Wat is er nieuw

Het is bijna zover: aquarium 'inrichten' en vissen kopen...

M'n twee vissen uit de 145 liter zaten al een dikke week in de 2m te zwemmen, met één 2180 erop, ruim voldoende voor deze bak met twee visjes erin.
Daarstraks de tweede filter eindelijk geplaatst...alle slangen lagen al klaar maar de zes aan- en afvoeren, werkten niet echt mee, doordat ik de beide wateruitlopen bij elkaar wou aan de rechterkant hingen alle aanzuigbuizen superscheef. Dat heb ik nu (tijdelijk) opgelost met héél veel kabelbinders op de juiste plaatsen-ze hangen nog niet perfect, maar goed, kan er al naar kijken zonder zeeziek te worden, het begin is er. Doordat de slangen over de 2 meter afstand zo doorhangen, trekken ze de aanzuigbuizen allemaal superscheef. Dit kwam natuurlijk omdat ik de beide wateruitlopen naast elkaar aan de rechterkant van de bak wou. Twee filters naast elkaar ging niet lukken, kast was net 1 cm te smal(één filter is 33cm breed) en ik wou de beide filters nog kunnen manipuleren- ze wegen gevuld meer dan 25kg dacht ik.
Het filter draaide al wel 14 dagen mee op de 145liter bak én werd tussendoor flink voorzien van opstartbacteriën.
Zowel de gel balletjes van pure pond als de Bactoplus fresh PSB werden echt héél rijkelijk toegevoegd de laatste dagen, opgelet, die laatste wordt héél erg aangeraden op vele koi-fora, maar hij stinkt o n g e l o f e l i j k, iets om even rekening mee te houden in de woonkamer...
Het overblijvende deel van de biohome ultimate werd in een (derde) eheim 2080 geplaatst, mét gigaveel opstartbacteriën, twee zuurstofsteentjes en elke twee dagen wat voer erbij, rechtstreeks in de filter, kwestie van de bacteriën werk te geven. Dat stond zo een 14-tal dagen zo te borrelen op 20°...een déél van de ingedraaide filtermedia werd dan overgebracht naar de reeds draaiende 2180(die reeds voor de helft gevuld was met biohome sinds vier weken) zodat deze nu volledig gevuld is met biohome. Beide 2180 en 2080 dienu op de 2meter draaien zijn dus compleet gevuld met biohome ultimate, volgens pond guru moet dit voldoende zijn voor zwaar belaste aquaria van 1400 liter, volledige cyclus dus wel te verstaan...dus alle nitriet wordt omgezet.
Licht is ook nog een werk in uitvoering, m'n 120cm balkjes van jmb passen niet dus heb ik nu 5 stuks van 90cm in wit, wit/rood, wit/blauw...er komen er 4 boven deze bak te liggen. Met de sturing ervan ben ik nog even aan hget werken dus voor even de beide 120cm erboven gelegd(zonder kap) op 100% sterkte. Binnenkort komen de planten er ook terug in, ik ga ze in glazen accubakken zetten.

Omdat de vijf nieuwe vissen toch al 14 dagen in quarantaine zaten én de temperatuur tussen de twee bakken een halve graad was, de vissen gewoon maar bij de andere twee gezet.
Let even niet op de kwaliteit van de opname en de omgeving...er ligt nog geen zand, noch plantenbakken in het aquarium. De bodem laat alles zien, gisteren nog alles afgeheveld én waterwissel van 80 % gedaan.

 
Laatst bewerkt:
En nog een paar foto's....

20201218_221122.jpg

20201218_221153.jpg

20201218_221204.jpg

20201218_221209.jpg

20201218_221221.jpg

20201218_234950.jpg

20201218_235006.jpg

20201218_235010.jpg
20201218_235019.jpg

20201218_235028.jpg
 
Leuk groepje zo!

Goede zet met Biohome. Ben zelf nu ook druk bezig mijn FX6 te upgraden met meer biohome binnenkort. Als ik al het mechanische filtering uit de pot kan krijgen moet dit lukken. Ben daar nu druk mee bezig.

Inrichting van de bak komt vanzelf. Planten op cocos of hout is erg makkelijk merk ik
 
Haha...was net jouw progressie aan het volgen in je topic... 😉
 
Een probeerseltje gekocht vandaag...op het koi-forum een populaire microscoop. Doet traploos de 100X -400x vergrotingen, das de range waarin je blijkbaar best de visproblemen kan zien. Nu ja, ik ga er wel wat moeten mee gaan oefenen.

20201221_122854.jpg


Met camera, maar daar ga ik een HD versie voor bestellen...de origineel bijgeleverde is blijkbaar niet echt waauw.

1293467696.jpg
 
Ooh dat is meteen goed werk de microscoop.

Moet je de camera op de vis houden of moet je een afstrijkje maken om onder de microscoop te leggen. Niet meteen in paniek raken als je wat zie hoor. Er leeft altijd wel wat ellende op de vis!!!

Leuk om uit te proberen
 
Afstrijkje kan je bekijken door de microscoop, je kan ook de camera in het oculair plaatsen om foto's te nemen die je op een pc/laptop kan bekijken.
Binnenkort ga ik nog wel eens naar m'n lfs, op een rustige voormiddag tijdens de week ofzo en dan kan ik de aquariumspecialist wat vragen stellen waarop te letten enzo. Online zal ook wel wat te vinden zijn van instructievideo's en fotomateriaal.
 
Als er een camera op zit, ben ik wel heel benieuwd naar de foto's straks! En wie in Micropia is geweest weet dat alles en iedereen inclusief wij zelf is vergeven van de micro-organismen. Helaas is dat museum nu gesloten tot 19 januari, maar jij hebt het nu zelf in huis :smitten:
 
Afstrijkje kan je bekijken door de microscoop, je kan ook de camera in het oculair plaatsen om foto's te nemen die je op een pc/laptop kan bekijken.
Binnenkort ga ik nog wel eens naar m'n lfs, op een rustige voormiddag tijdens de week ofzo en dan kan ik de aquariumspecialist wat vragen stellen waarop te letten enzo. Online zal ook wel wat te vinden zijn van instructievideo's en fotomateriaal.
Ja op net veel info over microscoop. Vooral bij koi info. Er moet een utube filmpje zijn over uitleg basis hoe je de microscoop bedien.

Ik ben nogal a technisch maar ik kan het ook, dus dan kan iedere sluier nerd dit.

Ik weet niet alle technische taal maar zal omschrijven hoe ik doe.

Alles klaar leggen en beetje water koken en af laten koelen.

Grote glaasje in de hand en een sluier omhoog scoopen. Met het glaasje ga ik met de schubben mee van de kieuw naar achter, bij rugvin. op buik en bij poepgat. Je hoef niet heel hard te drukken zodat je hele slijmhuid eraf schraap gewoon lichtjes over de vis. Glaasje mee naar tafel en met een dingetje die ik in het kokende water heb gehad duw ik de slijmhuid naar midden glaasje. Dan drupje water erop en afdekken met kleine glaasje. Kleine glaasje scheef met rand tegen water aan en dan laten zakken ivm luchtbellen. Stukje wc papier, water wat ernaast stroom, op te zuigen. Prepraat (jaja :deal:) klaar. Die gaat onder de kijkers, vast zetten met die zilvere klem. Licht aan.

Kleinste versterking eerst. is de langste kijker bij mij. Zullen Knoppen aan dat ding zitten waarmee je het preparaat naar voren/achter en links/rechts kunt bewegen. Zorgen dat preparaat. het slijmgedeelte, onder de kijker ligt, in het licht.

Je zie dan allemaal lijntjes en maanland schappen. Je ga eerst scherp stellen op iets wat je zie.Scerp stellen is preparaat omhoog/omlaag. Je zult niet meteen duidelijk een beestje zien. Je zie ook een soort van riviertjes met stromend water. De kleinste versterking is voor wormen. In een grotere versterking zie je deze slecht omdat het dan te groot is. Wormen zijn heel makkelijk te herkennen. Ze bewegen heen en weer of rollen zich op. Doet denken aan die aliens van de film Dune 😱 aan de kop kun je zien kieuw of huidworm. Je beweeg dus het glaasje met de knoppen heen en weer. Dus stukje voor stukje. Er passen denk z on 2 wormen in beeld. Dus zijn vrij groot in minste sterkte.

Dan ga je over op de middelste sterkte. Alles wat rond draait, soort van schoteltjes is ellende. Je kunt dan overgaan naar de sterkere fase om in te zoomen maar vaak als je dit doe gaat het kreng uit beeld en moet je even in de omgeving zoeken. Vaak zie je de ellende in z on stroompje gaan of aan een rand van een maanlandschapje.

Snel bewegende zaken zijn flagelaten of costia. Costia is heel klein en herken je aan dat ze zig zaggend bewegen en tegen de stroom ingaan. Dit wil je eigenlijk niet zien :madd:

De sterkste versie is het lastigste vind ik omdat het erg vergroot en je de aantallen niet goed kunt overzien. Dit is meer om te bepalen wat het precies is maar ik herken het al aan de bewegingen dus ik gebruik bijna de sterkste kijker niet.

ik kan mijne ook aan de computer doen en vergroten etc. maar dit kan ik niet. Nooit in verdiept omdat het niet nodig is en ik altijd ruzie heb met computers en iets aan sluiten en soft ware. Dat geklooi heb ik geen geduld voor 😉 De gebruiksaanwijzing door lezen duurt al minimaal een jaar.

Maar ben wel benieuwd naar jou opnames en wellicht kun jij mij ooit eens gewoon een simpele 3 stappen plan doen toe komen zodat ik dit ook kan. Meer dan 3 stappen laat dan maar 😉

Oja na gebruik spoel ik glaasjes af met water en droog ze met keukenrol en haal een alcohol doekje erover zodat ze weer schoon zijn voor volgende keer. ook de kleine afdek glaasjes. Je hoef echt niet telkens nieuwe te kopen. Als je ze aanraak dan aan zijkanten pakken niet met je hand/vingers op zitten. Niet met plukje watten en alcohol doen dan zie je hele rare zaken onder de microscoop. Heb ook al eens gehad dat ik dacht wat de f#uck is dat maar zat er een kattenhaar in de slijm..................

Ben benieuwd naar jou ervaringen
 
De nieuwe plantenbakken...accubakken in glas. Besteld voor ±75 eur(vijf stuks) bij die grooooote webwinkel met die ronde naam, gisteren toevallig weer in (mijn onderhand favoriete winkel) action geweest om ze daar te zien staan voor 2.5/stuk...
Nu ja, heb dan toch de Nederlandse en Belgische economie een (dure) boost gegeven in plaats van de Britse. 🤣

Maarre, ben er wel tevreden mee hoor!

Heb ineens ook de bodem weer met een dun laagje zwart zand bedekt. Deze keer met de 'zand in fles' methode gedaan: perfect gegaan, zeer weinig gestuif en fantastisch doseerbaar, je giet de fles gewoon uit over de bodem en je kan het zand als het ware op de mm juist leggen. Een echte ontdekking.👍

20201223_005640.jpg
 
wauw, oerwoud ;))

Ben benieuuwd hoelang het in je mooie dure bakjes blijft staan. De vallisnera sprieten moet je het witte gedeelte boven de grond laten anders gaat die dood. Je kunt het ook even uit het zand houden totdat er meer wortels aan komen zodat beter blijft zitten.
 
Ok, goeie reminder-ik had het al eens ergens gelezen, maar was het alweer vergeten dat bij vele waterplanten de wortelstok boven het zand moet zitten. Nu, die vallisneria's hebben allen al minstens twee weken in het zand gezeten of rondgedreven in een van de quarantainebakken. Er zit nu ook behalve wit en blauw, ook rood licht vlak boven de planten...heb me laten vertellen dat dit laatste één van hun favoriete kleurtjes is.

200.gif
 
Klopt, hangt er vanaf of de plant in kwestie een moerasplant of een echte waterplant is. Soorten als Javavaren en Valisneria zijn wat harder en zijn moerasplanten, andere, zachtere soorten zijn echte waterplanten. Moerasplanten willen met hun wortelstok boven de bodem blijven, die kun je op steen of hout binden. Echte waterplanten kun je in de bodem zetten.
 
Ok, goeie reminder-ik had het al eens ergens gelezen, maar was het alweer vergeten dat bij vele waterplanten de wortelstok boven het zand moet zitten. Nu, die vallisneria's hebben allen al minstens twee weken in het zand gezeten of rondgedreven in een van de quarantainebakken. Er zit nu ook behalve wit en blauw, ook rood licht vlak boven de planten...heb me laten vertellen dat dit laatste één van hun favoriete kleurtjes is.

200.gif

De cactus zou wel goede hufter proof plantje zijn. 😉

Kleurtjes lichten heb ik geen verstand van. Maar vallisnera doet het bij mij een beetje als enige heel goed. Ik snoei zo af en toe halve meter eraf. Krijgen wel zo af en toe wat last van alg maar overleven het wel. Java varen word hier na een paar maanden erg harig die overleven het niet. Nu ga ik ook geen algjes van blaadjes halen dus misschien als je ze meer bij hou dat het beter gaat.

Bij een goede vijverzaak in het voorjaar kun je ook hele manden vol plantjes kopen. Kun je zo met mand en al erin zetten. Is gewoon even uit proberen wat je sluiers met rust laten. Bij mij hadden ze 1 mand met fijn spul binnen een week geplunderd.....................

Denk ook aan vijverplanten aan ellende die mee kan komen. Vooral als het buiten staat. Waterpest word vaak gekweekt met gif zodat de plantjes mooi blijven en dit wil je niet in je aquarium hebben. Waterpest gooi ik eerst een paar dagen in een emmer water en die ververs ik regelmatig of zet uv aan of draai even over kool zodat er geen gif resten mee komen.
 
@Erikdebrabander heeft ook een leuk plantje in zijn bak staan, dat redelijk hufterproof lijkt. Hij plaatste de volgende link. Ik voel er zelf ook voor om hem een keer aan te schaffen.

https://www.aquarium-planten.com/shop/5/achtergrond-planten/111/pogostemon-stellatus-octopus/832
Haha...die stond al in de planning, ik volg het topic ookmet grote ogen...
Maar de lfs is gesloten voor een dag of tien...zal dus voor 2021 worden.




Tja en om problemen te vermijden gaan de planten altijd eerst 14 dagen in de quarantainebak voor ze bij de vissen gaan.
 
Tja en wat krijg je als je in je vrije tijd al maanden alleen maar over aquaria en sluiers kan praten, als één van de kerstcadeau's van een vriendin....juist sokken met aangepaste blingblingprints. 🤣


20201224_235854.jpg
 
Laatst bewerkt:
En hoppakee...witte stip?



20201225_174835.jpg
20201225_174840.jpg
20201225_174905.jpg
20201225_174917.jpg
20201225_175010.jpg
 
Jawel, daar ziet het inderdaad naar uit🙁 ( meteen een goede reden om een afstrijkje te maken en met de microscoop te kijken). Stress van vervoer, temperatuurverschillen, nieuwe planten, een vis die het ( nog) bij zich droeg, van alles kan hiertoe bijgedragen hebben. Meteen aanpakken, meteen een kuur van je medicatie geven. Temperatuur verhogen help ook, lees ik in meerdere bronnen. Hoe is het met de vis die steeds bovenin zat op de foto's? Die grote met rood en wit? Was dat die vis van de eerste lichting die samen met die kleine choco was meegekomen?
 
Ben ondertussen al aan het behandelen, ben net terug van een aquariaan hier in het dorp die nog costapur had staan, de mijne was bijna op...nu kan ik zonder probleem de eerste zes dagen al behandelen. Morgen eens kijken welke winkel in de buurt het spul in stock heeft, anders wordt het on-line bestellen. In het andere geval kan ik ook nog gaan behandelen met Manacil, die werd door Dino aangeraden, maar ik heb nu goeie ervaringen met de costapur die trouwens werd aangeraden door de lfs.
Temperatuur verhogen helpt blijkbaar alleen als je rond de dertig graden kan gaan...eerst behandelen en dan een weekje verhogen en 't is klaar. Maar daar houden onze sluiers nu net niet van...

De grote rood en witte zit vaak boven, maar dat is quasi zeker omdat ie zéér weinig ziet...wengroei heeft langs de ene kant volledig het oog bedekt en de andere kant ziet ie ook bijna niks. Ik zie het aan z'n manier van zwemmen en voedsel nemen: botst constant tegen bodem en wanden én ik moet hem echt individueel voeren zodat ie zeker genoeg krijgt. Dat wordt er wss eentje om te laten opereren. Ook de kleine zwarte heeft er erge last van.

Valt wel op dat de twee vissen die oorspronkelijk in de bak al zaten er meer last van hebben dan de andere 5 die er later bij kwamen. Ze gedragen zich meer apathisch, ik dacht er al een tweetal dagen aan maar hoopte dat het niet zo'n vaart zou lopen...mis dus...we kunnen weer gaan kuren. Ik heb er wel goeie hoop op dat ik er snel bij ben en dat het dus tegen eind volgende week gedaan is.
 
@Erikdebrabander heeft ook een leuk plantje in zijn bak staan, dat redelijk hufterproof lijkt. Hij plaatste de volgende link. Ik voel er zelf ook voor om hem een keer aan te schaffen.

https://www.aquarium-planten.com/shop/5/achtergrond-planten/111/pogostemon-stellatus-octopus/832

Nou... hufterproof niet, maar hij woekerd lekker vlot als hij wortelt dus kan je eventuele algengroei gewoon er uit knippen.
Laat bij onderhoud toch makkelijk wat blaadjes los maar zijn wel zacht voor de visjes doch net te hard om van te eten. Ze proeven het soms maar doen er echt weinig mee eten maar duiken er graag in om ook wat pallets te pakken te krijgen die ertussen terecht komen.

Ik had ze in een laag schaaltje met wat klei voeding en ging redelijk goed zonder extra easy carbo of extra planten voeding, Echter had ik ze er even uit moeten halen door Planaria onder de bakjes toen ik merkte dat het zand in die bakjes enorm hard stinkt dus best een belasting voor de filter (of niet, geeft ook weer voeding toch...) maar met 7 Ryukins had ik het gevoel even op de max van mijn FX6 te komen vandaar wat mods aan mijn potfilter.
Had de plantjes even apart gezet maar dat ging niet lekker. Blaadjes werden zacht en toch weer terug in de bak gezet maar dan eten ze dit wel... Nog een tijdje in een vijverplant bakje gehouden maar iets te weinig licht er in dus nu de steeltjes in quarantaine gezet kijken of er nog wat DNA gekweekt kan worden uit die wortels.

Blaadjes zijn iets steviger als waterpest maar vangt veel minder vuil en bij onderhoud schud je dit er best makkelijk af.
Als woeker plant in een bak met varkens goed genoeg voor mij LOL!!

Wellicht in een bakje met gebakken klei bolletjes een werkbaar oplossing voor een lagere filterbelasting. Hoge bakjes is wat lastig omdat ze redelijk snel richting oppervlak groeien en wat minder zwemruimte geven boven de plantjes.

Wel een makkelijk plantje om te stekken dus een potje kopen en verknippen gaat best goed!
 
Oei Stip... super lastig. Kan ook mer veel waterwissels komen en mbt temperatuurverschillen. Ik ben recentelijk weer een verwarming met Inkbird gaan gebruiken voor digitale aflezing dan lukt het me een stuk beter om 80% waterwissel met ca 0.4C verschil aan te houden. Ook goed de thermostaatkraan door laten lopen NA het instellen en de thermometer er onder scheelt enorm. Thermometer staat nu ook in de beker bij mijn tandenborstel.

Succes!
 
De vissen zwemmen toch al iets beter rond, verlichting is uit.
En voor alle zekerheid de hele voorraad van de plaatselijke boerenbond maar opgekocht...dan ga ik zeker genoeg hebben, wanneer ik de kuur verdubbel in tijd.

20201226_154058.jpg
 
Sorry beetje laat maar zie nu pas de post. Is GEEN stip. Oranda heeft wengroei!!!! als alleen op kop zit.
 
Als je apotheek ga aan maken neem de manaus lijn. Behalve de trichosal.

Is wat duurder maar voor ons met grote hoeveelheden water en verversingen goedkoper uit dan al die kleine rot flesjes.

Vooral voor de wormen gezien sluiers vaak problemen hebben met flubenol wat bijna in alle wormenkuren zit.

Voor bacterieel bactopur direct. De tablet versie. Is nog andere maar niet legaal/zonder recept in nederland te verkrijgen. Denk aan amoxixilline en nog wat poeders uit japan/china.
 
Ik ben vrij zeker dat het stip is hoor, op twee vissen zag ik ook op vinnen én kieuwen stippen.

Manaus bilosil en manacil(stip) heb ik hier staan hoor, maar ik de vorige keer werd me de sera costapur aangeraden(omdat er ook nog twee andere problemen op de vissen zaten) en die heeft echt goed geholpen...daarom toch maar de sera. Ik was wel al van plan om de 100ml of de 500ml versie te kopen, gewoon om klaar te hebben als het nodig mocht zijn. Ik heb nu 18ml nodig per behandelingsdag.

Bedoel je dat de bactopur niet te verkrijgen is, want die is gewoon online te koop hoor, ook in NL winkels. Als het om een ander middel gaat...dan bestel ik het wel ergens in het buitenland.

Ik denk trouwens dat cypricil nog beter werkt dan bilocil omdat het specifiek ontwikkeld werd voor karpers en goudvissen, het is een doorontwikkeling van de bilosil volgens de Manaus website.
 
Als je apotheek ga aan maken neem de manaus lijn. Behalve de trichosal.

Is wat duurder maar voor ons met grote hoeveelheden water en verversingen goedkoper uit dan al die kleine rot flesjes.

Vooral voor de wormen gezien sluiers vaak problemen hebben met flubenol wat bijna in alle wormenkuren zit.

Voor bacterieel bactopur direct. De tablet versie. Is nog andere maar niet legaal/zonder recept in nederland te verkrijgen. Denk aan amoxixilline en nog wat poeders uit japan/china.

Goed dat ik ff zit op te letten mbt Flobenol. Dino van FGS had mij hiervoor ook gewaarschuwd dat sluiers hier absoluut niet tegen kunnen.
Echter heb je wel een idee hoe je slakken tegen kan gaan?
In mijn fx6 schrok ik hoeveel er nu in zitten maar trekken nu ook door het wattenfilter heen in de bak.

mvg, Erik
 
Slakken planten zich explosief voort als er voer op de bodem blijft liggen. Poelslakjes brengen soms ongenode gasten mee, dus die wil je niet. Anentome helenaslakken eten andere slakken, dus in mijn bak kruipt er al een jaar lang een rond. Aangezien de Poelslakken in mijn bak op zijn, voer ik Heleentje af en toe een Poelslak uit een apart slakkenbakje.

Torenslakjes houden het zand luchtig, die hoeven niet bestreden te worden, Appelslakken en andere sierslakken ook niet. Maar TS heeft zelf een paar mooie Appelslakken in de bak zag ik, dus ik denk niet dat die bestreden gaan worden;))
 
Help Users

You haven't joined any rooms.

      You haven't joined any rooms.
      Terug
      Bovenaan