de mengverhouding speciaal voor mijn 110 liter (netto). Dit is de link naar de 3 stappen betekening op hun website:

http://www.aquariumbemesting.nl/nl/uitl ... tive-index.

Ik kies dan de optie: 'Ik wil ervaring opdoen met het zelf mengen van poeders'. Daar vul je de inhoud van je bak in, en je krijgt de mengverhouding voor micro en macro en een wekelijks doseerschema. Ik voeg zelf geen kalium- en magnesiumsulfaat toe; die laat ik gewoon weg uit de oplossing.

Intussen heb ik wel aparte flessen gemaakt met nitraat en fosfaat. Dat lijkt me voor jou ook handig, omdat op een op andere manier jouw fosfaatgehalte altijd laag is. Daarvoor heb ik gewoon voor beide flessen het aantal grammen aan een fles met 500 ml toegevoegd die op het zakje staat. Je kunt dan uitrekenen hoeveel van die oplossingen je per week moet toevoegen.

Het lijkt allemaal heel ingewikkeld, maar als je het ��n keer hebt gedaan is het piece of cake !
 
Dank je. Mijn bak is ook bruto 125 liter, maar ben uit gegaan van netto 100 liter en denk zelfs dat het nog minder is. Daar komt natuurlijk ook weer bij dat er nog zo'n 7 liter in het filter zit, dus schat ik dat het netto 100 liter is.

Ik heb dezelfde stappen ondernomen als jij. Blijft dat ik het weinig macro sporen vind.

Inmiddels heb ik op de voorste lamp een spiegel geplaatst. Zal de CO2 dan ook weer iets moeten gaan verhogen.

De vissen en garnalen hebben in ieder geval de grotste lol en zijn goed levendig!
 
peterdenhaag53 zei:
richard2970 zei:
ik denk zelf dat je licht te kort komt voor de Glosso

Dat denk ik ook.

Ook je achterste planten groeien richting licht en hebben vrij lange internodi�n (de stukken tussen 2 blaadjes) en dat wijst op te geringe lichtsterkte.

Ik zie inderdaad dat wat ik zaterdag gesnoeid heb aan de achterzijde, de interno�den meer dan de helft korter zijn aan de bovenkant van de stengels dan halverwegen.

Zou ik de tijd ook aan moeten passen?
 
Boomtak zei:
Dank je. Mijn bak is ook bruto 125 liter, maar ben uit gegaan van netto 100 liter en denk zelfs dat het nog minder is. Daar komt natuurlijk ook weer bij dat er nog zo'n 7 liter in het filter zit, dus schat ik dat het netto 100 liter is.

Ik heb dezelfde stappen ondernomen als jij. Blijft dat ik het weinig macro sporen vind.

Inmiddels heb ik op de voorste lamp een spiegel geplaatst. Zal de CO2 dan ook weer iets moeten gaan verhogen.

De vissen en garnalen hebben in ieder geval de grotste lol en zijn goed levendig!
Het lijkt bij mij ook weinig wat ik aan grammen sporen in 500 ml oplos, maar volgens de berekening van de website moest ik ook 3 x 60 ml sporenstock per week doseren ! Dus als je de aanwijzingen gewoon volgt zit je goed.
 
Boomtak zei:
peterdenhaag53 zei:
richard2970 zei:
ik denk zelf dat je licht te kort komt voor de Glosso

Dat denk ik ook.

Ook je achterste planten groeien richting licht en hebben vrij lange internodi�n (de stukken tussen 2 blaadjes) en dat wijst op te geringe lichtsterkte.

Ik zie inderdaad dat wat ik zaterdag gesnoeid heb aan de achterzijde, de interno�den meer dan de helft korter zijn aan de bovenkant van de stengels dan halverwegen.

Zou ik de tijd ook aan moeten passen?

Denk eerder de lichtsterkte.
 
Week 4 met EI

Ik heb twee reflectoren boven de lampen geplaatst en CO2 weer iets omhoog geschroefd, omdat de planten daardoor meer verbruiken. Het lijkt erop dat de nieuwe blaadjes wat groter en breder worden! Maar ik juig nog niet te vroeg.
Verlichting iets opgeschroefd, vanaf vandaag 7 uur lampen aan.
De planten verbruiken een hoop CO2 en voeding. Na een paar uur lampen aan is het water al verzadigd met zuurstof en zie je het gewoon bruisen. Allemaal zuurstofbelletjes van de blaadjes.

Weer nieuwe micro en macro oplossing gemaakt.

Vandaag wekelijks onderhoud. Paniek in de tent!
tn_img_5029.jpg
 
Week 5 met EI

er moest weer behoorlijk gesnoeid worden
tn_img_5051.jpg

En toen dat gebeurd was, zag het er zo uit
tn_img_5052.jpg


De laatste 3 oto's. Er zijn er 2 gesneuveld, helaas
tn_img_5056.jpg


Glosso nog steeds naar het oppervlak aan het groeien. Zag wel dat door de spiegels de bladeren breder werden. Op advies van de specialist toch maar even met gedempt licht proberen.
 
In een 25 liter bakje met wit led licht (13 uur per dag) had ik de vorige snoeibeurt het snoeiafval gegooid. Ook van de Glosso. Net dat bakje verschoond, blijkt de Glosso heel erg te hebben geworteld en gegroeid!
Dagelijks 1 ml easy carbo en wekelijks 2 ml profito. Geen CO2 of andere hulpmiddelen. Ga toch eigenwijs de verlichtingstijd aanpassen voor mijn Rio, ook mede door het antwoord van Crash Cowboy op zijn fotoalbum.
 
Boomtak zei:
In een 25 liter bakje met wit led licht (13 uur per dag) had ik de vorige snoeibeurt het snoeiafval gegooid. Ook van de Glosso. Net dat bakje verschoond, blijkt de Glosso heel erg te hebben geworteld en gegroeid!
Dagelijks 1 ml easy carbo en wekelijks 2 ml profito. Geen CO2 of andere hulpmiddelen. Ga toch eigenwijs de verlichtingstijd aanpassen voor mijn Rio, ook mede door het antwoord van Crash Cowboy op zijn fotoalbum.
Ik voeg w�l CO2 toe in mijn Rio hoor ! Nu ongeveer 60 bellen per minuut. En sporen, nitraat en fosfaat volgens de EI methode. Maar het spelen met de verlichtingstijd en -sterkte zijn heel zinnig.
 
Crash Cowboy zei:
Boomtak zei:
In een 25 liter bakje met wit led licht (13 uur per dag) had ik de vorige snoeibeurt het snoeiafval gegooid. Ook van de Glosso. Net dat bakje verschoond, blijkt de Glosso heel erg te hebben geworteld en gegroeid!
Dagelijks 1 ml easy carbo en wekelijks 2 ml profito. Geen CO2 of andere hulpmiddelen. Ga toch eigenwijs de verlichtingstijd aanpassen voor mijn Rio, ook mede door het antwoord van Crash Cowboy op zijn fotoalbum.
Ik voeg w�l CO2 toe in mijn Rio hoor ! Nu ongeveer 60 bellen per minuut. En sporen, nitraat en fosfaat volgens de EI methode. Maar het spelen met de verlichtingstijd en -sterkte zijn heel zinnig.

Ik gebruik in mijn 25 liter bakje geen CO2, alleen maar easy Carbo. Jouw bak is prachtig!

In mijn 10 liter bakje zie ik dat de Glosso ook horizontaal begint te groeien, ondanks dat dit moeilijk wordt gemaakt door de garnalen, maar ik zie horizontale uitlopers. Ook hier alleen vloeibare koolstof easy Carbo.
In de 125 liter bak wel CO2. Zal eens proberen een filmpje te posten, als dat lukt.
 
Wat verbruik jij veel CO2 man ! En ik zie een heleboel belletjes uit je uitstroom gewoon aan het wateroppervlak verdwijnen. Waarmee los je de CO2 ook al weer op in je water ? Een reactor ?

Altijd geinig en verhelderend, een filmpje. Het blijft een prachtige bak !

Hier mijn bellen:

[video]https://www.youtube.com/watch?v=TNIRw1dG08g[/video]
 

Terug
Bovenaan